Ontwikkeling staalprijzen onzeker

Staalleverancier Noviostaal denkt dat er pas in september een duidelijker beeld zal ontstaan over de ontwikkelingen op de staalmarkt gedurende de rest van 2011. Voorlopig blijft de onzekerheid nog even troef.

De vakantieperiodes in Europa kenmerken zich door een inzakkende vraag naar staal. De ontwikkeling van de prijzen in dan volgende maanden is daardoor meestal erg moeilijk in te schatten, aldus de Nijmeegse staalleverancier in haar nieuwsbrief van 15 augustus. Dit jaar echter is het nog ingewikkelder vanwege de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar zeker ook vanwege de financiële problemen in Europa en de USA. Door die onrust is er ook de mogelijkheid ontstaan, dat China haar munt (de Yuan) zou kunnen gaan revalueren, waarmee de exportmogelijkheden voor de Chinese producenten verslechterd zouden kunnen worden.

Die laatste mogelijke ontwikkeling leidt tot de verwachting, dat veel Chinese exporteurs nu al bestaande voorraden met kortingen zullen gaan verkopen. Die verlaging staat echter haaks op het prijzenniveau op de lokale binnenlandse markt. Deze waren al redelijk stabiel en zouden onder druk van gestegen grondstofprijzen op termijn zelfs verhoogd gaan worden, zoals diverse Chinese fabrieken hadden aangekondigd. De prijzen voor vlakke producten op de Europese en Amerikaanse markt glijden sedert medio juli in een langzaam tempo onderuit, waarbij het verval per continent en per regio verschillend is. In Europa staan de prijzen op de spotmarkt onder sterke neerwaartse druk. Insiders denken echter, dat de bodem daarin wel bereikt is. Het wachten is op de opleving van de economie na het eindigen van de vakanties.

En juist daar zit ‘m volgens Noviostaal de grote onzekerheid. Werd er in de afgelopen 2 maanden al vastgesteld dat het groeitempo in de Europese economie aan het afzwakken was, nu heerst er juist vanwege de financiële onrust rond diverse landen in de Eurozone twijfel over een echt herstel in de 2e helft van 2011. Sommige deskundigen spreken zelfs al over de tweede dip na de crisis van 2008. Die twijfel over het herstel leidt tot een afnemende bereidheid tot investeren, waardoor ook de vraag naar grondstoffen zoals staal onder druk komt te staan. Grote onzekerheid heerst er dus over de behoefte aan staal in de komende maanden en dus tot terughoudendheid bij het plaatsen van nieuwe aankopen. Het gehoopte herstel van de vraag zou ook gevoed moeten worden door bestellingen van grote afnemers voor het aanvullen van de hun voorraden, maar gelet op de aarzelingen in de economie is het momenteel niet te verwachten – in tegenstelling tot hetgeen Noviostaal in juli schreef -, dat die aankopen groter zullen zijn dan de daadwerkelijke behoefte. Al die onzekerheden zouden dus een sta in de weg kunnen betekenen voor de door de staalfabrieken zo gewenste prijsverhogingen. De staalproducenten komen door deze marktontwikkelingen niet in de gelegenheid die stijging te realiseren, want enerzijds worden ze geconfronteerd met hogere grondstofprijzen samen met tamelijk stabiele schrootprijzen, maar aan de andere kant ook met dalende verkoopprijzen in een afzwakkende markt, waardoor marges onder druk komen te staan. Mogelijk zullen de fabrieken dan ook terug gaan grijpen naar het middel van marktregulering door het terugdraaien van bestaande productiecapaciteiten. Voor de staalproducenten, maar ook voor de verbruikers is het dan ook te hopen dat de rust op de financiële markten spoedig zal weerkeren, zodat de economieën de kans zullen krijgen zich op een normale wijze te ontwikkelen, waardoor het vertrouwen hersteld kan worden en het verbruik weer zal toenemen, aldus Noviostaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen