Problemen van klanten oplossen zit in DNA Hypertherm

0

Laat me nadenken over uw probleem en helpen het op te lossen. Zo is Hypertherm 50 jaar geleden begonnen en eigenlijk is dit aanbod tot op de dag van vandaag de kernwaarde van de Amerikaanse fabrikant van industriële snijsystemen en -software. Zo worden klanten geholpen efficiënter te werken, kosten te verlagen, snijkwaliteit te verhogen en bottlenecks uit hun productieproces te halen. Onlangs presenteerde Hypertherm weer nieuwe ontwikkelingen die klanten verder brengen. Zoals de eerste waterstraalpomp voor predictief onderhoud in de branche en het plasmasnijsysteem XPR170, dat de X-Definition-capaciteit biedt.

CEO Evan Smith van Hypertherm vertelt met alle plezier over de historie van Hypertherm, die begon met waterinjectie plasma voor het snijden van RVS, destijds een revolutionaire gedachte. “Het idee was goed maar het kostte 8 jaar om het te ontwikkelen tot een werkende techniek en er een winstgevend bedrijf op te bouwen.”

Voortdurend innoveren
Dat is meer dan gelukt. Hypertherm is tegenwoordig toonaangevend in snijsystemen en weet dat die vooraanstaande positie de verplichting met zich mee brengt om voortdurend te innoveren. Niet meer alleen om een hogere snijsnelheid en een betere snijkwaliteit te realiseren. Het gaat ook om aspecten als minder nabewerking en betere materiaalstromen. Niet alleen voor de partners die de CNC, stroombronnen, hoogteregelingen en software van Hypertherm op hun machines bouwen, ook voor de eindgebruikers van deze machines. “In die ketens willen we komen, daar willen we problemen oplossen”, zegt Marco Mostert, regionaal directeur van Hypertherm Europa en ook op Euroblech aanwezig. “Daar liggen tal van uitdagingen of beter gezegd kansen.” Nieuwe horizonnen dienen zich aan met robotapplicaties. Met software en robots focust Hypertherm nu ook op 3D snijden en natuurlijk ook op Industrie 4.0 connectiviteit, het topthema op de afgelopen Euroblech. Evan Smith: “We zijn klaar voor robottoepassingen, het snijden van exotische materialen en nieuwe toepassingsgebieden.”

Predictief onderhoud
Betrouwbaarheid van productiesystemen is daarbij cruciaal. Ook daarin blijft Hypertherm stappen maken. Op de Euroblech werden de eerste waterstraalpompen voor predictief (voorspelbaar) onderhoud gepresenteerd, een nieuwe generatie pompen die onder de naam HyPrecision Predictive op de markt wordt gebracht en die een aanzienlijke verlaging van onderhoudskosten en minder verstoring vanwege niet-geplande onderhoudsbeurten oplevert. Ook deze nieuwe pomp is ontwikkeld vanuit de vraag: wat is uw probleem? Een groot probleem – misschien wel het grootste – bij waterstraalsnijden is de onvoorspelbare uitvaltijd van de systemen. Niemand zit er op te wachten dat de productie zo maar 4 tot 8 uur stil ligt omdat een lekkende afdichting moet worden vervangen. De nieuwe HyPrecision Predictive-systemen zijn speciaal ontwikkeld om dat probleem weg te nemen en tegelijkertijd te zorgen voor verbeterde productiviteit, prestaties, gebruiksgemak en veiligheid, alsmede lagere onderhoudskosten. Deze pompen zijn voorzien van Hypertherm’s beproefde Advanced Intensifier-technologie en andere nieuwe gepatenteerde technologieën zoals een bewakingssysteem voor proportionele druk in gesloten circuits dat zich aanpast aan druk en temperatuur, viscositeit van olie en slijtdelen in het hydraulische systeem; daarbij wordt een technologie toegepast waardoor klanten afdichtingen tot 40% langer kunnen gebruiken. Maar ook detecteren sensoren (‘druppeltellers’) lekkage van de pomp en zijn daarmee voorspelbare indicatoren voor gepland onderhoud. Hiermee kunnen problemen 4 uur van tevoren worden voorspeld.

Onderhoud en veiligheid
Afgezien van de technologieën die de prestaties verbeteren en uitvaltijd van het systeem beperken, zijn HyPrecision Predictive-pompen speciaal ontwikkeld voor gemakkelijk onderhoud. Aspecten zoals een verdeeldoos met kleurcodes, kabelbomen, fittingen met snelkoppeling en een gemakkelijk bereikbare uitlaatklep maken tezamen het onderhoud sneller en goedkoper. Verder zijn HyPrecision Predictive-systemen speciaal ontworpen met het oog op veiligheid. De operator kan de versterker en demper zien door een doorzichtig venster. Met behulp van optionele elektrische vergrendelingen wordt niet-geautoriseerde toegang voorkomen en kan de pomp bij opening automatisch gestopt worden. Tot slot wordt de werkvloer vrij van olie en water gehouden door middel van Seal Maintenance Technology. De HyPrecision Predictive-pompen zijn verkrijgbaar in zes verschillende modellen, met een vermogensbereik van 15 tot 75 pk. Hypertherm is nu ruim vijf jaar, sinds de overname van AccuStream, actief met waterstraalsnijden en voert hier dezelfde ontwikkelingen door als bij het plasmasnijden. “We lossen dingen op die mensen hebben geaccepteerd als normaal, maar waar je eigenlijk vanaf wilt”, zegt Marco Mostert. “Problemen met plasma detecteren we ook al heel snel en dan wordt bijvoorbeeld de toevoer van gas en de power stopgezet. Zo wordt 80 procent van de schade aan de elektronica voorkomen.”

Plasmasnijkwaliteit
Een belangrijk aspect is en blijft de snijkwaliteit van plasma. Ruim anderhalf jaar geleden introduceerde Hypertherm de XPR300. Jan Meutgeert, directeur van Hypertherm-partner ACT Machinery in Joure, omschreef dit systeem tijdens een eerder interview als ‘de belangrijkste stap vooruit in gemechaniseerde plasmasnijtechnologie ooit’. Met de X-Definition snijkwaliteit op staal, RVS en aluminium verhoogt de XPR300 de snijsnelheid, verbetert de productiviteit en verlaagt de operationele kosten met wel 50%. Op de Euroblech is hier nu de XPR170 aan toegevoegd. De combinatie van technologische vooruitgang en geavanceerde HD-plasmaprocessen zorgen ervoor dat de XPR170 met X-Definition plasma technology ongeëvenaarde plasmasnijkwaliteit levert bij metalen van dunne tot een gemiddelde dikte. De verbeteringen ten aanzien van de snijkwaliteit zijn vooral te zien op non-ferrometalen zoals aluminium of roestvast staal vanwege talrijke processen waarvoor octrooi is aangevraagd die zorgen voor haaksere snijranden, minder hoekigheid en een uitstekende oppervlakteafwerking. Tegelijkertijd snijdt het systeem sneller en gebruikt het stroom effectiever dan systemen van de eerdere generatie. Ook krijgen de levensduur van slijtdelen en de snijkwaliteit gedurende de levensduur van de slijtdelen een boost door technologie waarop octrooi is aangevraagd en die slijtdelen beschermt tegen negatieve impact van fouten tijdens gelijkmatig afbouwen, waardoor de slijtdelen van de XPR tot drie keer langer meegaan. Met de introductie van de HyPrecision Predictive pomp en het XPR170 plasmasnijsysteem lost Hypertherm opnieuw problemen van klanten op. CEO Evan Smith heeft geen twijfel dat zijn bedrijf dat ook in de toekomst zal blijven doen. Er zijn nog genoeg problemen die om een oplossing vragen, al was het maar in het kader van duurzaamheid. Strengere milieu-eisen verlangen een efficiënter gebruik van grondstoffen en hergebruik van materialen. “De cradle to cradle gedachte zit in ons DNA”, zegt Smith. “Ook daar zullen we zeker aan bijdragen.”