Nieuwe freesbanken geven Van de Wetering meer flexibiliteit

0

Om de groeiende vraag naar kleine producties te kunnen beantwoorden, heeft Metaalperswerk Van de Wetering uit Boxtel onlangs twee nieuwe freesbanken van Victor aangeschaft. De vijf-assige freesbanken kenmerken zich door hoge snelheid en nauwkeurigheid en zijn door Gibas geleverd.

Van de Wetering is gespecialiseerd in het ontwerpen, warmpersen en verspanen van complexe producten uit non-ferro legeringen, van kleine tot middelgrote series. Het bedrijf produceert, maar denkt ook zelf creatief mee in het creëren van oplossingen in koper, messing en aluminium.

Warmpersen
Van de Wetering heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in warmpersen, een methode van vormgeving bij hoge temperatuur in een matrijs. Deze methode wordt toegepast om op efficiënte wijze kleine tot grote series producten te vervaardigen. Bij het warmpersen ontstaat een homogene, dichte materiaalstructuur. Hierdoor is poreusheid vrijwel uitgesloten. Dit laatste is van belang voor onderdelen die aan hoge druk worden blootgesteld. Maattoleranties zijn vrij nauwkeurig waardoor verdere bewerkingen vaak overbodig zijn. Het warmpersen geeft daarnaast een goede oppervlaktekwaliteit.

Groeiende vraag
Omdat Metaalperswerk Van de Wetering steeds meer te maken krijgt met specifieke klantvragen, was het bedrijf op zoek naar nieuwe bewerkingscentra. “De tendens die wij zien is dat we veel aanvragen krijgen voor kleinere series met een hogere moeilijkheidsgraad”, vertelt directeur Siep Schukken. “We hadden al zo’n acht machines staan, maar door de kleinere series kwamen we soms capaciteit tekort. Met de aanschaf van twee nieuwe 5-assige freesbanken, kunnen we voldoen aan al onze klantvragen en kunnen we bovendien zo’n 80% van als ons werk in één opspanning bewerken.”

Goede ervaringen
Na een uitgebreide zoektocht kwam Van de Wetering uit bij de freesbank Victor AX350. De vijf-assige freesbank kenmerkt zich door een voedingssnelheid van 48m/min en een hoge Z-as accelaratie van 0.75 G om de stilstandtijd te minimaliseren. In combinatie met een spil met 12000 rpm en een trunnion kanteltafel (A+C assen) resulteert dit in hoge nauwkeurigheid en snelheid. Als leverancier van verspanende machines biedt Gibas een breed scala aan fabrikanten. Echter, is het bedrijf ook een partner voor het compleet verzorgen van machineverplaatsingen, de installatie en het begeleiden van complete trajecten. “We hebben goede ervaringen met zowel Gibas als Victor”, vervolgt Schukken. “In onze zoektocht naar een nieuwe machine hebben we onderzoek gedaan waarin de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk was, maar ook de mogelijkheden van de machine een heel grote rol speelden. Bovendien hebben we referenties opgevraagd en hebben wij zelf twee oude machines van Victor staan, die nog probleemloos werken. Uiteindelijk heeft Gibas het gehele project verzorgd en de machines bij ons geplaatst.”

Automatisering
Naast de twee machines, heeft Gibas ook twee cobots geleverd. Om 24/7 te kunnen bewerken, heeft Van de Wetering bij beide AX350 machines een Universal Robot UR10 geplaatst. “Twintig jaar geleden zijn wij begonnen met een robot”, legt Schukken uit. “Destijds waren we een van de eersten in de markt en nu willen we niet meer anders. Om concurrerend te blijven, willen we bij elke machine een robot hebben staan om zoveel mogelijk 24/7 te kunnen werken.”

Leerproces
De uitbreiding van machines vraagt echter ook extra handen en om die reden hebben zich onlangs drie nieuwe mensen in opleiding bij het bedrijf aangesloten. “Die leerplekken zijn essentieel voor ons”, aldus Schukken. “Omdat de werkzaamheden uniek zijn en een eigen dynamiek kennen, vereist dat veel creativiteit bij de medewerkers. Om het gehele proces te leren, is het voor ons van belang om mensen op te leiden en het gehele proces mee te laten maken.”

Met de komst van twee nieuwe machines en enkele nieuwe mensen in opleiding, kan Metaalperswerk Van de Wetering meer diversiteit en meer capaciteit leveren: “Die nieuwe machines waren voor ons noodzakelijk om die diversiteit in onze werkzaamheden te kunnen bieden. We hebben nu kortere steltijden en meer flexibiliteit en een heel breed scala aan machines. Voor elke klantvraag hebben we nu een gepast antwoord.”