Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC uit Schaijk jaarlijks heel wat standaard werkplaatspersen weg. Maar de uitdaging zit voor Rob en Tim Huberts toch vooral in de specials; persen die helemaal volgens de wensen van de klant worden geproduceerd. “We doen steeds meer specials”, zegt Tim Huberts. “Die worden steeds belangrijker voor ons.”

Een speciale pers maken gaat niet zomaar. Het is niet simpel de machine wat breder of hoger maken. “De hele machine wordt opnieuw getekend, berekend en gekalibreerd, zodat we 100 procent zeker zijn dat de pers kan wat de klant wil en we niet tegen verassingen aan lopen”, legt Tim Huberts uit. Lang niet elke persenleverancier kan dat. “Veel van onze collega’s vinden specials te moeilijk en zeggen daar vaak nee tegen. Het kost ze te veel tijd en ze willen de risico’s niet aangaan. Maar door een goede begeleiding van de klant en een nauwe samenwerking met onze fabrieken kunnen wij bijna altijd ja zeggen. Het ontwerpen en bouwen van een special is een samenspel tussen de klant, RHTC en de fabriek.”

Grotere afmetingen
RHTC heeft inmiddels al heel wat specials geleverd en kan dus bogen op een ruime ervaring. Tim Huberts weet dan ook precies waar de speciale wensen van de klanten meestal op neerkomen. “Vaak willen ze een hogere snelheid en een aangepaste cilinderstroke, een grotere tafel, met of zonder ejectors of een grotere opening. Vaak willen ze er een Siemens besturing op. Maar het gaat toch vooral vaak om grotere afmetingen. Bijvoorbeeld een pers van 3 meter met 100 ton vermogen en een cilinder die helemaal van links naar rechts kan. Voor zo’n wens moet dus het hele frame worden verstevigd.”

Zware balken richten
RHTC doet de meeste zaken in Europa, maar net als de standaard persen gaan de specials de hele wereld over. Tim Huberts kan dan ook een aantal mooie voorbeelden geven. Aan een Duitse staalfabriek is een 400 ton portaalpers met een tafel van 6 meter geleverd. Deze is voorzien van een draadloze afstandsbediening om het portaal te verrijden en de cilinders naar links en recht te verplaatsen. De staalfabrikant gebruikt deze pers voor het richten van grote en zware vierkante balken en platen waar altijd een knikje in zit.
Een ander voorbeeld is een bijzondere 4 koloms pers. Dergelijke persen hebben normaal gesproken een behoorlijke hoogte, maar deze kwam bij de klant in een ruimte te staan die slechts 2,40 meter hoog is. Dus mocht de pers zelf niet hoger zijn dan 2,25 m. Dit lijkt simpel maar de daylight moest hetzelfde blijven en dan moeten er veel aanpassingen worden gemaakt worden om dat te realiseren.

2000 ton rubberpers
De grootste pers die RHTC ooit heeft gemaakt staat in Nederland. Het is een 2000 ton rubberpers. Deze persen worden gekocht voor de voedings- en vliegtuigindustrie. Deze pers levert de klant een enorme kostenbesparing op omdat de vervaardiging van zijn product voorheen veel handelingen kostte. Nu wordt het hele product in één keer geperst. “Dit project was voor ons een goede leerschool”, aldus Tim Huberts. “Het was een speciaal werk, waar best wel risico’s aanzaten. Maar door goede afspraken en goede gesprekken met de klant en fabriek, die ons verzekerde dat het kon, hebben we deze opdracht toch aan kunnen nemen. Met een superresultaat: deze pers functioneert uitstekend.”

Verkopen in Azië
Ook in landen als Thailand en Vietnam verkoopt RHTC specials. “We verkopen in Azië steeds beter. Ze kunnen daar makkelijk een goedkope pers uit China halen, maar we zien dat bedrijven ook daar steeds vaker kwaliteit willen. Zeker productiebedrijven, waar 2 of 3 dagen stilstaan gelijk veel geld kost, kiezen voor kwaliteit. Die komen dan in Europa, bij RHTC terecht.”

RHTC krijgt telkens weer de bevestiging dat de kwaliteit van haar persen hoog is. “We zien dat klanten die specials bij ons hebben gekocht beginnen bij te bestellen. Ze willen dan precies dezelfde pers. Dan weet je dat het product goed is. We doen ook vaak referentiebezoeken  met nieuwe klanten. Dan is het mooi om te horen dat de gebruikers enthousiast zijn over hoe de pers functioneert; dat ze er een beter product mee maken, sneller persen en geen uitval kennen.”

Rob en Tim Huberts verwachten in de toekomst dan ook steeds meer speciale persen te gaan leveren. Een punt van aandacht daarbij vormen de wat langere levertijden. “Die proberen we nog wat te verkorten. Maar een special maken kost gewoon meer tijd.” Ook blijft RHTC naar nieuwe producten uitkijken. Zo zijn er onlangs weer een nieuwe horizontale pers, een hydraulische punchmachine en een mechanische punchmachine in het programma gekomen. De worden exclusief voor RHTC gemaakt.

RHTC op TechniShow
RHTC neemt deel aan TechniShow.  Hier zullen enkele persen worden gepresenteerd op de stand van Posthumus Machines, de dealer in Nederland. “Het doel van onze beursdeelname is de bezoekers te laten zien wat voor kwaliteit we leveren en met hen in gesprek te komen. Het begint vaak met belangstelling voor bijvoorbeeld een standaard C-frame pers. Maar dan ga je praten: wat wil je ermee, welk product ga je er op produceren, ga je dat dag en nacht doen of  maar een paar uurtjes in de week? Dan kan het zo maar zijn dat je uitkomt op een speciale pers, die aan de wens van de klant voldoet. Het leveren van persen is steeds vaker maatwerk.”

RHTC (bij Posthumus Machines), hal 8, stand D104

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

TechnishowNieuws

Damen legt op ESEF uit hoe je een 100% circulaire ferry bouwt

10-08 Ze vertelt over de ambitie van Damen om de meest duurzame scheepbouwer van de…

TechnishowNieuws

Optimal Lubrication presenteert innovaties Castrol en Memolub

08-08 De nieuwe generaties Castrol Hysol- en Alusol-XBB metaalbewerkingsvloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld voor het bewerken…

TechnishowNieuws

Avond van de Maakindustrie in teken van vakmanschap en digitalisering

08-08 De Avond van de Maakindustrie is hét event voor partners uit de maakindustrie, georganiseerd…

TechnishowNieuws

Laskar Puntlastechniek kijkt uit naar TechniShow

08-08 Het Laskar-Puntlastechniek team zal onder meer een cobotcel demonsteren, die een draadproduct puntlast. De…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

TechnishowNieuws

Nieuw cameraherkenningssysteem Trotec

18-07 De Speedy 360 lasergraveermachine is de laatste in Trotec’s Speedy serie graveurs, die uitgerust…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X