Onzekerheid sluipt de staalmarkt in

Diverse factoren die de staalmarkt raken en onzeker maken, beïnvloeden het sentiment op de staalmarkt steeds meer. Het is daarom erg onduidelijk hoe de prijsontwikkeling de komende tijd zal zijn, stelt Noviostaal in haar Staaljournaal van november.

De wijze waarop de naderende Brexit nu werkelijk gaat plaatsvinden, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, alsmede die tussen Turkije en de VS, de politieke en economische problemen in Italië, de gereduceerde automobielproductie in Duitsland als gevolg van de nieuwe testmethode, de eventuele voorzetting van de importheffingen waarover de EU-Commissie in december gaat besluiten, het afnemende vertrouwen over de economische groei binnen de EU en de onzekerheid over de renteontwikkelingen in 2019. “Dat zijn zomaar enkele ontwikkelingen, die de staalmarkt raken en onzeker maken”, aldus Noviostaal.

Recordproductie ruwstaal in China
Maar er is volgens de staalleverancier in Wijchen nog meer. In China wordt naar verwachting een record hoeveelheid ruwstaal geproduceerd. Vorig jaar bedroeg de productie nog 831,7 miljoen ton, maar voor dit jaar wordt meer dan 900 miljoen ton verwacht. Tegelijkertijd spreekt de Chinese regering enerzijds over maatregelen om de economie te stimuleren en beweert zij productiebeperkingen in de staalindustrie op te leggen, anderzijds moet worden vastgesteld dat nog niet veel van de stimuleringsmaatregelen gemerkt wordt. Daar dreigt dus een enorm overschot aan staalproducten, maar tegelijkertijd wordt de Chinese export gehinderd door wereldwijde importheffingen. Diverse experts verwachten daarom prijsdalingen op de Chinese markt.

Problemen Duitse auto-industrie
De problemen in de Duitse automobielindustrie leiden tot hogere voorraden bij staalservicecenters en andere toeleveranciers. Die hoge voorraad nodigt weer uit tot terughoudendheid bij het afsluiten van nieuwe contracten voor levering in 2019. Desondanks echter willen de fabrieken juist weer hogere prijzen. Zo zou naar verluidt Tata Steel een prijsstijging willen doorvoeren van € 20 per ton. Hoewel op de Euroblech beurs in Hannover (oktober) veelal de verwachting werd uitgesproken, dat de prijzen in 2018 nog wat stabiel zullen blijven, maar vervolgens in het 1e kwartaal 2019 weer zullen aantrekken, neemt de twijfel daarover alleen maar toe. De zwakste artikel bij de vlakke producten is op dit moment Sendzimir verzinkt materiaal. Deels door meer aanbod als gevolg van vergrote productiefaciliteiten, maar zeker ook door gedaalde afname vanwege de stagnatie bij de automobielproductie.

Consolidatie Europese staalmarkt
Intussen echter gaat de consolidatie op de Europese staalmarkt gewoon door. Liberty Steel, dat eerder dit kwartaal al enkele productie-eenheden van ArcelorMittal in Midden- en Zuid-Europa overnam, heeft onlangs ook enkele verzinkingslijnen van dit concern in België en Luxemburg gekocht. Met deze verkoop kwam de weg vrij voor ArcelorMittal om het Italiaanse ILVA definitief in handen te krijgen. Het Braziliaanse CSN probeert nu twee fabrieken in Europa af te stoten. In Portugal wil het de staalwalserij Lusosider (vooral bekleed plaatstaal) kwijt en in Duitsland Stahlwerk Thüringen (lange producten, zoals balkstaal en profielen). Wie de geïnteresseerde partijen voor de overname zouden zijn kunnen we nu nog niet melden, maar het zal waarschijnlijk weer leiden tot verandering van de machtsverhoudingen in de Europese staalindustrie.

Resumerend stelt het Staaljournaal: “Hoe de prijsontwikkeling de komende tijd zal zijn is dus erg onduidelijk. Veel insiders denken niet dat de prijzen omhoog zullen gaan, eerder stabiel zullen blijven. Dat laatste is eigenlijk een meer traditionele ontwikkeling tijdens deze periode van het jaar. Van de andere kant zullen de fabrieken vooral schermen met hogere kosten en daarom blijven hameren op een stijging.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Meningen lopen uiteen over ontwikkeling staalprijzen

20-09 De importhoeveelheden zijn volgens de september-editie van het StaalJournaal zelfs zoveel toegenomen dat er…

Materialen

Staalmarkt in vakantiemodus

18-08 De augustus-editie van het maandelijkse StaalJournaal somt ze in willekeurige volgorde op. Allereerst zijn…

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Materialen

Verlenging importheffingen is tegenvaller voor staalverbruikers

16-06 Tot verrassing van velen maakte de EU-Commissie medio juni bekend de sinds 2018 geldende…

Materialen

Juridisch advies kan helpen bij stijgende prijzen en schaarste materialen

07-06 “Door geopolitieke spanningen, coronaeffecten in de keten en antidumpingmaatregelen zijn materialen van buiten Europa…

Materialen

Rampzalige schaarste aan staalproducten houdt aan

17-05 In de afgelopen 4 weken verhoogde ArcelorMittal als marktleider de basisprijzen voor warmgewalste rollen…

Materialen

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…

16-04 “Het tekort aan materiaal in combinatie met extreem lange levertijden en de waanzinnig hoog…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X