Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

Op de Hannover Messe 2024 toont Schunk geautomatiseerde oplossingen die de weg vrijmaken voor de transformatie naar grondstofbesparende en efficiënte processen in een gezonde werkomgeving.

De AI-ondersteunde 2D Grasping-Kit grijpt ongesorteerde onderdelen veilig en flexibel en ontlast mensen van repetitieve taken.

 

“Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann, CTO bij Schunk. Daarom richt het technologiebedrijf zich dit jaar op twee hoofdthema’s: ‘The Healthy Factory’ en ‘Innovation through Collaboration’. Het doel is om een gezond en economisch succesvol productieproces te ontwerpen voor mens en milieu. Innovatieve automatiserings- en digitaliseringsmodules spelen hierbij een centrale rol, die Schunk wil bevorderen door de uitbreiding van zijn netwerk van experts en een open uitwisselingscultuur.

Van experts voor experts

Automatisering helpt niet alleen om tekorten aan geschoolde arbeidskrachten op te vullen, het biedt ook de mogelijkheid om sneller en efficiënter te produceren en flexibel te reageren op veranderende productielandschappen. Om de toegang tot automatisering zo eenvoudig mogelijk te maken voor haar klanten, stelt Schunk haar expertise onder andere beschikbaar via gebruiksvriendelijke digitale diensten.

Twee nieuwe tools maken een gevalideerd ontwerp en configuratie op maat van lineaire modules mogelijk. Ook het nieuwe Schunk Control Centre biedt een intuïtieve gebruikerservaring. In de toekomst zullen klanten toegang hebben tot uitgebreide digitale modules in de vertrouwde app-functionaliteit en deze eenvoudig en flexibel kunnen gebruiken. Zo kunnen bijvoorbeeld de parameters van elektrische grijpers, zoals grijpkracht, posities en grijpsnelheden, voor de inbedrijfstelling geoptimaliseerd worden voor de toepassing met behulp van de hier beschikbare software.

De gezonde fabriek

Schunk demonstreert op haar beursstand hoe industriële processen van het beladen en ontladen tot en met de bewerking energiebesparend, veilig en flexibel uit één hand kunnen worden opgebouwd: met op maat gemaakte toepassingen uit de spantechniek, grijptechniek en automatiseringstechniek. Nieuwe elektrische grijperseries zoals EGU en EGK maken veilige handlingsprocessen mogelijk in een groot aantal productieomgevingen dankzij individuele parametrisering en verschillende grijpmodi. Ze zijn gebaseerd op een gestandaardiseerd, gebruiksvriendelijk functioneel concept en zijn toekomstbestendig dankzij regelmatige software-updates. Dit kenmerkt ook de 2D Grasping-kit.

De toepassingskit bestaat uit een toepassingsspecifieke grijper zoals de EGU, een camerasysteem en een industriële PC met Schunk’s eigen AI-software. Deze intelligente kit inclusief AI is ontwikkeld voor een snelle introductie tot het autonoom manipuleren van niet-positie-georiënteerde objecten. Er is geen voorkennis van programmeren of beeldverwerking nodig om het te gebruiken. Het bevrijdt geschoolde werknemers van repetitieve taken en creëert een gezondere en aantrekkelijkere werkomgeving.

Met twee nieuwe tools voor het ontwerpen en configureren van lineaire modules breidt Schunk de digitale planningsmogelijkheden voor automatiseringsoplossingen uit.

Met twee nieuwe tools voor het ontwerpen en configureren van lineaire modules breidt Schunk de digitale planningsmogelijkheden voor automatiseringsoplossingen uit.

Geautomatiseerde opspanprocessen

Dankzij de synergie en expertise in geautomatiseerde machinebelading biedt Schunk alle componenten voor een genetwerkte machine aan in zijn brede portfolio. Nieuwe sensorgebaseerde opspanmodules zoals de KSP-S3 maken geautomatiseerde opspanprocessen in de machinekamer mogelijk en kunnen dankzij IO-Link in de machinebesturing geïntegreerd worden. In combinatie met de iTENDO2 sensorische gereedschapshouder kan het bewerkingsproces transparant in kaart worden gebracht en kunnen bewerkingstijd en verspilling worden gereduceerd. De hydraulische expansiegereedschaphouders uit de TENDO serie reduceren ook het energieverbruik in het totale proces.

Partner met branchekennis

Schunk ontwerpt ook nieuwe productiestappen met op maat gemaakte automatiseringsoplossingen in veranderende toekomstige industrieën zoals e-mobility en elektronica. Dit is te zien in Hannover met het voorbeeld van de nieuwe RCG rondcelgrijper voor de flexibele handling van batterijcellen met een diameter van 46 mm. De grijper kan naar wens worden uitgebreid tot meerdere grijpeenheden en maakt in combinatie met de dynamische lineaire directe assen betrouwbare toepassingen met hoge snelheid mogelijk.
Schunk is op de Hannover Messe te vinden in hal 6, stand A26.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

23-04 In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt…

Verspanen

Schunk wint Hermes award met AI-ondersteunde grijpoplossing

22-04 De AI-ondersteunde toepassingskit van Schunk biedt een snelle introductie tot het autonoom hanteren van…

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Bedrijf en Economie

Schunk is officiële sponsor van de NXT Gen Cup

28-03 De auto-industrie ondergaat de grootste transformatie tot nu toe. Dit verandert ook de toekomst…

TechnishowNieuws

Slimme en productieve spantechnologie

12-03 Naast alle gereedschappen is één van de hoogtepunten van Schunk tijdens de TechniShow de…

Verspanen

Tendo Silver opent deur naar hydro-expansie-spantechniek

21-11 Gebruikers in de metaalbewerking zijn al lang overtuigd van de hydraulische expansietechnologie voor gereedschaphouders:…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV