Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

Koninklijke Metaalunie ziet, net als het kabinet, dat Nederland te maken heeft met maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden. Daar moeten oplossingen voor komen, maar Metaalunie is sceptisch over de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd tijdens Prinsjesdag.

Het kabinet maakt een keuze voor de makkelijke weg door de rekening vooral bij het bedrijfsleven te leggen

“Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om de pijn voor de burgers te verzachten. Dat is zeker belangrijk, maar de rekening kan niet disproportioneel bij het bedrijfsleven worden gelegd”, reageert de branchevereniging voor het MKB-metaal op de Miljoenennota. “Dat is immers de werkgever waar in steeds grotere mate het water aan de lippen komt te staan.”

Kabinet kiest makkelijke weg

Metaalunie mist de juiste verdeling van de lasten. De combinatie van een stijgende belastingdruk voor MKB-maakbedrijven en een enorme stijging van de (energie)kosten trekt al een grote wissel op ondernemers. Met daarnaast een zeer krappe arbeidsmarkt voor technische vakmensen om de energie-en klimaattransitie te realiseren, is dit alles hét recept voor economisch zware tijden voor MKB-maakbedrijven. Het kabinet maakt een keuze voor de makkelijke weg door de rekening vooral bij het bedrijfsleven te leggen. “Metaalunie had veel liever gezien dat het kabinet haar ingezette beleid om het MKB tegemoet te komen, overeind zou houden. Bijvoorbeeld door de vennootschapsbelasting voor MKB-bedrijven niet te verhogen en ook oog te hebben voor de sterk stijgende energiekosten bij bedrijven”, aldus Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie.

Lastenverhoging moeilijk te verteren

Het kabinet verhoogt de lasten voor het bedrijfsleven. De vennootschapsbelasting stijgt van 15% naar 19%, terwijl de intentie van het kabinet bij aantreden juist was om de lasten voor MKB-bedrijven te verlagen. Daarnaast heeft het kabinet besloten om de lasten voor de directeur-grootaandeelhouder te verhogen. Tegenover de lastenverzwaring wil het kabinet enkele werkgeverslasten van bedrijven (o.a. Aof-premie voor kleine werkgevers en investeringsaftrek) verlagen. “Maar dit staat niet in verhouding tot de grote lastenverzwaring voor het MKB-bedrijfsleven. Een lastenverzwaring die moeilijk te verteren is in onzekere tijden”, aldus Kaanen.

Impact stijging energiekosten enorm

De impact van de gestegen energiekosten is voor MKB-maakbedrijven groot. De kosten voor gas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar tussen de 3 tot 8 keer hoger geworden. Ondernemers kunnen de gestegen kosten in veel gevallen niet (in zijn geheel) doorberekenen aan de klant. Gevolg: de resultaten voor MKB-ondernemers staan onder druk. In toenemende mate schrijven maakbedrijven zelfs al rode cijfers of verwachten zij dat 2023 een zeer moeilijk jaar wordt. Het is mooi dat het kabinet maatregelen neemt om de energierekening te dempen voor burgers, maar voor het MKB wordt (vooralsnog) niets gedaan. Kaanen: “Hoe dan ook moeten de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven ook beheerst worden en is het zaak om deze (hopelijk) tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen.”

Klimaat – en energietransitie in gevaar door gebrek aan vakmensen

Niet alleen de gestegen energiekosten zijn een groot probleem. Ook brengt de krapte op de arbeidsmarkt voor technici de innovatie en de klimaattransitie in gevaar. “Om de uitdagingen van innovatie(stimulering) en de klimaattransitie aan te gaan, is meer goed opgeleid technisch personeel hoognodig”, vindt Kaanen. Metaalunie roept de politiek dan ook op om nu echt werk te maken – samen met het bedrijfsleven en het onderwijsveld – van meer instroom van techniekstudenten en een evenwichtige arbeidsmarkt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Personeel en Opleiding

Metaalunie is blij dat Techkwadraat kan starten

20-03 Platform Talent voor Technologie (PTvT) is penvoerder van het voorstel en Koninklijke Metaalunie heeft…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

Toeleveren

JOOP kan concurrentie vanuit de hele wereld aan

04-03 Nog steeds bedient JOOP met alle plezier klanten die alleen productiecapaciteit nodig hebben voor…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Bedrijf en Economie

Lely en Miele geven inzicht in hun circulaire route

26-02 Voor toeleveranciers is het natuurlijk uitermate interessant om te weten hoe hun klanten, de…

Materialen

Steun voor MKB in materiaaltechnologie

30-01 Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV