Plaatbewerkers steken hun licht op in Japan en Vietnam

0

In de Nederlandse maakindustrie zijn er enorme kansen voor robotsystemen in de breedste zin van het woord. Dat is een van de conclusies van de studiereis van NEVAT GPI (Groep Plaatverwerkende Industrie) naar Japan en Vietnam.

De achttien deelnemers aan de trip hebben internationale bedrijven als Kawasaki, Amada, Tung Shin Aluminium en East West Industries bezocht, maar ook lokale spelers als Kanto Seiko, Makino, Power Best en het oorspronkelijk Nederlandse Lucassen Precision. De host van het Vietnam-deel van de reis was Iteq Industries, dat een vestiging heeft in Ho Chi Min stad. Deze werd ook bezocht.

“In Japan zijn ons een aantal zaken opgevallen”, zegt branchemanager Edwin Dekker van NEVAT GPI. “Zo zijn er enorme kansen voor robotsystemen in de breedste zin van het woord. Het aandeel in Europa loopt sterk achter bij dat van Japan en de Verenigde Staten. Kawasaki is vooral op zoek naar de samenwerking tussen mens en robot. Voor plaatwerkbedrijven ligt dit nog wat ver van ons af. Het is wel interessant om te zien welke stappen er worden gemaakt vanuit het perspectief van de krappe arbeidsmarkt in Japan. Ook daar komen de bedrijven moeilijk aan technisch personeel. Amada zet sterk in op IOT. Denk bijvoorbeeld aan het real-time waar ook ter wereld volgen van installaties.”
Vietnam is een gigantisch opkomende industrie. Dekker: “Het bezoek aan de Consul-generaal heeft ons geleerd dat er veel kansen zijn in de maakindustrie in het algemeen en agri-food-water in het bijzonder. Er heerst een ongebreidelde drang tot groei, mede de grote populatie jonge mensen.”

www.nevat.nl