Precisie CNC-draaien en compleet bewerken met nieuwe Hyundai Wia SE2200LSY

Hyundai Wia brengt met de nieuwe SE-lijn een compleet nieuw ontwikkelde serie nauwkeurige CNC-draaimachines op de markt. Qua nauwkeurigheid, stabiliteit, technologie en besturing positioneert deze nieuwe machinelijn zich duidelijk boven de voorganger: the next level of smart machining.

Hyundai Wia brengt als eerste model uit de nieuwe lijn de SE2200LSY op de markt, een CNC draaimachine inclusief Y-as (+/- 55 mm) en subspil.

De 19 verschillende modellen zorgen voor een passende oplossing voor elke order, van 2-assig CNC-draaien tot en met compleet bewerken op de meest geavanceerde SE2200SY machines, met Y-as, subspindel en aangedreven gereedschappen.

Hyundai Wia heeft de nieuwe SE2200 lijn volledig nieuw ontworpen met als belangrijkste doel een machine te bouwen die méér nauwkeurigheid biedt, meer productiviteit levert en klaar is voor de toekomst van smart machining. “De nieuwe machine, die op termijn de E-serie en de L160/230 serie gaat vervangen, brengt CNC-draaien naar het next level; in alles positioneert deze machine zich op een hoger niveau”, zegt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato in Veenendaal, de leverancier van een aantal toonaangevende merken metaalbewerkingsmachines, waaronder Hyundai Wia, en collaboratieve robots.

Succesconcept verder verbeterd

Om die belofte waar te maken, hebben de Zuid-Koreaanse engineers allereerst een nieuw monoblok 30 graden machinebed ontwikkeld, voorzien van extra intern versterkte ribben. In de SE2200SY-reeks is gekozen voor een wigconstructie, waardoor nauwkeuriger en stabielere frees- en boorwerkingen kunnen worden uitgevoerd. Hyundai Wia past in alle assen lineaire rollengeleidingen toe. Enerzijds zorgen deze voor méér stijfheid dan kogelgeleidingen, anderzijds voor meer dynamiek en een reductie van de neventijden doordat hogere versnellingen mogelijk zijn.

In plaats van standaard snaren past Hyundai Wia in de aandrijving van de nieuwe SE-draaimachines een zogenaamde ribstar riem toe. De kleine ribben in de lengterichting op de aandrijfriem reduceren het geluid en vibraties. Dat laatste komt de nauwkeurigheid ten goede. Omdat de riemaandrijving over meerdere vlakken loopt, vermindert eveneens het risico op slippen van de aandrijving.

Tot slot is de centrale olie smeerunit vervangen door PLC-gestuurde vetsmering. Colin Jennings: “Hiermee wordt precies op het juiste moment een kleine hoeveelheid vet vrijgegeven, exact de hoeveelheid die nodig is. Hierdoor voorkom je dat smeermiddel lekt naar het koelmiddel. Vergeleken met centrale oliesmering liggen de onderhoudskosten 60% lager.”

Topmodel met Y-as

De nieuwe SE2200 lijn zal op termijn 19 machines omvatten, uiteenlopend van een eenvoudige 2-assige CNC draaimachine tot en met de geavanceerde SE2200SY modellen. In de standaard SE-reeks kan men kiezen tussen een 150 mm, 200 mm en 255 mm klauwplaat; in de machines met een Y-as zijn 150 mm en 200 mm klauwplaten leverbaar. Hyundai Wia brengt als eerste model uit de nieuwe lijn de SE2200LSY op de markt, een CNC draaimachine inclusief Y-as (+/- 55 mm) en subspil.

Jennings: “Voor veel bestaande klanten is dat de logische stap om op een hoger niveau te gaan CNC-draaien. Zeker voor bedrijven die met aangedreven gereedschappen werken, is de Y-as de volgende stap.” Met aangedreven gereedschappen in de BMT45 houders in de turret kunnen namelijk op de draaistukken freesbewerkingen worden gedaan, zoals het aanbrengen van een spiebaan, kamers uitfrezen maar ook complexere bewerkingen zoals interpolerende frezen.

De korte indexeertijd van 0,15 seconden waarborgt korte neventijden bij wisseling van de 12 of 24 positie van de turret. De subspindel in de SY-reeks kan het werkstuk overnemen vanuit de hoofdspindel om ook de achterkant te bewerken zodat compleet bewerkt wordt in één opspanning.

Klaar voor slimme automatisering

Om vanuit dit geavanceerde machineconcept de stap naar manarme productie te verkleinen, levert Hyundai Wia de SE2200LSY eventueel inclusief stafaanvoer en automatisch afvoer van de producten als ze klaar zijn. Voor dit laatste kan men kiezen tussen een werkstukopvang inrichting in de machine met buiten de machine productafvoer via een transportband.

Optioneel kunnen de SE-machines worden voorzien van een automatische deur. Als dan de werkstukken groter en zwaarder worden is robotbelading eveneens mogelijk, net als de inzet van een gantryloader. Voor dit laatste kan de machine geleverd worden met een beladingsmogelijkheid van bovenaf, zodat de machinedeur dicht blijft. “Omdat de meeste bedrijven met stafmateriaal van maximaal rond 65 werken, is de opvangbak voor de machine vaak wel een afdoende oplossing”, aldus Jennings. “Bij grotere diameters kunnen we met een Hanwha cobot een goede oplossing bieden voor onbemande productie.”

Besturing

Hyundai Wia is gestart met de productie van het topmodel, de SE2200LSY, met subspindel en Y-as. In eerste instantie wordt deze machine leverbaar met de Fanuc Smart Plus besturing. “Ook op dit vlak implementeert Hyundai Wia meteen de nieuwste technologieën”, legt Jennings uit. “Veel softwaremogelijkheden, zoals gereedschapsbewaking, monitoren van de machinetemperatuur en actief corrigeren  en geavanceerde cycli voor kortere bewerkingstijden of juist hogere oppervlaktekwaliteiten, zijn mogelijk in de smart plus besturing.”

Dat geldt ook voor de Fanuc Smart Guide i, een dialoogprogrammering waarmee men heel snel werkstukken kan programmeren. Onderdeel van de Fanuc Smart Plus besturing is eveneens een gereedschapsplanner voor het plannen en vastleggen van verschillende gereedschappen die in gebruik zijn of gebruikt gaan worden. Later dit jaar lanceert Hyundai Wia ook het eigen iTrol platform op basis van een Siemens besturing op de nieuwe lijn CNC-draaimachines. Deze zal nog meer apps hebben om de machine in te passen in de Industrie 4.0 strategie van de onderneming.

In de loop van 2021 zal Hyundai Wia, in Nederland vertegenwoordigd door Dymato, ook de andere modellen uit de nieuwe SE-lijn introduceren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Featured

NLR bevordert luchtvaartinnovatie met draadvonktechnologie

28-06 De behoefte aan een klimaatneutrale luchtvaart brengt een versnelling in de ontwikkeling van nieuwe…

Verspanen

Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

03-05 Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Verspanen

Spontane actie SteRK CNC

30-11 ‘Een spontane actie’. Zo noemt Roy Kurvers van SteRK CNC in Echt zijn beslissing…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X