Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

Zeer nauwkeurige apparatuur levert alleen optimale resultaten op als aan alle mogelijke voorwaarden is voldaan. Het voorkomen van trillingen is daar een cruciaal onderdeel van. Tijdens de Precisiebeurs presenteerde ACE Stoßdämpfer diverse oplossingen om zelfs de kleinste trillingen te dempen. Tot de highlights behoorde het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping en de kabelveerdempers van ACE.

Kabelveerdempers van ACE kunnen massa’s van enkele grammen tot enkele tonnen beschermen tegen trillingen.

De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek geschikt is voor toepassingen in het nano- en subnanobereik. De oplossing maakt de actieve isolatie van trillingen in uiterst precieze toepassingen mogelijk. Het systeem is daarmee geschikt voor vele hightech industrieën en voor zeer nauwkeurige metingen. Het grote voordeel van de ISOTablA is de lineaire motor die als actieve aandrijving wordt gebruikt.

Zodra het systeem een beweging signaleert wordt de beweging binnen een halve milliseconde gecompenseerd door de lineaire motor die het platform in tegengestelde richting beweegt. Naast de korte reactietijd heeft de lineaire geleiding nog een voordeel. Ten opzichte van vaak gebruikte piëzo-elektrische apparaten is de slag van de actieve actuator dankzij de lineaire aandrijving een factor drie groter. Dit maakt gebruik in minder gunstige omgevingsomstandigheden mogelijk.

Het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping is goed geschikt voor toepassingen in het nano- en subnanobereik bereik mogelijk.

Het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping is goed geschikt voor toepassingen in het nano- en subnanobereik bereik mogelijk.

Demping in alle assen

Naast het ISOTablA tafelplatform met actieve demping ging er op de stand van ACE ook veel aandacht uit naar de kabelveerdempers van het bedrijf. Deze dempers zijn ooit ontwikkeld om de elektronica in defensievoertuigen te beschermen tegen trillingen. Door het ontwerp van de kabelveerdempers ontstaat er demping in alle assen, waardoor een groot aantal verschillende belastingen en trillingen geïsoleerd kunnen worden. Hierdoor kan de elektronica in (offroad) voertuigen optimaal beschermd worden tegen schokken en trillingen.

De ontwikkeling en het toepassingsbereik van kabelveerdempers heeft een grote weg afgelegd. Ze bieden een bijzonder grote bruikbare veerweg, lage natuurlijke frequenties, een lage resonantieoverdracht en een snel verval van de amplitude bij schokken. Bovendien zijn er geen tekenen van vermoeidheid na dynamische overbelasting, waardoor ze onderhoudsvrij zijn. Tegenwoordig worden ze ook veel ingezet voor het vervoer van kostbare en kwetsbare producten. Daarnaast kunnen ze bijzonder goed worden gebruikt op plaatsen waar andere trillingsdempers niet kunnen worden gebruikt wegens extreme omstandigheden zoals hitte of koude, zuren en zeewater. Inmiddels zijn de dempers leverbaar in verschillende afmetingen en kunnen ze massa’s van enkele grammen tot enkele tonnen beschermen tegen trillingen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

Precisiebeurs groeit mee met ambities hightech industrie

21-11 “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft…

Verspanen

Snel en foutloos meten

10-11 Op het gebied van meettechniek heeft Hoffmann Group alles onder één dak. De ervaren…

Verspanen

Populaire Precisiebeurs blijft groeien

09-11 De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren groeit al jaren.…

Toeleveren

Oplossingen voor Grade 1 en 2 metaalbewerking en cleaning

09-11 Dit doet Gibac, partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisie reiniging voor…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen