Opleiding Productieplanning nu online beschikbaar

De opleiding Productieplanning, die UAcademy al jaren met veel succes in klassikale vorm aanbiedt bij bedrijven in de maakindustrie, kan nu ook online worden gevolgd via de online academy van Brighter Legends. Hierdoor kunnen productieplanners in spé de opleiding in hun eigen tempo volgen, op plekken (thuis!) en tijden die hen het beste uitkomen.

Jerram Visbach van Brighter Legends en Mike Porton van UAcademy hebben samen de online opleiding Productieplanning ontwikkeld. Deze is herkenbaar en praktisch en biedt vooral een verrassend leuke manier van leren.

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen, maar ooit werd productieplanning niet gezien als een vak, maar als iets wat iemand – vaak een oudere, ervaren medewerker – er wel even bij kon doen. Hoe anders is dat nu. Het besef dat een goede productieplanning cruciaal is voor het optimaal benutten van de productiecapaciteit is wel geland. Hapert de planning, dan ontstaan er heel wat uitdagingen, tot aan het stilvallen van de productie aan toe. En iedereen is er wel van doordrongen dat een goede planning gewoon direct winst oplevert: kortere levertijden, minder voorraad en een betere communicatie – en dus betere relatie – met klanten. Productieplanning is nu dan ook een vak, dat bovendien steeds complexer is geworden, vooral door supply chain ontwikkelingen. Er zijn mensen voor nodig met een hbo- of wo-denkniveau.

Klassikaal en online

UAcademy biedt al jaren de opleiding Productieplanning klassikaal aan. Maar Mike Porton van UAcademy ziet dat het steeds lastiger wordt om groepen klassikaal in de ideale omvang van zo’n tien personen bij elkaar te brengen. Want in de huidige arbeidsmarkt willen veel mensen liever opleidingen volgen in hun eigen tempo en op momenten dat het hen uitkomt. En dat kan ook; de online mogelijkheden om opleidingen op een goede en aantrekkelijke manier aan te bieden zijn voorhanden.

Gratis demo

Verrassend leuk

Daarom hebben Brighter Legends en UAcademy de online opleiding Productieplanning ontwikkeld. UAcademy heeft al zijn inhoudelijke kennis ingebracht, Brighter Legends heeft vooral gezorgd voor een gebruiksvriendelijke opzet, zodat de opleiding makkelijk is te volgen en de manier van leren zelfs verrassend leuk is. De basis van de online opleiding is de klassikale variant. De cursist leert alle ins en outs van fabriekslogistiek, netwerkplanning, afdelingsbeheersing en supply chain management. Ook de basis van material management en productieplanning wordt hem bijgebracht, evenals logistieke beheersing in flowprocessen en lean manufacturing en de cruciale rol van ICT in logistieke systemen. Aan de hand van vier essentiële thema’s leert de cursist de kracht van efficiënte productieplanning, hoe hij kan coördineren tussen productieafdelingen en sales, en een balans kan vinden tussen capaciteit, beschikbaarheid en productiedoelen. Hij leert hoe hij de verwachtingen van klanten kan overtreffen, terwijl de efficiëntie in de productie blijft behouden.

Veel praktische oefeningen

De online opleiding is opgezet volgens de principes van het microleren. Dit houdt in dat de cursist op ieder moment kennis in ’bite size’ porties tot zich kan nemen. Daarnaast is er veel aandacht voor en zijn er veel praktische oefeningen. “Alles is erop gericht heel snel kennis en praktijk aan elkaar koppelen”, aldus Porton. “De leerstof voelt heel praktisch en is herkenbaar.”
Het enige wat Porton kan bedenken dat de online opleiding mist ten opzichte van de klassikale variant is de interactie tijdens de lessen met andere studenten; het kletsen over problemen die iedereen tegenkomt, het uitwisselen van handige tips om deze aan te pakken. Dat wordt echter ondervangen door een praktijkopdracht uit de eigen praktijk van de cursist nadrukkelijk centraal te stellen in de hele opleiding. “Bij online opleidingen is verbinding met de praktijk absoluut nodig”, weet Porton. “Daaraan kan de cursist laten zien dat hij snapt waar het om gaat.” Ook zijn er online alle mogelijkheden om contactmomenten in te plannen met docenten of consultants. En de opleiding wordt afgerond met het zelfde certificaat als bij de klassikale opleiding.

Meer online varianten

Er gaan meer online varianten van klassikale opleidingen komen. UAcademy heeft samen met Brighter Legends ook reeds de opleidingen Werkvoorbereider en Teamleider 2.0 voorbereid. Deze online opleidingen kunnen bedrijven volgens Mike Porton veel opleveren in de huidige tijd van ongekende krapte op de arbeidsmarkt. “Iedereen zoekt naar goede mensen, maar die zijn er niet. Dus zul je het probleemoplossend vermogen van je organisatie moeten verhogen, door je mensen op een hoger niveau te brengen en te werken aan efficiencyverbeteringen.” Porton geeft een concreet voorbeeld van hoe dat kan werken: “Al je werkvoorbereiding beter functioneert, worden je operators optimaal voorbereid om snel en goed aan de slag te gaan. Het resultaat is dat je minder operators nodig hebt om toch je productiecapaciteit maximaal te benutten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ales Metaaltechniek start digitale bedrijfsschool

05-07 De digitale ontwikkelingen gaan hard, zo weet directeur Dick de Leeuw van Ales Metaaltechniek.…

Personeel en Opleiding

J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

24-05 Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel…

Automatisering

Eerste stap naar intelligente productieplanning

18-08 Een lage touch time en tegelijkertijd de betrouwbaarheid binnen de productie verhogen. Met die…

Automatisering

Gratis webinar Productieplanning

22-04 Naast een korte kennismaking met deze planning software demonstreert Limis de nieuwe Orderacceptatiemodule. Met…

Automatisering

Gratis informatiebijeenkomst Limis Planner

20-12 Limis organiseert op 18 januari in Apeldoorn een vrijblijvende informatiebijeenkomst over Limis Planner, de…

Geen categorie

Limis geregistreerd als partner van Exact Online Productie

18-06 Productiebedrijven willen concurrerend werken én de volledige controle hebben over hun productie. Ze hebben…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?