Omzet Vanderlande Industries met 31% gestegen

Vanderlande Industries in Veghel (geautomatiseerde material-handlingsystemen) heeft in boekjaar 2013 (dat eindigde op 31 maart) een netto-omzet gerealiseerd van 741 miljoen euro. Nadat de resultaten sinds boekjaar 2010 grotendeels stabiel bleven door de economische recessie, weerspiegelt de huidige stijging van 31% het herstel van de markt, de versterkte marktfocus en toegenomen internationale expansie.

De orders stegen met 5% tot 747 miljoen euro en de daaruit voortvloeiende orderportefeuille staat nu op 858 miljoen euro, een absoluut record voor de onderneming. De EBIT groeide met 16% tot 24,3 miljoen en de nettowinst bedroeg 26,1 miljoen euro, ofwel 3,5% van de omzet, mede dankzij een belastingvoordeel van 8 miljoen euro.
Deze cijfers weerspiegelen de versterkte positie van de onderneming als een van de toonaangevende spelers in de markt voor geautomatiseerde material-handlingsystemen. Een markt die opnieuw groeit, ondanks de algemene economische onzekerheden. Stijgende passagiersaantallen, de wens om logistieke kosten te verlagen en een groeiende e-commercemarkt zijn factoren die de vraag naar de systemen van Vanderlande voor luchthavens, magazijnautomatisering en post- en pakketsorteercentra stimuleren.
CEO Peter Gerretse: “Deze netto-omzet en nettowinst bewijzen dat onze markten zich in de meeste delen van de wereld herstellen en bevestigen onze strategische keuzes. Maar bovenal getuigen ze van het vertrouwen dat onze klanten hebben in onze expertise en prestaties. De prijsniveaus verbeteren, hoewel we nog steeds de druk voelen van strakkere overheidsbegrotingen en marges van luchtvaartmaatschappijen in de markt voor bagageafhandeling.”

Succesvolle marktfocus
“We hebben ons marktaandeel in alle segmenten weten te vergroten dankzij een sterkere marktfocus binnen de organisatie,” vertelt Gerretse. “Onze positie in opkomende markten als Oost-Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika is versterkt en de omzet in deze regio’s is het afgelopen jaar verdubbeld.”

Aantrekkelijke werkgever
Het succes van de onderneming blijkt ook uit het aantal medewerkers, dat met 16% steeg tot 2711. Gerretse: “Onze serviceactiviteiten blijven groeien en zijn, aangezien het in vele opzichten om mensenwerk gaat, voor een groot deel verantwoordelijk voor de stijging van het aantal medewerkers.”

Veelbelovende vooruitzichten
De langetermijnvooruitzichten voor de markten waarin Vanderlande Industries opereert, blijven veelbelovend. De algemene groei in volume zal, in combinatie met de trend tot automatisering in al onze markten, leiden tot meer investeringen in geautomatiseerde material-handlingoplossingen. Op basis van deze marktvooruitzichten, de positie van de onderneming als marktleider en de ongekend volle orderportefeuille heeft Vanderlande Industries er alle vertrouwen in dat de strategische doelen voor de komende jaren kunnen worden gerealiseerd.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?