Drie bedrijven op één locatie

Sinds ruim een jaar zijn Velmon Maintenance Piping & Construction, Velmon Service en Revisie en Stoxon Machines samen gevestigd op één locatie in Heemskerk. De drie bedrijven onderhouden innige banden en kunnen met hun dienstverleningen en machines industriële bedrijven in de regio (en daarbuiten) op diverse manieren bedienen.

Velmon MPC is de specialist in (RVS) leiding- en constructiewerk. Velmon Service en Revisie is vooral sterk in het reviseren, onderhouden en repareren van metaal- en houtbewerkingsmachines. En Stoxon Machines is leverancier van nieuwe en gebruikte metaalbewerkingsmachines.

Logo_s Velmond en Stoxon.

Betere communicatie

Bert van der Velden is directeur/eigenaar van de twee Velmon-bedrijven, samen met Peter Schouten, die in 2017 is ingestapt mede-eigenaar. Michael Versluis is directeur/eigenaar van Stoxon Machines en fungeert tevens als technisch directeur van Velmon Service en Revisie. Hij is vorig jaar met deze twee bedrijven verhuisd van Uitgeest naar Heemskerk. Dat is een goede stap gebleken. Allereest is een mooie kostenbesparing gerealiseerd, omdat het pand in Heemskerk eigendom is. Maar wellicht nog belangrijker is dat de communicatie nu beter verloopt. “Overleg gaat veel makkelijker en beslissingen worden sneller genomen”, zeggen Van der Velden en Versluis.

Alle faciliteiten

In het bedrijfspand zijn alle faciliteiten aanwezig: kantoren, drie grote hallen voor de twee Velmon bedrijven en een eigen opslag/werkplaats voor Stoxon Machines. In totaal zijn hier zo’n 35 medewerkers actief, maar zij verrichten ook veel werkzaamheden op locatie bij klanten. Stoxon Machines heeft drie werknemers, Velmon Service en Revisie heeft meerdere medewerkers, voornamelijk storings- en onderhoudsmonteurs (elektrisch en mechanisch) voor verspanende machines. De meeste mensen (25) zijn in dienst van Velmon MPC. Dit zijn vooral constructiebankwerkers, lassers en monteurs. Ook beschikt dit bedrijf over een stukje engineering.

Velmon MPC levert totaaloplossingen in leiding- en constructiewerk

Ooit begonnen met het uitvoeren van onderhoudswerk op het terrein van Tata Steel, is Velmon MPC uitgegroeid tot een dienstverlener, die een totaaloplossing biedt op het gebied van industrieel onderhoud. Deze totaaloplossing bestaat uit het ontwerpen, vervaardigen en monteren van leiding- en constructiewerk voor grote installaties.

Een door Velmon MPC vervaardigd nieuw bordes.

Een door Velmon MPC vervaardigd nieuw bordes.

Dat is een bijzondere combinatie. Veel bedrijven doen of het een of het ander, maar er zijn er maar weinig die het complete pakket bieden. “Wij ontzorgen onze klanten volledig”, aldus Bert van der Velden, die het bedrijf in 1999 heeft opgericht en in 2017 ondersteuning kreeg van zijn huidige compagnon Peter Schouten. Op het terrein van Tata Steel (toen nog Corus) onderhield hij met Velmon het leidingwerk en de vaste machines.
De staalproducent is nog steeds een grote klant. Maar Velmon MPC mag tegenwoordig veel meer grote industriële bedrijven tot de klantenkring rekenen. Deze zijn bijvoorbeeld actief in de overslag, cacaoproductie, voedingsmiddelen en olie. “Ze hebben allemaal installaties die intensief worden gebruikt”, zegt Van der Velden. “Bovendien staan deze vaak in de buurt van water, waardoor ze onderhevig zijn aan slijtage en dus onderhoudsgevoelig zijn.”

3D-scanner

Sinds 2011 is Velmon MPC gevestigd op de huidige plek in Heemskerk. Vanaf dat moment is het vervaardigen steeds belangrijker geworden. Velmon onderhoudt/vervangt niet alleen bestaande leidingen, maar maakt ook nieuwe leidingen als er bijvoorbeeld ergens een pomp of tank wordt bij geplaatst. Ook het constructiewerk dat daarbij komt kijken, zoals bordessen en trappen, neemt Velmon voor zijn rekening. Alles kan worden gemaakt volgens de tekeningen die de klant aanlevert, maar Velmon beschikt ook over de capaciteit om zelf te ontwerpen en tekenen. “Als de klant zegt: hier moet wat komen, dan ontwerpen, maken en plaatsen we het. Binnenkort zetten we daarin weer een belangrijke stap. Wij investeren daarvoor in een Leica 3D-scanner inclusief alle benodigde software. Het inmeten van leidingen van flens tot flens, het maken van schetsen en tekeningen doen we nu nog met de hand, maar dat gaan we met de 3D-scanner doen. Dat betekent veel minder kans op fouten en een stuk efficiënter werken.”

NEN-EN-ISO 3834

Velmon MPC beschikt over diverse certificaten voor constructiewerk, laswerk en VCA. De industrieel onderhoudsspecialist beschikt over de NEN-EN-ISO 3834 certificering, het  internationaal erkende kwaliteitsborgingsysteem voor laswerkzaamheden. Dit wordt jaarlijks getoetst door Lloyd’s. “In dit systeem is alles vastgelegd en we beschikken over een eigen lascoördinator (IWT) zodat we kwaliteitswerk op het gebied van leiding- en constructiewerk voor onze rekening kunnen nemen. Diverse klanten stellen het hebben van zo’n systeem verplicht en het is ook een pluspunt bij het werven van nieuwe klanten.”

Orbitaal lassen

Een specialisme van Velmon MPC is het orbitaal lassen. Het bedrijf beschikt over twee orbitaal lasrobots voor het lassen van dunwandige RVS-leidingen. Hoeveel lassen er ook moeten worden gelegd, de robot zorgt ervoor dat ze allemaal van dezelfde kwaliteit zijn.

Velmon MPC beschikt over twee orbitaal lasrobots voor het lassen van dunwandige RVS-leidingen.

Velmon MPC beschikt over twee orbitaal lasrobots voor het lassen van dunwandige RVS-leidingen.

Vakkennis is de basis van Velmon Service en Revisie

Velmon Service en Revisie is gespecialiseerd in revisie, onderhoud en reparatie aan alle voorkomende metaal- en houtbewerkingsmachines. De vakbekwame monteurs keuren volgens NEN3140 en passen machines elektrisch aan volgens de EN NEN60204/50110/ARBO. Het bedrijf is VCA** en ISO9001 gecertificeerd.

De basis voor Velmon Service en Revisie werd gelegd, toen Michael Versluis in 2001 kwam werken bij Velmon, dat toen nog was gevestigd op het terrein van Tata Steel. Daarvoor werden de werkzaamheden aan machines ook al door hem verricht. Versluis – die tegenwoordig de functie van technisch directeur bekleedt – bracht echter een extern klantenbestand mee. Voorzien van zijn eigen koffer met gereedschap, zette hij, onder de vleugels van Velmon, een onderhouds- en servicedienst op. Deze richtte zich met name op het repareren en modificeren van verpakkings- en productiemachines in de farmaceutische, voedingsmiddelen- en textielindustrie en tevens in de metaalbewerking; allemaal fijnmechanische techniek.

Velmon Service en Revisie zorgt ook voor machinebeveiligingen.

Velmon Service en Revisie zorgt ook voor machinebeveiligingen.

Machinebeveiligingen

Sinds 2005 is Velmon Service en Revisie een apart bedrijf. In dat jaar nam Velmon namelijk Blok Service en Revisie over, dat voorheen Dietvorst Machinefabriek heette. Dat is een bekende naam in de industrie, die bij menigeen nog wel een belletje doet rinkelen.
De monteurs van Velmon Service en Revisie, allemaal mensen met jarenlange ervaring, lossen storingen op en doen periodiek onderhoud aan machines, zowel elektrisch als mechanisch. Ze doen NEN keuringen en zorgen voor machinebeveiligingen zodat deze voldoen aan de EN-NEN 60204 norm. Michael Versluis is arboveiligheidspecialist en kan bedrijven hierin adviseren.

VCA** en ISO9001 gecertificeerd

Omdat Velmon Service en Revisie VCA** en ISO9001 gecertificeerd is, zijn de monteurs ook op plaatsen als petrochemie, zware industrie en offshore inzetbaar. Onder de klanten bevinden zich het Ministerie van Defensie, Shell, KLM, NRG, TU Delft, Tata, NedTrain, gemeentelijke vervoersbedrijven, sociale werkplaatsen, scholen en metaalbewerkingsbedrijven. “Onze klantengroep is divers en heeft vaak specifieke eisen. Dat vraagt om vakkennis en die is bij ons aanwezig. Vakkennis is ons bestaansrecht”, zegt Michael Versluis.

Velmon Service en Revisie heeft een nauwe samenwerking met Stoxon Machines.
Is een machine niet meer te repareren, heeft de klant wat anders nodig of wil hij geen revisie, dan komt Stoxon in beeld voor een andere machine.

De monteurs van Velmon Service en Revisie lossen storingen op en doen periodiek onderhoud aan machines, zowel elektrisch als mechanisch.

De monteurs van Velmon Service en Revisie lossen storingen op en doen periodiek onderhoud aan machines, zowel elektrisch als mechanisch.

Stoxon Machines zorgt altijd voor een oplossing

Goed adviseren over de juiste machines, meedenken met de klant en speciale oplossingen bedenken. Dat zijn enkele sterke punten van Stoxon Machines. “Wij verkopen machines vanuit technisch oogpunt”, zegt Michael Versluis. “Daarbij denken we niet aan snel scoren, maar streven we naar langdurige relaties met onze klanten.”

En die langdurige relaties zijn er dan ook. Diverse metaalbewerkingsbedrijven waren al klant bij Stoxon, toen Versluis nog moest worden geboren. “Oude klanten zijn belangrijk voor ons. We leveren hen nog steeds heel veel onderdelen. En we verkopen hen natuurlijk ook nieuwe machines.”

Stoxon is niet alleen een machineleverancier, maar ook een arboveiligheidspecialist en een bedrijf dat zorgt voor onderhoud, service en revisie van metaalbewerkingsmachines, zowel verspanend als niet-verspanend.

Stoxon is niet alleen een machineleverancier, maar ook een arboveiligheidspecialist en een bedrijf dat zorgt voor onderhoud, service en revisie van metaalbewerkingsmachines, zowel verspanend als niet-verspanend.

Groot assortiment machines

Michael Versluis – van huis uit technicus – had altijd de wens om gebruikte machines te kunnen inkopen, repareren en reviseren en verkopen. Die wens ging in vervulling, toen hij in 2007 Stoxon kon overnemen. Hij kende dit bedrijf omdat hij er altijd de beveiligingskappen kocht, die Velmon gebruikt voor het reviseren van machines bij Defensie. Maar Stoxon was en is meer dan een handelaar in gebruikte machines. Het bedrijf vertegenwoordigt ook diverse machineproducenten en is daarmee leverancier van een groot assortiment draaibanken, freesmachines, kolomboormachines, vlak- en rondslijpmachines, hydraulische persen en bijvoorbeeld steekmachines. Daarnaast levert Stoxon ook het Italiaanse kwaliteitsmerk Repar2. Naast een groot assortiment standaard veiligheidssystemen voor vrijwel elke metaal- en houtbewerkingsmachine worden veel ‘custom build’ veiligheidskappen en schermen geleverd.

Servicegericht

Al met al is Stoxon niet alleen een machineleverancier, maar ook een arboveiligheidspecialist en een bedrijf dat zorgt voor onderhoud, service en revisie van metaalbewerkingsmachines, zowel verspanend als niet-verspanend. “We zijn een servicegericht bedrijf, onze service gaat heel ver”, aldus Versluis. “Dankzij onze technische kennis weten we waar we het over hebben. We kunnen een goed advies geven over de juiste machine, specifiek voor de toepassing van de klant. Meedenken met klanten, speciale oplossingen bedenken, dat is een kolfje naar onze hand. We zorgen voor speciale opties die de bediening vereenvoudigen of de productie van bepaalde producten beter maken. Daar bouwen we de machines zo nodig voor om.

Zo hebben we voor Fokker en TU Delft al eens een vlakslijpmachine omgebouwd tot een machine voor het zagen van keramische materialen. We zeggen nooit dat iets niet kan, maar zoeken altijd naar een oplossing.”
Daarbij is Stoxon ook sterk in de beveiliging van machines. Michael Versluis is veiligheidskundige. Hij kan de juiste beschermingskappen adviseren en monteren. Vaak gebeurt dat in samenwerking met Velmon Service en Revisie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Uncategorized

DMG Mori hervat webinars over draaibanken en automatisering

01-09 Nu de zomervakantie definitief voorbij is, verzorgt DMG Mori in september weer een tweetal…

Verspanen

Positieve feedback voor Auto Well

13-02 Auto Well Benelux kijkt tevreden terug op het open huis dat eind januari samen…

Verspanen

Grote uitverkoop Mondiale

03-12 Mondiale organiseert een spectaculaire uitverkoop. De specialist in aan- en verkoop van zowel nieuwe…

Verspanen

Nieuwe freesbanken geven Van de Wetering meer flexibiliteit

25-10 Om de groeiende vraag naar kleine producties te kunnen beantwoorden, heeft Metaalperswerk Van de…

Verspanen

Rogi Trading specialist in conventionele machines

24-10 Rogi Trading uit Mierlo brengt onder de eigen ROGI merknaam metaalbewerkingmachines op de markt.…

Toeleveren

IPH-Brammer is nu Rubix

13-07 IPH-Brammer Group, producent van industriële producten en oplossingen, past de naam van de groep…

Toeleveren

Mobiele schroefstations waarborgen kwaliteit

30-05 Met twee op maat gemaakte, mobiele schroefstations bewerkt Deutz in Keulen schroefverbindingen na op…

Verspanen

Stoxon viert 10-jarig jubileum

06-09 Het is in oktober precies 10 jaar geleden dat Michael Versluis machineleverancier Stoxon (Stokfleth)…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV