Modulair hefkolomplatform voor medische systemen

Ewellix, producent van lineaire technologieën, heeft een modulair hefkolomplatform ontwikkeld speciaal voor toepassing in medische systemen. Ze zijn met name ontworpen voor gebruik in patiëntentafels, elektrisch verstelbare plafondpendels en wand- en vloer statieven in röntgenafdelingen en voor andere medische beeldverwerkingssystemen.

Oplossingen voor de röntgenkamer staan de laatste tijd centraal bij het team medische technologie van Ewellix (Bron: Ewellix)

Het nieuwe platform omvat hefkolommen met geavanceerde besturingseenheden op basis van de digitale SmartX-technologie van Ewellix. De producten zijn robuust, geluidsarm en gemakkelijk te bedienen voor de professionals in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd helpen de modulariteit en de intrinsieke kwaliteit om het ontwerp- en assemblageproces door medische apparatuur fabrikanten te vereenvoudigen.

Een van de uitdagingen voor röntgenafdelingen is het verplaatsen van relatief zware röntgenbuizen en sensorsystemen die vaak aan het plafond of aan een muur- of vloerstatieven zijn bevestigd. Een röntgenbuis of een detectorsysteem kan tot wel 50 kg wegen, maar moet toch gemakkelijk en nauwkeurig gepositioneerd worden om het juiste lichaamsdeel van de patiënt te kunnen scannen.

De door Ewellix ontwikkelde oplossing is gebaseerd op de gepatenteerde ‘Effortless Technology’. Deze maakt een einde aan de traditionele aanpak waarbij contragewichten worden gebruikt om het apparaat te stabiliseren. In plaats daarvan bevat het systeem een slimme 5-traps hefkolom met servomotoren en een krachtsensor, die met het digitale SmartX-platform wordt aangestuurd.

Deze maakt het mogelijk de Röntgenbuis of -detector in enkele seconden tot twee meter te verplaatsen en met een lichte manoeuvreerkracht van de operator. De snelheid, richting en kracht van de gebruiker worden automatisch gedetecteerd door de krachtsensor en vervolgens omgezet in een lineaire beweging.

De hefkolom heeft een snelheid tot 600 mm/sec, maar werkt uitzonderlijk soepel en stil. Daarnaast maakt de combinatie met de SmartX besturing nauwkeurige gesynchroniseerde bewegingen van de Röntgenbuis en de detector mogelijk. De beweging kan automatisch worden aangestuurd door het besturingssysteem van de röntgenafdeling, maar ook door de gebruiker manueel direct aan het systeem dicht bij de patiënt.

Het gebruik van afzonderlijke kracht- en positiesensoren voor elke hefkolom in combinatie met de digitale SmartX-controller zorgen voor een constante wisselwerking tussen de sensoren, zodat de beweging van de Röntgenkop en de detector nauwkeurig en veilig worden aangestuurd.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV