Nieuwe pand machinebouwer GKB is 100% energieneutraal

De 23 medewerkers van GKB Staalwerk & Machines zijn onlangs aan het werk gegaan in wat misschien wel het meest duurzame industriepand van Nederland is. Dit pand staat in Barendrecht en draagt de aangescherpte BREEAM-certificering voor milieuvriendelijke gebouwen.

GKB Staalwerk & Machines bouwt in het pand staalwerk en machines voor machinale sportveldbewerking. Het nieuwe pand scoort 88,3 procent op de zogenaamde BREEAM-schaal. Het gebouw krijgt daarmee de beoordeling ‘outstanding’ mee en valt in de hoogste klasse certificering door dit instituut. Het pand voldoet aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving.

Geen sinecure
“Voldoen aan alle eisen is geen sinecure geweest”, zegt Arjan Kraaijeveld, algemeen directeur van GKB Groep. Zijn bedrijfspand moet, om in aanmerking te komen, aan eisen voldoen die door het certificeringsinstituut in 2014 flink zijn aangescherpt. “We hebben ons werkelijk nergens moeite kunnen sparen. Elk detail is streng beoordeeld. We zijn nu de eerste in Nederland die onder de nieuwe, aangescherpte voorwaarden van BREEAM het allerhoogste certificeringsniveau hebben gehaald.”

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het Britse equivalent van het Nederlandse TNO. Nederland heeft een eigen BREEAM-normering en keurmerk ontwikkeld die aansluit bij Nederlandse wet- en regelgeving. Het aantal BREEAM-gecertificeerde gebouwen is nog relatief beperkt. In heel Nederland zijn nog maar een slordige zeshonderd gebouwen BREEAM-gecertificeerd of bezig met zo’n certificering. Veel van die panden zijn nog beoordeeld onder het coulantere BREEAM-regime dat van 2011 tot 2014 van kracht was.

Het nieuwe pand van GKB Staalwerk & Machines voldoet aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving

Het nieuwe pand van GKB Staalwerk & Machines voldoet aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving

Energieneutraal
Het bedrijfspand is honderd procent energieneutraal. Het beschikt niet over een gasaansluiting en ook stroom wordt helemaal autonoom opgewekt. Het merendeel van de energie wordt geleverd door zonnepanelen. Die leveren genoeg stroom om het gebouw ’s winters ook te verwarmen. Daarnaast wordt aardwarmte gebruikt om de binnentemperatuur te reguleren.
Om energieneutraal te kunnen opereren, gaat het pand zuinig om met alle warmte die wordt gegenereerd. Warmte wordt, zoveel mogelijk, opgeslagen en hergebruikt. Daarvoor zijn speciale constructiematerialen gebruikt waaronder PCM, ook wel bekend als faseovergangsmateriaal, om warmte op te slaan.
Airconditioning heeft het gebouw niet nodig. ’s Zomers wordt de warmte buiten gehouden door een speciale, witte kunststof dakbedekking. Binnen in het gebouw is bovendien gebruik gemaakt van muurbedekkingen van mos en een grote plantenwand om het binnenklimaat aangenaam en gezond te maken.

Waterhuishouding
De waterhuishouding van een gebouw is een belangrijk aandachtspunt bij BREEAM-certificering. Het GKB-bedrijfspand slaat zoveel mogelijk regenwater op in bassins. Dat wordt vervolgens gebruikt als ‘grijs water’, water waar onder meer toiletten mee worden gespoeld. Daarmee wordt voorkomen dat kostbaar drinkwater wordt benut voor dergelijke taken.

Het familiebedrijf GKB Groep, waarvan GKB Staalwerk & Machines deel uitmaakt, is ook actief in groenvoorziening en -onderhoud. Ook de tuin rondom het bedrijfspand is daarom nadrukkelijk onderdeel van de duurzaamheidsambities die het nieuwe bedrijfspand in zich draagt. Ook die buitenruimte heeft een duurzaamheidscertificaat meegekregen, het NL-Greenlabel certificaat niveau A. “De ambitie is dat de tuin iets teruggeeft aan de natuur om zo de milieu-impact van het gebouw te neutraliseren”, legt Kraaijeveld uit. Dat gebeurt onder meer door de biodiversiteit te bevorderen. De tuin is zo ingericht dat onder meer insecten, maar ook vogels en vleermuizen er goed kunnen toeven.
Om het verstorende effect van de bebouwing op de waterhuishouding te neutraliseren, is onder de parkeerplaats een regenwaterreservoir aangebracht. Het regenwater dat op het parkeerterrein valt, wordt daar opgevangen en vertraagd teruggegeven aan het oppervlaktewater. Zo voldoet het gebouw en haar omgeving ook aan de strengste BREEAM-eisen voor milieu-impact.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoffmann Group betrekt nieuwe huisvesting

09-11 De Hoffmann Group zal op maandag 16 november haar nieuwe huisvesting in de gemeente…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV