Prima Power showt drie wereldpremières op Technology Days

Prima Power had begin juni zo’n vierhonderd klanten uit dertig landen te gast op de eerste editie van de Technology Days in de vestiging in het Finse Kauhava. Onder hen 25 bezoekers uit Nederland en België. Zij mochten in het zonovergoten Finland, waar de zon maar heel even onder ging, niet alleen een kijkje nemen in de fabriek waar ponsmachines en complete systemen voor plaatbewerking worden geassembleerd, maar kregen ook drie wereldpremières voorgeschoteld.

Prima Power beschikt in Kauhava over een Technology & Training Center en een productielocatie. Het is de voormalige hoofdvestiging van Finn-Power, dat in 2008 is overgenomen door het Italiaanse Prima Industrie. Prima Power is de machine-divisie van Prima Industrie en behoort tot de grootste producenten van plaatbewerkingsmachines in de wereld. Vorig jaar bedroeg de omzet 349 miljoen euro. De verwachting voor dit jaar is een omzet van 365 miljoen euro, waarmee Prima Power weer op het niveau komt van 2008. “Het heeft ons 5 jaar gekost om terug te keren naar positie waar we voor de crisis waren”, aldus Claudio Banchi, hoofd van de regio Europa en Zuid-Amerika, waaronder ook Prima Power Benelux valt. Deze vestiging opereert vanuit het Belgische Nazareth, waar 22 mensen werkzaam zijn, onder wie 15 medewerkers voor de service en aftersales. Tevens is in Nazareth het grootste logistieke centrum voor reserve-onderdelen van het concern gevestigd.

Compleet programma
Het Nederlands-Belgische gezelschap in Kauhava stond onder leiding van Christophe Claus, Lieven Louagie en Dirk-Jan Potharst van Prima Power Benelux, dat in Nederland en België zo’n 250 installaties heeft staan; meest lasersnijmachines (36 procent) en ponsmachines (28 procent). Daarnaast ook combi ponsscharen (14 procent), kantbanken (14 procent) combi ponslasers (4 procent), panelenbuigers (4 procent ) en opslagsystemen (2 procent ). De gevarieerde samenstelling van het machinepark dat in Nederland en België is geïnstalleerd, illustreert meteen de veelzijdigheid van Prima Power. De Italiaans-Finse tandem is producent en leverancier van een compleet machineprogramma voor verschillende plaatbewerkingstechnieken. Steeds vaker worden verschillende bewerkingen gecombineerd in één cel of systeem. Daarvan getuigden ook enkele wereldpremières in Kauhava. Prima Power stelde hier onder meer de nieuwe PunchBend lijn voor. Deze is gemaakt voor fabrikanten die voorgesneden plaatmateriaal voor producten als deuren, lichtbakken en panelen produceren. De lijn automatiseert de productie vanaf het laden van het materiaal, tot het ponsproces, de verplaatsing van het materiaal naar de panelenbuiger, het buigproces en het uitladen van de producten. Tijdens de Technology Days werd de productie van branddeuren en lichtbakken live gedemonstreerd.

Meer geautomatiseerde systemen
Lieven Louagie ziet de belangstelling van de plaatbewerkende industrie voor dergelijke geautomatiseerde systemen groeien. Hij is al 14 jaar voor Prima Power (voorheen Finn-Power) actief, waarvan de laatste zes jaar als sales manager. In die zes jaar is het aantal geïnstalleerde machines in de Benelux verdubbeld van 120 naar 250. Maar dat niet alleen. De gemiddelde omvang van een order is verdubbeld van 3 naar 6 ton. Dat heeft alles te maken met de groei in geautomatiseerde systemen. “Toen ik begon was 50 procent van wat we verkochten een standalone machine en 50 procent een cel. Nu is nog maar 10 procent van de verkopen een standalone machine. De rest zijn cellen en in toenemende mate systemen. Met name Nederland is al ver in de automatisering, maar vooral op celniveau. Nu is het tijd voor de volgende stap. Plaatwerkbedrijven moeten niet langer in cellen denken maar in compleet geautomatiseerde systemen.”
Prima Power legt een steeds groter accent op systemen. Dat is goed te zien in de productieruimten in Kauhava, waar sinds de overname door Prima een flinke efficiencyslag is gemaakt. Kostte de productie van een hydraulische ponsmachine ooit 14 dagen, nu vergt de assemblage van een servo- elektrische ponsmachine nog slechts 6 dagen. De onderdelen en componenten daarvoor worden betrokken bij toeleveranciers. Een deel van de productieruimte is bestemd voor de productie van standalone ponsmachines, maar een veel groter deel is ingeruimd voor de opbouw van complete systemen. Daar was nog een wereldpremière te zien: een 2D lasersnijmachine met partpicker Platino 6 en LST ontladings-unit, die alle verschillende gesneden onderdelen keurig op de juiste plek op de pallet stapelde.

Doorgroeien
Prima Power verwacht in Nederland en België binnen afzienbare tijd door te kunnen groeien naar 300 installaties, al is de marktsituatie momenteel niet eenvoudig. “De markt is niet goed, maar ook niet slecht”, zegt Louagie daarover. Hij denkt toch groei te kunnen realiseren door de sterke punten van Prima Power te benadrukken. “Dat zijn onze kwaliteit, onze flexibiliteit, ons complete pakket en ons vermogen om een partner voor onze klanten te zijn. We denken mee wat de beste oplossing is om efficiënt en rendabel te produceren, maar redesignen ook producten voor klanten om deze zo efficiënt mogelijk te kunnen maken.”

En natuurlijk blijft Prima Power uitblinken in ponstechniek. Het concern vierde op de Technology Days drie verjaardagen: 15 jaar e-technologie, 20 jaar 2D lasertechnologie, maar zeker ook 30 jaar ponstechnologie, omdat het precies 3 decennia is geleden dat Finn-Power de mondiale metaalbewerkingsindustrie op de vakbeurs EMO verraste met de TP 250. Het eerste exemplaar van deze destijds revolutionaire ponsmachine is door Prima Power teruggekocht en was te zien op de Technology Days.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Extreem buigen zonder concessies

09-04 Door een hoge moeilijkheidsgraad van het buigen te combineren met de kwaliteit van het…

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

TechnishowNieuws

Jörg met automatiseringsoplossing voor plaat knippen en buigen op TechniShow

02-02 Hiervoor zet de fabrikant en leverancier van machines voor de verwerking van dunne plaat…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV