Open samenwerking is kracht van NL hightech-sector

Nederland is ook dit jaar weer ruim vertegenwoordigd op de Hannover Messe. Meer dan honderd bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties trekken de grens over om deel te nemen.

Het Holland High Tech paviljoen op de Hannover Messe van vorig jaar. Dit jaar telt het paviljoen meer dan 25 partijen.

Meer dan 25 partijen uit de Nederlandse Smart Industry-sector presenteren zich gezamenlijk in het Nederlandse paviljoen (Holland High Tech House) in Hal 8. Gedurende de gehele beurs vinden hier tal van interessante presentaties en workshops plaats, en is er volop gelegenheid om te netwerken.

Tijdens de Hannover Messe zullen meer dan 150 start-ups hun innovaties en technologieën presenteren. Ruim een kwart van alle deelnemende start-ups is afkomstig uit de Nederland. Zij presenteren zich in het NL Start-up Pavilion in Hal 17.

Open samenwerking

De Nederlandse hightech industrie heeft veel positieve ervaringen met open samenwerking en ziet hoe dit leidt tot meer innovatie. Juist Nederlandse fabrikanten die daar op vertrouwen presenteren zich op de Hannover Messe. Tegen de achtergrond van de huidige uitdagingen vormt de afhankelijkheid van geglobaliseerde productie een risico voor de Europese economie. “Om de productie terug naar Europa te halen, moet de Europese industrie samenwerken”, zegt Metaalunie-voorzitter Mark Helder. “Om dit te laten slagen, moeten bedrijven kunnen produceren tegen concurrerende prijzen in termen van total cost of ownership, flexibel zijn en vooral duurzaam. Voor veel Nederlandse techbedrijven is open samenwerking op het gebied van innovatie binnen de supply chain dé oplossing om dit te realiseren.”

Focus op automatisering

Arjan Timmermans, algemeen directeur van Timmermans Verspaningstechniek, exposeert in het Holland High Tech Paviljoen, met de focus op automatisering. “Ons bedrijf ziet zichzelf veel meer als partner en minder als klassieke leverancier”, zegt Timmermans. “We werken nauw samen met andere bedrijven en bieden met 40 medewerkers één bewerkingsstap in de waardeketen, namelijk verspanen.”

Nauwe en open samenwerking tussen bedrijven zorgt voor synergie. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en toegang tot nieuwe technologieën, markten en klanten. In zo’n sfeer werken bedrijven samen om oplossingen te vinden voor een specifiek probleem. De verschillende perspectieven en benaderingen helpen vaak om de beslissende doorbraak te bereiken voor een oplossing of om een product te verbeteren. “Deze gezamenlijke aanpak maakt ons samen sterk. Daarom willen we namens progressieve en conservatieve collega’s laten zien dat vooral automatisering en samenwerking een voorwaarde is om te overleven”, bevestigt Timmermans.

Een lichtend voorbeeld van een zeer succesvolle open samenwerking op uiteenlopende innovaties is de Brainportregio rond Eindhoven, die ook vertegenwoordigd is in het Holland High Tech Paviljoen met Brainport Industries en de Brabantse Economische Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), zegt FME-voorzitter Theo Henrar. “Hier werken veel bedrijven samen in een gesloten ecosysteem. Ze wisselen data uit, ze delen medewerkers en werken samen in laboratoria. Zo boeken ze grote stappen.” Niet alleen in de Brainport-regio, maar ook in het gebied rond Twente, dat in het Holland High Tech Paviljoen boven Oost NL komt te staan. Ook hier werken overheidsinstanties samen met bedrijfsleven en wetenschap.

Albie van Buel, algemeen directeur van RAI Automotive Industry NL, wijst erop dat Nederland volgens de Automotive Disruption Radar van organisatieadviesbureau Roland Berger behoort tot de meest innovatieve landen. RAI Automotive Industry NL is de toonaangevende organisatie in de Nederlandse automotive productie- en toeleveringsindustrie. Dit komt door de sterke samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een goede snelheid met technieken en we hebben ook verbindingen naar Duitsland. “Op de Hannover Messe hebben we de mogelijkheid om alle belanghebbenden bij elkaar te brengen en de volgende stappen te bespreken”, zegt van Buel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Toeleveren

Hannover Messe 2023: vijf megatrends

20-02 Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor…

Bedrijf en Economie

Comeback Hannover Messe trekt 75.000 bezoekers

08-06 Volgens Jochen Köckler, topman van beursorganisator Deutsche Messe, kwam de comeback van Hannover Messe…

Toeleveren

Procentec onthult innovatieve diagnosetool voor Industrial Ethernet protocollen

30-05 De grote productrelease van Procentec op de Hannover Messe is SNAP IE, een krachtige…

Toeleveren

Onderwerpen op Hannover Messe relevanter dan ooit

23-05 “Gezien de huidige wereldwijde politieke situatie zijn de onderwerpen op Hannover Messe relevanter dan…

Toeleveren

Nederland present op Hannover Messe

11-05 In januari kondigde Hannover Messe-organisator Deutsche Messe aan dat de beurs dit jaar niet…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Toeleveren

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

13-12 “We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021