Orders Duitse werktuigmachine-industrie tikken recordniveau 2018 aan

De Duitse werktuigmachine-industrie blijft maar orders scoren. In het tweede kwartaal van 2022 stegen de bestellingen met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch zijn er ook zorgen.

Ondanks de huidige moeilijke randvoorwaarden hebben de orders voor Duitse bewerkingsmachines zich in het tweede kwartaal goed ontwikkeld.

De bestellingen vanuit eigen land stegen in Q2 met 27 procent en die uit het buitenland met 23 procent. Gekeken naar de eerste helft van 2022 stegen de totale bestellingen met 34 procent. Duitsland droeg hieraan bij met 35 procent plus en in het buitenland met 33 procent groei.

Volume bijna op recordniveau

“Ondanks de huidige moeilijke randvoorwaarden hebben de orders voor bewerkingsmachines zich in het tweede kwartaal goed ontwikkeld. Ten opzichte van de eerste helft van het jaar ligt het volume bijna op het recordniveau van 2018”, zegt directeur Wilfried Schäfer van de VDW (Vereniging van Duitse Werktuigbouwmachines).

China en VS blijven sterk

Hij vervolgt: “De buitenlandse handel wordt vooral ondersteund door de vraag buiten de EU. Met name onze twee leidende markten China en de VS blijven sterk. De zware lockdown in Shanghai en andere steden heeft in het tweede kwartaal geen diepere sporen achtergelaten. Wat de technologieën betreft, stuwt machinale bewerking momenteel het algehele resultaat naar boven. In de eerste helft van het jaar nam de vraag twee keer zoveel toe als naar de vormtechnologie. Dit is een indicatie dat grote projecten in de auto-industrie, met name in Duitsland, momenteel on hold staan.” Vormtechnologie is goed voor ongeveer 30 procent van de totale verkoop van gereedschapsmachines. Met name de perstechniek wordt toegepast bij grootschalige projecten.

Omzet is punt van zorg

De omzet is nog steeds een punt van zorg. In de eerste helft van het jaar was die 7 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. In reële termen betekent dit resultaat stagnatie. “Zoals gevreesd zijn de problemen in de toeleveringsketen nog lang niet voorbij”, zegt Schäfer. De bezettingsgraad steeg immers licht van 85,9 procent in april naar 87,4 procent in juli.

70 procent van de Duitse productie gaat naar de export, die in het tweede kwartaal weer op gang kwam. De statistieken laten een stijging van 5 procent zien in de eerste zes maanden. De export naar Azië groeide met 11 procent het sterkst in een regionale vergelijking. De grootste markt, China, leverde echter slechts een onevenredig kleine bijdrage met een stijging van 5 procent. Aan de andere kant namen Japan, India en enkele kleinere markten in Zuidoost-Azië Duitse werktuigmachines met dubbele cijfers op. Ook de zaken met Amerikaanse klanten gaan nog steeds goed, met een plus van 9 procent.

West-Europa

Europa stagneert op het niveau van vorig jaar, waarbij vooral de export naar andere Oost-Europese landen sterk terugliep door de ontwikkelingen rondom Rusland. Daarentegen is de export naar West-Europa aanzienlijk toegenomen. De invoer nam in totaal met 16 procent toe. Vooral Aziatische leveranciers hebben een voorsprong. “Ze kunnen het supply chain-probleem natuurlijk beter omzeilen”, vermoedt Schäfer.

Onzekerheden zijn toegenomen

“De onzekerheden voor de economische ontwikkeling zijn verder toegenomen”, vat Schäfer samen. Het einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog niet in zicht. De energievoorziening in de komende herfst/winter blijft onzeker met alle gevolgen van dien voor de prijzen. In de grootste markt, China, zijn er tekenen van een zwakke macro-economische groei. Daarnaast zijn er geopolitieke gevaren in de omgang met Taiwan. Het ondernemingsklimaat in de werktuigmachine-industrie is dienovereenkomstig vertroebeld. “Aan de creditzijde is er immers nog steeds een hoge investeringsbehoefte voor de klimaatverandering. Het onlangs goedgekeurde investeringsprogramma in de VS zal ook een impuls geven aan de industrie”, besluit Schäfer.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

AMB in Stuttgart voortvarend van start

14-09 Het team van MetaalNieuws en VerspaningsNieuws is uiteraard van de partij en zal in…

Verspanen

AMB is stijf uitverkocht

05-09 De bezoekers van de AMB zullen dus te maken krijgen met overvolle hallen en…

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Werk aan de winkel voor Metav

24-06 Dat zijn andere cijfers dan de Metav, die voor de 22e keer werd gehouden,…

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Oppervlaktetechniek

Vakbeurs voor slijptechniek GrindingHub is uitverkocht

28-04 Wilfried Schäfer, directeur van GrindingHub-organisator VDW (Verein Deutscher Werkzeug-maschinenfabriken), is blij met de goede…

Bedrijf en Economie

Energietransitie biedt werktuigmachinebouw grote kansen

30-03 Dit blijkt uit onderzoek van de VDW (Duitse Vereniging van Werktuigmachinebouwers) in samenwerking met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X