Opleidingen tot lasrobotprogrammeur gaan starten

0

De opleidingsinstituten SMEOT en ROC van Twente in Hengelo (O) en AT Techniekopleidingen in Terborg zijn door Smart Welding Factory (SWF) officieel erkend als Skillslab. Docenten van deze instituten hebben onlangs de nieuwe opleiding lasrobotprogrammeur met goed gevolg afgerond. Hierdoor kunnen zij deze opleiding vanaf het nieuwe schooljaar aanbieden aan hun leerlingen en medewerkers van bedrijven.

Bij een officiële erkenning hoort een schildje dat de scholen op de muur kunnen bevestigen. Deze schildjes werden tijdens de jaarlijkse LAC-relatiedag in Enschede door Tom Bouws van het Programmabureau Smart Industry overhandigd aan Mike Broekhuizen van AT Techniekopleidingen, Han Slots van SMEOT en Bert Wessels van ROC van Twente.

Kennis delen
De doelstelling van Smart Welding Factory, een van de 32 fieldlabs in ons land, is lassende bedrijven voort te helpen om Smart Industry te worden. Het is opgericht door Aebi Schmidt, NIL en het LAC, dat ook de coördinatie van SWF doet. Het LAC onderhoudt goede contacten met kennisinstituten als de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, zodat hoogwaardige kennis bereikbaar is om de SWF-doelstelling te realiseren. Daarnaast doet een groot aantal bedrijven – inmiddels als zo’n twintig, allemaal nog in het oosten van Nederland – mee in SWF. Zij fungeren als Livinglabs, die allemaal stukjes van de puzzel die Smart Welding heet, oplossen. De kennis die ze daarbij opdoen delen ze met elkaar, waardoor ontwikkelingen worden versneld.

Robotlassen
Binnen SWF ligt de focus vooral op het robotlassen. Om dat op hoger niveau te brengen zijn ook goede opleidingen nodig. Want lasbedrijven hebben grote behoefte aan mensen die lasrobots kunnen programmeren. “Lange tijd hebben we die opleidingen zelf gedaan, maar daarmee zijn we gestopt”, zegt Jeroen Wevers van het LAC. “In plaats daarvan hebben we onze energie gestopt in het ontwikkelen van een goede opleiding lasrobotprogrammeur.” Deze opleiding is geheel digitaal. Het LAC gaf tijdens de relatiedag kort uitleg over de inhoud van de opleiding en gaf tevens een kleine demonstratie op een lasrobot in een lab op de Universiteit Twente. Een sterk punt van deze opleiding is dat hij is gebaseerd op merkonafhankelijke programmeersoftware. Hiermee kunnen lasrobots van alle merken worden geprogrammeerd.

Landelijk uitrollen
De docenten van de drie instituten die de opleiding hebben gevolgd, kunnen deze nu zelf gaan geven. Maar daarbij zal het niet blijven. Teclab in Eindhoven wordt het vierde Skillslab van Smart Welding Factory en zal ook de opleiding lasrobotprogrammeur gaan aanbieden. Het contract hiervoor werd tijdens de relatiedag getekend door Peter Manders van Teclab. “We willen dit concept uitrollen over het hele land”, zegt LAC-directeur Ard Hofmeijer. “We hebben het hier over een opleiding op MBO-niveau. Die moet op bromfietsafstand bereikbaar zijn voor de leerlingen. We denken daarom ongeveer vijftien Skillslabs nodig te hebben voor landelijke dekking.”

Opleiding is essentieel
“De opleiding lasrobotprogrammeur past prima bij ons”, zegt directeur Mike Broekhuizen van AT Techniekopleidingen (Anton Tijdink). “Automatisering, robotisering en Smart Industry loopt door al onze opleidingen heen. Daaraan is grote behoefte bij ondernemingen. Wij hebben sinds 1 april een lasrobotprogrammeur. Hij wordt een kennisdrager binnen onze organisatie die collega’s op sleeptouw neemt en tegelijk ook les gaat geven. De benuttingsgraad van lasrobots in de bedrijven moet omhoog. Daarbij is een opleiding tot lasrobotprogrammeur essentieel. Deze start bij ons op 1 september.”

www.smartweldingfactory.com
www.atopleidingen.nl
www.lac.nl
www.smeot.nl
www.rocvantwente.nl
www.teclab.nl