Pers en automatisering in één

0

Fagor Arrasate en Dreher Automation hebben op de Blechexpo de nieuwe persen-serie Press2Perform met compleet geïntegreerde automatisering gepresenteerd. De serie omvat standaard persen met perskrachten van 6300, 8000 en 10.000 kN en een flexibele, aan de klanten aangepaste automatisering.

De samenwerking tussen beide bedrijven verbindt de kennis van Fagor Arrasate op het gebied van persen met de competentie van Dreher Automation, een leidende leverancier van automatiseringsoplossingen. Beide bedrijven hadden al eens eerder samengewerkt in het kader van grote projecten in Duitsland, Korea en China. Deze nieuwe alliantie levert een nieuwe serie hoogproductieve, betrouwbare en concurrentievoordeel opleverende persoplossingen met een snelle ROI op. Bovendien maakt de standaardisering van de uitrusting levertijden mogelijk, die goed aan de behoeften van klanten in dit segment aangepast kunnen worden.

Eén geïntegreerd systeem
“We wilden weg van het samenbouwen van twee machines en tot één geïntegreerd systeem komen”, vertelde Thomas Kern, vice-president Sales & Marketing bij Dreher. Het harmonische systeem van pers en automatisering heeft geen interfaces meer. Hiervoor hebben de twee producenten hun constructies helemaal open gelegd en de installaties compleet in elkaar vervlochten. Pers en automatisering beschikken nu over één besturing en visualisering en één toegang voor onderhoud op afstand. Bij de nieuwe, op de Blechexpo voorgestelde serie kan de klant kiezen voor een configuratie van het perssysteem, die helemaal op zijn behoefte is afgestemd. Hij kan kiezen voor conventionele (Excenter/Link Drive) en servo-persen en heeft keuze uit een hele batterij aan opties qua besturing, gereedschap, toegankelijkheid et cetera. Wat de automatisering betreft kan de configuratie extreem flexibel worden uitgevoerd. Deze kan aan specifieke eisen van de klant worden aangepast, steeds in het kader van de vastgelegde standaard uitvoering van 6.300 kN, 8.000 kN of 10.000 kN.

Flexibiliteit
Naast standaardisering en rentabiliteit willen de twee fabrikanten hiermee dan ook flexibiliteit aanbieden. Klaus Meier, directeur van Fagor Arrasate Duitsland: “De flexibiliteit in de configuratie van dit systeem is in deze vorm nog niet op de markt.” Tegelijk levert de gemeenschappelijke constructie synergievoordelen op. Kern: “Afhankelijk van het werkstuk, levert dit systeem, bij gelijke perskracht, anderhalve slag per minuut meer als een vergelijkbare pers en automatisering die worden gekoppeld als twee systemen.” De twee samenwerkende bedrijven hebben ook oog voor het milieu; daarom is de hele Press2Perform serie uitgelegd op optimaal energieverbruik en minimale CO2 uitstoot.

Ook de non-automotive
Fagor Arrasate en Dreher Automation richten zich met deze nieuwe serie op de complete toelevermarkt van de automobielindustrie. De primaire focus ligt op kleine en middelgrote persbedrijven. Daarnaast wil het duo ook nieuwe kanten in de de non-automotive markt aanspreken, vooral op het gebied van nieuwe technologieën zoals e-mobiliteit.