Nieuwe freesbank garandeert leverbetrouwbaarheid Dietvorst

Bij DMF Dietvorst MachineFabriek BV in Uitgeest is een nieuwe CNC-freesbank van DN Solutions geïnstalleerd. De belangrijkste reden voor deze investering is het kunnen garanderen van de leverbetrouwbaarheid van een onderdeel voor de halfgeleiderindustrie, dat de komende jaren in grote hoeveelheden zal worden geproduceerd. Tegelijk geeft Danny Dietvorst met deze moderne machine een signaal af aan zijn personeel en potentiële nieuwe medewerkers: Dietvorst biedt een aantrekkelijke, uitdagende werkomgeving.

Danny Dietvorst bij de nieuwe CNC-freesbank Puma DNM 750L II. Deze is voorzien van dubbele klemmen, zodat twee producten tegelijk en meer spiluren kunnen worden gemaakt.

De machinefabriek in Uitgeest, een toeleverancier voor de fijnmechanische industrie, bestaat op 1 oktober aanstaande 25 jaar. Directeur-eigenaar Danny Dietvorst heeft zijn medewerkers al gevraagd dat weekend vrij te houden, want dan gaan ze iets leuks doen. “Personeel wordt een hot item de komende jaren”, zegt hij. “We gaan het tekort aan vakmensen niet oplossen met automatisering/robotisering, al is dat voor bepaalde producten een mooie oplossing. Wij hebben ook twee robotcellen om efficiënt te produceren en het werk voor de mensen niet te eentonig te maken. Maar je kunt gewoon niet alles automatiseren. We maken ook complexe producten, die zich niet vanzelf laten bewerken en gecontroleerd moeten worden. Dat gaat niet met een robot, daar heb je mensen voor nodig. Daarom is het belangrijk een fijne werkomgeving te bieden.”

Flexibel in de planning

De sterke punten van Dietvorst zijn meedenken, korte lijnen en flexibiliteit. Het bedrijf kan met een simpele tekening al gauw uit de voeten, klanten krijgen direct antwoord op vragen. “En doordat we meer machines dan mensen hebben, zijn we flexibel in onze planning; we kunnen makkelijk schuiven. Bovendien leggen we veel informatie vast in ons productiemanagementsysteem. Hoe heb je een product opgespannen, welke gereedschappen heb je gebruikt? Is er iemand ziek of een dagje vrij, dan kan een collega zijn werk makkelijk overnemen.”

Goede machine, goede service

Danny Dietvorst heeft altijd geïnvesteerd in nieuwe machines. “Stilstand is achteruitgang, je moet meegaan in de techniek”, is zijn overtuiging. Begin dit jaar heeft hij zijn machinepark opnieuw uitgebreid met een CNC-freesbank Puma DNM 750L II van de Koreaanse fabrikant DN Solutions, geleverd door Dormac CNC Solutions inclusief gereedschappen en klemmen. Dietvorst had reeds een freesbank van dit merk. “Het zijn heel goede machines met een degelijke bouw. De nieuwe machine heeft een goede Heidenhain besturing en is heel compleet met 70 bar koeling en een magazijn met 60 gereedschappen.” Bij de aankoop van nieuwe machines laat Dietvorst zich voor 50 procent leiden door de machine en voor 50 procent door de service van de leverancier. “De service is bij Dormac in goede handen”, weet hij uit ervaring. “Ze kunnen snel schakelen. Als er wat is, staan ze direct op de stoep.”

Leverbetrouwbaarheid

De komst van de nieuwe freesbank was dringend gewenst. Want DMF Dietvorst zit in de toeleveringsketen van ASML en de prognoses van de chipmachinefabrikant gaan door het dak. Dietvorst gaat op de nieuwe Puma een onderdeel maken dat tot dusverre werd geproduceerd op een machine met een vierde as. Maar die extra as was eigenlijk niet nodig.

Bovendien is de uit 2004 daterende machine niet meer volledig betrouwbaar. En betrouwbaarheid is nu juist vereist met de aangekondigde extra orders van de opdrachtgever. “De nieuwe freesbank is voorzien van dubbele klemmen zodat we twee producten tegelijk en meer spiluren kunnen maken. We gaan hierop balken produceren, die best bewerkelijk zijn. Ze zijn erg bewerkelijk en tijdrovend en vergen met negen opspanningen veel handling. Dat kan niet met een robot.” De 4-asser is nu beschikbaar voor producten, die wel een extra as vragen.

Sondeerindustrie

Dietvorst is zeker niet alleen actief in de halfgeleiderindustrie. De fijnmechanische toeleverancier bedient ook andere branches. Zo is de machinefabriek specialist in onderdelen voor magnetometers voor de sondeerindustrie. Deze worden vervaardigd uit Nitronic, een niet-magnetische staalsoort. Dat is nodig omdat magnetometers doorgaans worden gebruikt bij elektromagnetische geofysische onderzoeken op de grond om te helpen bij het detecteren van mineralisatie en overeenkomstige geologische structuren en de detectie van begraven of ondergedompelde objecten.

Danny Dietvorst: “Nitronic laat zich niet makkelijk bewerken. Het is een taai materiaal, dat ‘terugvecht’ waardoor gereedschappen er snel op slijten. Wij hebben freesbanken met 70 bar koeling, daarmee kun je het goed bewerken. Als je die koeling gewend bent, kun en wil je niet meer zonder. Vanzelfsprekend zit dit daarom ook op onze nieuwe freesbank, die ook reeds is voorbereid op een vierde as, mocht dat ooit nodig worden.”
Wie naar aanleiding van deze advertorial geïnteresseerd is in ons bedrijf voor een baan, kan gerust contact met ons opnemen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing

20-11 “Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder…

Verspanen

Alles draait om automatisering tijdens open huis bij Dormac

23-10 Dormac presenteert allereerst een uitgebreide line-up van metaalbewerkingsmachines van DN Solutions. Deze zijn specifiek…

Verspanen

Efficiënt verspanen in een gezonde werkomgeving

02-10 De PUMA DNT serie is voorzien van de geavanceerde Fanuc i Plus-besturing met een…

Verspanen

DIMF toont toekomst van bewerkingsmachines

17-07 Maar liefst 4.500 klanten uit 55 landen bezochten begin juni de DIMF, die werd…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Automatisering

Dormac Cobots met partners present op VRM

22-05 Op 7 en 8 juni neemt Dormac Cobots, de officiële distributeur van collaboratieve robots…

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV