Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC uit Schaijk jaarlijks heel wat standaard werkplaatspersen weg. Maar de uitdaging zit voor Rob en Tim Huberts toch vooral in de specials; persen die helemaal volgens de wensen van de klant worden geproduceerd. “We doen steeds meer specials”, zegt Tim Huberts. “Die worden steeds belangrijker voor ons.”

Een speciale pers maken gaat niet zomaar. Het is niet simpel de machine wat breder of hoger maken. “De hele machine wordt opnieuw getekend, berekend en gekalibreerd, zodat we 100 procent zeker zijn dat de pers kan wat de klant wil en we niet tegen verassingen aan lopen”, legt Tim Huberts uit. Lang niet elke persenleverancier kan dat. “Veel van onze collega’s vinden specials te moeilijk en zeggen daar vaak nee tegen. Het kost ze te veel tijd en ze willen de risico’s niet aangaan. Maar door een goede begeleiding van de klant en een nauwe samenwerking met onze fabrieken kunnen wij bijna altijd ja zeggen. Het ontwerpen en bouwen van een special is een samenspel tussen de klant, RHTC en de fabriek.”

Grotere afmetingen
RHTC heeft inmiddels al heel wat specials geleverd en kan dus bogen op een ruime ervaring. Tim Huberts weet dan ook precies waar de speciale wensen van de klanten meestal op neerkomen. “Vaak willen ze een hogere snelheid en een aangepaste cilinderstroke, een grotere tafel, met of zonder ejectors of een grotere opening. Vaak willen ze er een Siemens besturing op. Maar het gaat toch vooral vaak om grotere afmetingen. Bijvoorbeeld een pers van 3 meter met 100 ton vermogen en een cilinder die helemaal van links naar rechts kan. Voor zo’n wens moet dus het hele frame worden verstevigd.”

Zware balken richten
RHTC doet de meeste zaken in Europa, maar net als de standaard persen gaan de specials de hele wereld over. Tim Huberts kan dan ook een aantal mooie voorbeelden geven. Aan een Duitse staalfabriek is een 400 ton portaalpers met een tafel van 6 meter geleverd. Deze is voorzien van een draadloze afstandsbediening om het portaal te verrijden en de cilinders naar links en recht te verplaatsen. De staalfabrikant gebruikt deze pers voor het richten van grote en zware vierkante balken en platen waar altijd een knikje in zit.
Een ander voorbeeld is een bijzondere 4 koloms pers. Dergelijke persen hebben normaal gesproken een behoorlijke hoogte, maar deze kwam bij de klant in een ruimte te staan die slechts 2,40 meter hoog is. Dus mocht de pers zelf niet hoger zijn dan 2,25 m. Dit lijkt simpel maar de daylight moest hetzelfde blijven en dan moeten er veel aanpassingen worden gemaakt worden om dat te realiseren.

2000 ton rubberpers
De grootste pers die RHTC ooit heeft gemaakt staat in Nederland. Het is een 2000 ton rubberpers. Deze persen worden gekocht voor de voedings- en vliegtuigindustrie. Deze pers levert de klant een enorme kostenbesparing op omdat de vervaardiging van zijn product voorheen veel handelingen kostte. Nu wordt het hele product in één keer geperst. “Dit project was voor ons een goede leerschool”, aldus Tim Huberts. “Het was een speciaal werk, waar best wel risico’s aanzaten. Maar door goede afspraken en goede gesprekken met de klant en fabriek, die ons verzekerde dat het kon, hebben we deze opdracht toch aan kunnen nemen. Met een superresultaat: deze pers functioneert uitstekend.”

Verkopen in Azië
Ook in landen als Thailand en Vietnam verkoopt RHTC specials. “We verkopen in Azië steeds beter. Ze kunnen daar makkelijk een goedkope pers uit China halen, maar we zien dat bedrijven ook daar steeds vaker kwaliteit willen. Zeker productiebedrijven, waar 2 of 3 dagen stilstaan gelijk veel geld kost, kiezen voor kwaliteit. Die komen dan in Europa, bij RHTC terecht.”

RHTC krijgt telkens weer de bevestiging dat de kwaliteit van haar persen hoog is. “We zien dat klanten die specials bij ons hebben gekocht beginnen bij te bestellen. Ze willen dan precies dezelfde pers. Dan weet je dat het product goed is. We doen ook vaak referentiebezoeken  met nieuwe klanten. Dan is het mooi om te horen dat de gebruikers enthousiast zijn over hoe de pers functioneert; dat ze er een beter product mee maken, sneller persen en geen uitval kennen.”

Rob en Tim Huberts verwachten in de toekomst dan ook steeds meer speciale persen te gaan leveren. Een punt van aandacht daarbij vormen de wat langere levertijden. “Die proberen we nog wat te verkorten. Maar een special maken kost gewoon meer tijd.” Ook blijft RHTC naar nieuwe producten uitkijken. Zo zijn er onlangs weer een nieuwe horizontale pers, een hydraulische punchmachine en een mechanische punchmachine in het programma gekomen. De worden exclusief voor RHTC gemaakt.

RHTC op TechniShow
RHTC neemt deel aan TechniShow.  Hier zullen enkele persen worden gepresenteerd op de stand van Posthumus Machines, de dealer in Nederland. “Het doel van onze beursdeelname is de bezoekers te laten zien wat voor kwaliteit we leveren en met hen in gesprek te komen. Het begint vaak met belangstelling voor bijvoorbeeld een standaard C-frame pers. Maar dan ga je praten: wat wil je ermee, welk product ga je er op produceren, ga je dat dag en nacht doen of  maar een paar uurtjes in de week? Dan kan het zo maar zijn dat je uitkomt op een speciale pers, die aan de wens van de klant voldoet. Het leveren van persen is steeds vaker maatwerk.”

RHTC (bij Posthumus Machines), hal 8, stand D104

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

10-12 De reden voor het uitstel is de aanhoudend onzekere situatie omtrent corona. Het is…

Bedrijf en Economie

Nieuwe editie VerspaningsNieuws belandt deze week op de mat

08-12 Daarnaast staan thema’s zoals digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heeft u de…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

RHTC bouwt vijf testunits voor Ministerie van Defensie

25-01 De Krik Testunits zijn inmiddels in gebruik op de vijf militaire vliegbases in Nederland: …

Bedrijf en Economie

Volgende TechniShow is 15-18 maart 2022

07-10 Jaarbeurs en FPT-VIMAG hebben de datum bekend gemaakt van de volgende TechniShow. Deze zal…

Bedrijf en Economie

‘Juist nu missen we de kracht van de TechniShow’

28-09 Tot twee keer toe is de TechniShow dit jaar afgeblazen. Daarmee zit het coronavirus…

Werkplaatstechniek

Rob Huberts: ‘Ik ben altijd optimistisch en enthousiast’

08-06 ‘Hoe kun je een positieve draai geven aan de coronacrisis?’ Deze boeiende vraag leggen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X