Orders Duitse werktuigmachinebouwers gedaald

0

De orderintake van de Duitse werktuigmachinebouwers is in het eerste kwartaal van dit jaar met 19 procent gedaald. Dat meldt hun branchevereniging VDW.

De binnenlandse bestedingen daalden met 21 procent, de orders vanuit het buitenland met 18 procent. De zwakke start van het jaar is volgens VDW-directeur Wilfried Schäfer een bevestiging van de voelbare scepsis bij met name Duitse MKB-bedrijven. Zo bleef de orderintake in de verspaning 26 procent achter bij de dezelfde periode vorig jaar. In de plaatbewerking daarentegen, die vooral leeft van de projecten in de automotive, waren de bestellingen ongeveer even hoog als vorig jaar. “De tweede helft van het jaar zal het nu moeten doen, wil onze voorspelling van 1 procent groei over 2013 uitkomen“, aldus Schäfer. Hier richten de verwachtingen zich opnieuw op de Aziatische groeimarkten, met name China, de met afstand grootste markt voor de Duitse werktuigmachinebouw. Noord-Amerika, ook belangrijk voor de branche, blijft een stabiele markt. Rusland tot slot is op grond van haar grote moderniseringsbehoefte in de industrie eveneens een aantrekkelijke klant.

Lichtpuntjes bieden ook de internationale automobielindustrie, die met strategische investeringen strijdt om marktaandelen, de vliegtuigindustrie en de machinebouw. Zij willen in 2013 allemaal meer dan gemiddeld investeren. Een goede gelegenheid hiervoor biedt de EMO Hannover 2013, waar de internationale wereld van de metaalbewerking van 16 tot en met 21 september samenkomt.