Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw groter dan verwacht

0

De Duitse fabrikanten van werktuigmachines hebben in het eerste kwartaal van 2017 6 procent meer orders geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral vanuit de Eurolanden steeg het aantal bestellingen fors.

Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VDW. De bestellingen uit eigen land namen met 2 procent toe, die uit het buitenland met 8 procent.

Beter dan verwacht
“De orderintake ontwikkelt zich sinds het begin van dit jaar beter dan verwacht“, zegt VDW-directeur Wilfried Schäfer. De internationale vraag blijft volgens hem goed. Daarbij kunnen de Duitse machinefabrikanten opnieuw vertrouwen op de  Euro-landen. Zij bestelden in het eerste kwartaal maar liefst 23 procent meer werktuigmachines. Ook China, de belangrijkste markt, deed het goed.

Plaatbewerkingsmachines
De groei bij de plaatbewerkingsmachines bedroeg 13 procent. Dat is in even grote mate te danken aan de binnenlandse als aan de buitenlandse vraag. De bestellingen van verspanende machines – goed voor ongeveer 70 procent van de totale omzet – stegen met slechts 3 procent. Aanjager is hier het buitenland met een groei van 6 procent. De binnenlandse vraag naar verspanende machines nam daarentegen met 4 procent af. “Onze werktuigmachine-industrie is niet onder de indruk van de vele onzekerheden door crises in de wereld en blijft stabiel op een hoog niveau draaien“, aldus Schäfer.