Nieuw investeringsfonds voor Nederlandse technologie start-ups

Pensioenfondsen PME en PMT investeren 150 miljoen euro in het technologiefonds Innovation Industries Fund II. Het is het tweede fonds van Innovation Industries, dat zich richt op Nederlandse technologie start-ups.

 

Innovation Industries Fund II heeft een doelkapitaal van 250 miljoen euro. Dat PME en PMT beiden 75 miljoen euro investeren in het technologiefonds toont aan dat de pensioenfondsen actief willen bijdragen aan Nederlandse hoogtechnologische ontwikkelingen. Innovation Industries heeft als doel hoogwaardige kennis versneld omzetten in succesvolle (internationale) bedrijven en reeds bestaande hightech bedrijven (zogenaamde scale-ups) ondersteunen bij hun groei. Dat alles om rendement te genereren voor haar investeerders. Daarnaast wil Innovation Industries hoogwaardige banen creëren en het Nederlandse high-tech ecosysteem verbeteren.

Nederlandse kenniscentra
PME investeerde in 2017 al 25 miljoen in Innovation Industries Fund I. Dat fonds kende een doelkapitaal van 75 miljoen euro en was bij aanvang direct overtekend. In de portfolio van Fund I zitten 13 Nederlandse ondernemingen die voortkomen uit Nederlandse kenniscentra. “We trekken samen op met de vier technische universiteiten en TNO bij het doen van investeringen in vroege-fase-bedrijven”, aldus Harm de Vries, partner bij Innovation Industries. “Op die manier zorgen we ervoor dat wetenschappelijk onderzoek niet blijft hangen in laboratoria, maar impact maakt in de maatschappij. Daarnaast investeren we in de wat verder ontwikkelde bedrijven, zogenaamde ‘scale-ups’ die geld zoeken voor internationale groei.”

Impact
Pensioenuitvoerder MN was als uitvoerder betrokken bij de inrichting van Innovation Industries II om er een toekomstbestendig fonds van te maken dat voldoet aan de eisen van de twee metaalfondsen. Zowel PME als PMT is enthousiast over de investering in Innovation Industries II. “Nederland heeft unieke technologische kennis in huis, dat zien we bij heel veel bedrijven die bij ons zijn aangesloten”, aldus Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder PME. “Beleggen in veelbelovende technologieën betekent beleggen in onze eigen industrie. Met het fonds kunnen we impact hebben op ontwikkelingen in innovatie én het creëren van werkgelegenheid.” Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT sluit zich daarbij aan: “We zijn gebaat bij behoud en groei van de Nederlandse industrie. Innovatie is daarbij cruciaal en het is mooi dat wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

“Je kunt niet de hele dag fysiek zwaar werk doen”

13-10 Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Bedrijf en Economie

Dekkingsgraden metaalpensioenfondsen verder gestegen

22-07 PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) zag de dekkingsgraad stijgen van 98,8% naar 101,5%. Dit…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Bedrijf en Economie

TNO investeert 5 miljoen in MKB Innovatiemotor

11-03 De ambitie is om zo de toegang voor het MKB tot de hoogwaardige TNO-expertise…

Bedrijf en Economie

PME en PMT verlagen pensioenen in 2021 niet

20-01 De dekkingsgraad van PME (metalektro) steeg van 93,7% naar 97,2%, die van PMT (Metaal…

Toeleveren

Investeerder MGF geeft Enginia ruimte voor innovatie

16-09 Investeringsfonds MGF heeft samen met Joris Engels een minderheidsbelang genomen in Enginia. Deze automatiseerder…

Bedrijf en Economie

Dekkingsgraad PME pensioenfonds zakt onder de 90%

21-04 Flinke koersdalingen op de aandelenmarkten als gevolg van de coronacrisis en de dalende rente…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X