Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

Valk Welding heeft samen met Engmar, een Frans bedrijf gespecialiseerd in de afzuiging van lasrook, een methode ontwikkeld om zelfs de kleinste schadelijke deeltjes af te zuigen en te filteren door de lastoorts zelf.

 

Normaal gesproken vereist rookafzuiging met een toorts het gebruik van extra beschermgas, wat tot hogere kosten leidt. Dit is niet het geval bij de VWPR Fume Extraction Atmoflow toorts.

In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd van groot belang geweest. Veel landen scherpen hun wetgeving elk jaar aan. Dit is niet zonder reden, aangezien de gezondheidseffecten van lasrook kunnen variëren van vergiftigingen tot chronische ziekten en meer.

Rookafzuiging via de toorts

Engmar en Valkwelding ontwikkelden samen een rookafzuiging via de toorts. “De eerste reden voor een goede afzuiging is altijd de bescherming van de mensen, zelfs als ze niet aan het lassen zijn”, zegt Juliane Osmont, Export Manager bij Engmar. Hun compacte Atmoflow vacuümunit biedt een grote nauwkeurigheid en filtert tot 98% van de schadelijke deeltjes tijdens het lassen. “Toortsafzuiging is de meest effectieve manier om lasrook af te zuigen omdat het direct bij de laszone plaatsvindt”, verklaart Osmont. Dit betekent dat de dampen geen tijd hebben om te mengen met de schone lucht, waardoor slechts een kleine hoeveelheid lucht nodig is voor de afzuiging. In de koude wintermaanden heeft dit nog een ander voordeel: “Omdat het volume van de afgezogen lucht zo klein is, verliezen bedrijven niet veel verwarmde lucht wanneer ze naar buiten afzuigen.”

Engmar en Valkwelding ontwikkelden samen een rookafzuiging via de toorts.

Engmar en Valkwelding ontwikkelden samen een rookafzuiging via de toorts.

Afstand laspunt-afzuigpunt

Valk Welding heeft een rookafzuigtoorts in eigen huis ontwikkeld, wat meteen de aandacht trok van Engmar: “Als je te maken hebt met de afzuiging van lasrook, weet je hoe een toorts eruit moet zien om het geheel te laten werken. En dat was precies dat.” Osmont legt uit waarom: “Robotlassen is sneller dan handmatig lassen, wat betekent dat er een grotere sfeer nodig is voor de rookafzuiging. Om dit te creëren hebben we een grotere afstand nodig tussen het laspunt en het afzuigpunt, en deze afstand maakt de Valk Welding lastoorts een goede oplossing voor robotlassen.” De twee bedrijven besloten hun krachten te bundelen en introduceerden het krachtigste en meest efficiënte afzuigapparaat op de markt tot nu toe: de VWPR Fume Extraction Atmoflow.

Extra beschermgas niet nodig

Volgens Sander Verhoef, R&D Manager bij Valk Welding en ontwikkelaar van de toorts, heeft de VWPR Fume Extraction Atmoflow unieke kenmerken. Normaal gesproken vereist rookafzuiging met een toorts het gebruik van extra beschermgas, wat tot hogere kosten leidt. “Dit is niet het geval bij de VWPR-toorts. Door de grotere afstand tussen het afzuigpunt en het laspunt kunnen we nog steeds dezelfde hoeveelheid beschermgas gebruiken.”

Osmont voegt een belangrijk punt toe over veiligheid: “Lasrook bestaat uit zeer kleine deeltjes en nog meer nanodeeltjes. Deze kunnen dieper in het lichaam doordringen, waardoor ze het schadelijkst zijn. De meeste bedrijven bieden alleen een filter voor de grotere deeltjes, maar wij hebben ook een speciale filter voor de kleinste schadelijke deeltjes.” Met een herbruikbare filter en een bag-in/bag-out systeem zorgt Engmar er ook voor dat robotoperators deze deeltjes uit de stofbak van het apparaat niet hoeven aan te raken tijdens onderhoud.

Valk Welding is exposant op de TechniShow (hal 7, stand B010)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Featured

LAC wordt opgeheven

14-09 Het LAC is een applicatiecentrum waar gewerkt wordt aan lasrobotiserings- en lasautomatiseringsprojecten en individueel…

Verbinden

Valk Welding zet mega lasrobotsysteem te koop op S&S

28-08 Als beurs highlight biedt de lasrobotintegrator uit Alblasserdam deze installatie vanaf heden te koop…

Verbinden

Lasrobots lassen kunststof

07-06 “De technologie van lasrobotisering hebben we geschikt gemaakt voor het lassen van kunststof plaat”,…

Verbinden

Valk Welding en Oqton versnellen productie met robotlassen

30-01 De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan…

Verbinden

Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

25-01 “We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder…

Automatisering

FRAME-IT in actie bij Maref

16-11 Valk Welding heeft deze robotinstallatie ontworpen om de klanten voor een aantrekkelijke prijs kennis…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV