Nieuw investeringsfonds voor Nederlandse technologie start-ups

Pensioenfondsen PME en PMT investeren 150 miljoen euro in het technologiefonds Innovation Industries Fund II. Het is het tweede fonds van Innovation Industries, dat zich richt op Nederlandse technologie start-ups.

 

Innovation Industries Fund II heeft een doelkapitaal van 250 miljoen euro. Dat PME en PMT beiden 75 miljoen euro investeren in het technologiefonds toont aan dat de pensioenfondsen actief willen bijdragen aan Nederlandse hoogtechnologische ontwikkelingen. Innovation Industries heeft als doel hoogwaardige kennis versneld omzetten in succesvolle (internationale) bedrijven en reeds bestaande hightech bedrijven (zogenaamde scale-ups) ondersteunen bij hun groei. Dat alles om rendement te genereren voor haar investeerders. Daarnaast wil Innovation Industries hoogwaardige banen creëren en het Nederlandse high-tech ecosysteem verbeteren.

Nederlandse kenniscentra
PME investeerde in 2017 al 25 miljoen in Innovation Industries Fund I. Dat fonds kende een doelkapitaal van 75 miljoen euro en was bij aanvang direct overtekend. In de portfolio van Fund I zitten 13 Nederlandse ondernemingen die voortkomen uit Nederlandse kenniscentra. “We trekken samen op met de vier technische universiteiten en TNO bij het doen van investeringen in vroege-fase-bedrijven”, aldus Harm de Vries, partner bij Innovation Industries. “Op die manier zorgen we ervoor dat wetenschappelijk onderzoek niet blijft hangen in laboratoria, maar impact maakt in de maatschappij. Daarnaast investeren we in de wat verder ontwikkelde bedrijven, zogenaamde ‘scale-ups’ die geld zoeken voor internationale groei.”

Impact
Pensioenuitvoerder MN was als uitvoerder betrokken bij de inrichting van Innovation Industries II om er een toekomstbestendig fonds van te maken dat voldoet aan de eisen van de twee metaalfondsen. Zowel PME als PMT is enthousiast over de investering in Innovation Industries II. “Nederland heeft unieke technologische kennis in huis, dat zien we bij heel veel bedrijven die bij ons zijn aangesloten”, aldus Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder PME. “Beleggen in veelbelovende technologieën betekent beleggen in onze eigen industrie. Met het fonds kunnen we impact hebben op ontwikkelingen in innovatie én het creëren van werkgelegenheid.” Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT sluit zich daarbij aan: “We zijn gebaat bij behoud en groei van de Nederlandse industrie. Innovatie is daarbij cruciaal en het is mooi dat wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Ook PMT pensioenen tussentijds omhoog

11-07 Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de maandelijkse pensioenuitkering. Voor deelnemers betekent…

Personeel en Opleiding

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

22-06 De verhoging is volgens het pensioenfonds in de metaal en technologische industrie  een eerste…

Bedrijf en Economie

Verbetering financiële positie PME zet door

21-04 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2022…

Bedrijf en Economie

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland

06-03 PME bezit nog een beperkt aantal Russische aandelenposities die per 1 maart jl. een…

Personeel en Opleiding

Verbetering financiële positie PME zet door

27-01 De dekkings­graad steeg over het gehele jaar genomen met meer dan 10%: 2020 werd…

Personeel en Opleiding

Invoering Skillspaspoort is complexe ambitie

26-01 Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo door digitalisering, automatisering en robotisering. Het skillspaspoort…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Personeel en Opleiding

“Je kunt niet de hele dag fysiek zwaar werk doen”

13-10 Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X