Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

Zeer nauwkeurige apparatuur levert alleen optimale resultaten op als aan alle mogelijke voorwaarden is voldaan. Het voorkomen van trillingen is daar een cruciaal onderdeel van. Tijdens de Precisiebeurs presenteerde ACE Stoßdämpfer diverse oplossingen om zelfs de kleinste trillingen te dempen. Tot de highlights behoorde het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping en de kabelveerdempers van ACE.

Kabelveerdempers van ACE kunnen massa’s van enkele grammen tot enkele tonnen beschermen tegen trillingen.

De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek geschikt is voor toepassingen in het nano- en subnanobereik. De oplossing maakt de actieve isolatie van trillingen in uiterst precieze toepassingen mogelijk. Het systeem is daarmee geschikt voor vele hightech industrieën en voor zeer nauwkeurige metingen. Het grote voordeel van de ISOTablA is de lineaire motor die als actieve aandrijving wordt gebruikt.

Zodra het systeem een beweging signaleert wordt de beweging binnen een halve milliseconde gecompenseerd door de lineaire motor die het platform in tegengestelde richting beweegt. Naast de korte reactietijd heeft de lineaire geleiding nog een voordeel. Ten opzichte van vaak gebruikte piëzo-elektrische apparaten is de slag van de actieve actuator dankzij de lineaire aandrijving een factor drie groter. Dit maakt gebruik in minder gunstige omgevingsomstandigheden mogelijk.

Het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping is goed geschikt voor toepassingen in het nano- en subnanobereik bereik mogelijk.

Het Fabreeka ISOTablA tafelplatform met actieve demping is goed geschikt voor toepassingen in het nano- en subnanobereik bereik mogelijk.

Demping in alle assen

Naast het ISOTablA tafelplatform met actieve demping ging er op de stand van ACE ook veel aandacht uit naar de kabelveerdempers van het bedrijf. Deze dempers zijn ooit ontwikkeld om de elektronica in defensievoertuigen te beschermen tegen trillingen. Door het ontwerp van de kabelveerdempers ontstaat er demping in alle assen, waardoor een groot aantal verschillende belastingen en trillingen geïsoleerd kunnen worden. Hierdoor kan de elektronica in (offroad) voertuigen optimaal beschermd worden tegen schokken en trillingen.

De ontwikkeling en het toepassingsbereik van kabelveerdempers heeft een grote weg afgelegd. Ze bieden een bijzonder grote bruikbare veerweg, lage natuurlijke frequenties, een lage resonantieoverdracht en een snel verval van de amplitude bij schokken. Bovendien zijn er geen tekenen van vermoeidheid na dynamische overbelasting, waardoor ze onderhoudsvrij zijn. Tegenwoordig worden ze ook veel ingezet voor het vervoer van kostbare en kwetsbare producten. Daarnaast kunnen ze bijzonder goed worden gebruikt op plaatsen waar andere trillingsdempers niet kunnen worden gebruikt wegens extreme omstandigheden zoals hitte of koude, zuren en zeewater. Inmiddels zijn de dempers leverbaar in verschillende afmetingen en kunnen ze massa’s van enkele grammen tot enkele tonnen beschermen tegen trillingen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs 2024 zet internationale samenwerking centraal

17-06 Tijdens de vorige editie in 2023 werd al duidelijk dat de interesse in de…

Toeleveren

Valtestconstructie: jonge ingenieurs vertrouwen op kleine stootdempers van ACE

22-04 Drie studenten aan het Felix-Fechenbach-Berufskolleg in het Duitse Detmold besloten in het kader van…

TechnishowNieuws

Rolstoelinnovatie met Tubus-structuurdempers van ACE

13-03 Op het eerste gezicht lijkt het paradox om Segways te gebruiken als basis voor…

Personeel en Opleiding

Wim van der Hoek Prijs voor het eerst naar een duo

27-11 De prijs van de DSPE (Nederlandse Vereniging voor Precisietechniek) werd aan hen uitgereikt tijdens…

Verspanen

Groei Precisiebeurs onderstreept voortrekkersrol hightechsector

22-11 Nederland streeft ernaar zijn positie als voorloper in de hightechsector verder te versterken. Dit…

Verspanen

Hightech maakindustrie weet Precisiebeurs te vinden

15-11 De vraag naar hightech producten blijft maar toenemen, waardoor ook de precisietechnologie zich razendsnel…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean geeft antwoorden voor transformatieprocessen

09-11 Hierdoor kunnen naast installaties en systemen voor taken in bestaande industriële sectoren zoals de…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor EUV-uitdagingen

08-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV