Praktische workshop ‘Nauwkeurigheid in de Maak’

Dijk Consult organiseert van 22 tot en met 25 februari bij het ROC van Twente in Hengelo de 4-daagse workshop ‘Nauwkeurigheid in de Maak’. Deelnemers aan deze praktische workshop leren hoe ze komen tot trefzekere ‘in één keer goed’ productie, maar ook waar ze op moeten letten bij de keuze, selectie en aanschaf van machines.

Deelnemers aan de workshop leren zelf metingen uit te voeren om de nauwkeurigheid van een machine vast te stellen.

Gert Dijk van Dijk Consult heeft deze workshop ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring als onafhankelijk meetbedrijf in het controleren en beoordelen van machines voor de metaalbewerking. Zijn workshop geeft dan ook antwoord op verschillende vragen: Hoe komt u tot een trefzekere ‘in één keer goed’ productie? Hoe weet u of uw machines voldoende nauwkeurig en voorspelbaar zijn? Wat is de invloed van de machinegeometrie op de bewerkingsnauwkeurigheid? Hoe pak je de aanschaf van een nieuwe machine aan?

Hands on workshop

De workshop is ‘Hands on’. Dijk legt uit: “We delen onze kennis en ervaring maar er is tijdens een practicum ook alle gelegenheid om zelf metingen uit te voeren die inzicht geven in de nauwkeurigheid van machines. Deze vaardigheden helpen om in geval van twijfel of na een aanvaring zelf metingen uit te voeren om vast te stellen of men door kan of dat er corrigerende maatregelen gewenst zijn. Deze opzet blijkt verreweg het beste te werken, aangezien techneuten het liefst ook leren met hun handen.”

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor medewerkers die betrokken zijn bij de kwaliteitsbeheersing van het maakproces en de aanschaf en vervanging van machines. Aan de hand van praktische demo’s en aansprekende praktijk cases wordt ingegaan op de dagelijkse problematiek, het constateren en elimineren van afwijkingen. Aan bod komen zowel de traditionele CNC draai- en freesmachines als complexe 5-assige bewerkingscentra en portaalfreesmachines.

Inhoud

Onderwerpen die worden behandeld zijn: Relatie machinegeometrie en bewerkingsnauwkeurigheid; Machinegeometrie volgens de DIN en ISO normen; Practicum: Probleemgericht meten aan machines, bijvoorbeeld na een crash; Interpreteren en analyseren van meetresultaten; Keuze, selectie en aanschaf van machines.

Gert Dijk: “De nauwkeurigheid en repeteerbaarheid van de machine is de basis voor een voorspelbaar en renderend productieproces. Inzicht in deze materie voorkomt verlies van kostbare producten.”

Deze workshop wordt verzorgd aan het ROC van Twente van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 februari, dagelijks van 9.00 tot 16.30 uur. Als naslagwerk krijgen alle deelnemers een syllabus met uitgebreide hand-outs en praktische checklijsten. Via OOM kunnen bedrijven en werknemers in de metaalbewerking mogelijk een financiële bijdrage ontvangen voor deze training.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet 15.000e lid

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X