Mikrocentrum wordt clubhuis voor DSPE

DSPE, de branchevereniging voor precisietechnologie, en Mikrocentrum, kennis- en netwerkorganisatie voor de hightech- en maakindustrie, gaan nauwer samenwerken. Als partners gaan ze meer gezamenlijke evenementen organiseren en de kennisuitwisseling in hun achterban versterken.

DSPE-voorzitter Hans Krikhaar en Mikrocentrum-directeur Bert-Jan Woertman: “We kunnen elkaar vooral aanvullen en versterken.”

Beide organisaties delen een lange geschiedenis. Die begon al in 1968 tijdens de oprichting van Mikrocentrum. Hier was ook DSPE, toen nog Nederlandse Vereniging voor Precisie Technologie (NVPT), mede bij betrokken. Eind 2001 organiseerde Mikrocentrum de eerste Precisiebeurs, waarbij DSPE eveneens nauw betrokken was. Dit evenement is al jaren de grootste vakbeurs in de Benelux voor de gehele precisietechnologische waardeketen.

Clubhuis

Nu geven beide partijen hun samenwerking een nieuwe impuls door deze te intensiveren en te verbreden, elk vanuit hun eigen invalshoek. DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) is als branchevereniging voor precisietechnologen vooral gericht op het uitwisselen van vakinhoudelijke kennis. Mikrocentrum kan dankzij de moderne locatie en de jarenlange ervaring in kennisdelen en het organiseren van evenementen, DSPE en haar leden nog meer ondersteunen. Hun doelgroepen overlappen in de precisiegemeenschap voor hightech- en maakindustrie.

De twee partijen kunnen elkaar vooral aanvullen en versterken, aldus DSPE-voorzitter Hans Krikhaar en Mikrocentrum-directeur Bert-Jan Woertman. DSPE kan Mikrocentrum nog meer inhoudelijk adviseren, bijvoorbeeld voor de invulling van evenementen. Woertman: “Wij faciliteren DSPE graag, waarbij we Mikrocentrum zien als een soort ‘clubhuis’ voor DSPE. Wij zijn bereid hierin te investeren en zien dit niet als een commerciële relatie, maar willen als partners samen optrekken.”

DSPE organiseert onder meer kennisdagen, vult Krikhaar aan. “De vakgebiedspecifieke kennis die onze leden daar presenteren kan breder worden uitgedragen door Mikrocentrum. Een goed voorbeeld zijn onze kennisdagen over vacuüm en contaminatie. Het onderwerp contaminatie kunnen we verbinden aan het Clean Event van Mikrocentrum.”

Centrale rol Precisiebeurs

Uiteraard blijft de Precisiebeurs een centrale rol spelen in de relatie. Woertman: “DSPE kan nog meer inhoudelijke bijdragen leveren aan onze activiteiten, zoals voor het lezingenprogramma op de Precisiebeurs. Om de onderlinge afstemming en de samenwerking nog meer inhoud te geven, komt er periodiek overleg. Dat kan ook leiden tot nieuwe initiatieven, zoals laagdrempelige bijeenkomsten die DSPE en Mikrocentrum samen gaan organiseren, bijvoorbeeld in de aanloop naar een groot evenement.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Toeleveren

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

24-04 “Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving…

Verspanen

Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event

09-04 Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren…

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV