Onderhoud 100% voorspelbaar

Het onderhoud 100% voorspelbaar maken en het productieproces zo inrichten dat er tegen zo laag mogelijke kosten en zo min mogelijk energieverbruik zo veel als mogelijk wordt geproduceerd. Dat is het uiteindelijke doel van het Fieldlab Smart Maintenance Techport dat onlangs officieel van start is gegaan.

De deelnemers aan dit Fieldlab vormen met elkaar een zogenaamde ‘triple helix’, een samenwerking tussen productiebedrijven, onderhoudsbedrijven, start-ups, kennisinstellingen en overheden in de Techport-regio (IJmond). In het ecosysteem wordt gebruik gemaakt van het fysieke Fieldlab én het netwerk om slimmere manieren van onderhoud te ontwikkelen, in de markt te zetten en te vertalen naar opleidingen.

Het Fieldlab Smart Maintenance Techport richt zich op nieuwe onderhoudsmodellen waarin voorspellingen gedaan kunnen worden op fouten, afwijkingen en falen van lagers, rollen, pompen en motoren. Data van de sensoren in fabrieksinstallaties wordt geanalyseerd en gekoppeld aan informatie over productie, planning en kwaliteit.
In de komende jaren gaan diverse industriële producenten en leveranciers, zoals onderhoudsbedrijven en ICT-specialisten, aan de slag in een proeffabriek (het Fieldlab) in de Techport-regio en met echte fabrieken. Ook onderwijsinstellingen leveren, als kennisdragers, een bijdrage aan dit ecosysteem. Samen ontwikkelen zij nieuwe businessmodellen en in het verlengde daarvan nieuwe opleidingsmodules.

Het Fieldlab vestigt zich in de Tata Academy en start direct met vraagstukken vanuit de industrie. Het eerste vraagstuk komt uit de Koudbandwals van Tata Steel. “Je kunt niet continu fabrieksprocessen stilleggen, dus we gebruiken het Fieldlab om voor te bereiden, te simuleren en te testen’’, aldus directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland.
Het in aandrijf- en pomptechniek gespecialiseerde bedrijf Facta gaat ook aan de slag met Smart Maintenance. Directeur Jeffrey Schotvanger: ,,In eerste instantie starten we met een installatie die het proces van pompen en elektromotoren simuleert. Later dit jaar volgt een installatie die slijtage van rollen en lagers in processen nabootst.’’

De deelnemende partners van het Fieldlab zijn Tata Steel, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Center for Business Analytics, Amsterdam Data Science en de bedrijven Facta, SKF, Semiotic Labs, Van der Eng Labels, Koning en Hartman, Bosma & Bronkhorst, IJssel Techniek en World Class Maintenance. Naast deze ontwikkelaars hebben nog eens 13 partijen de intentie uitgesproken om gebruik te maken van het Fieldlab vanuit hun eigen industriële context.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel neemt continugietmachine in gebruik

20-10 Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren,…

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

Materialen

Grote vraag naar stalen dak- en gevelpanelen uit nieuwe fabriek SAB

13-10 Het volledig duurzame gebouw huisvest twee hightech nieuwe productielijnen, die de leidende rol van…

Bedrijf en Economie

FNV: Plan voor groen staal Tata Steel technisch haalbaar

06-09 Cihan Lacin, bestuurder FNV Metaal: “Dit is goed nieuws voor het klimaat, Tata Steel…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Bedrijf en Economie

FNV presenteert vergroeningsrapport Tata Steel

10-06 Tijdens een manifestatie op het Plein voor de Tweede Kamer spreken meerdere Tweede Kamerleden,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X