Promas demonstreert vijf machines op MTMS

“Een mooie doorsnee van ons programma.” Zo typeert Richard Hermans de vijf machines die Promas CNC gaat demonsteren op de vakbeurs MTMS Machineering in Brussel. Onder meer wordt de Acura 65 van de Duitse fabrikant Hedelius getoond. Deze compacte 5-asser was nog niet eerder te zien op een beurs in Nederland of België.

België is een belangrijke markt voor Promas, dat met een uitgekiend pakket CNC machines inspeelt op de behoeften van de metaalbewerkingsindustrie, die steeds meer focust op kwaliteit, precisie en rendabele productie van kleine tot middelgrote series. “Bijna alle merken die we in Nederland op de markt brengen, vertegenwoordigen we ook in België”, zegt Hermans. “Bovendien is België voor ons vanuit Maasbree dichtbij. We zoeken daar dus zeker de synergie.”

Complexe producten
De Acura 65 is een model uit de nieuwe Acura reeks 5-assige bewerkingscentra van Hedelius. Het is een compacte oplossing voor precisiebewerking, wanneer een hoge productiviteit voorop staat. De goed toegankelijke machine (werkbereik 700x650x600 mm) is uitgerust met een dubbelgelagerde draaizwenktafel (opspanvlak Ø 650×540 mm), een bewegende kolom en een aan de voorzijde bedienbaar gereedschapmagazijn met standaard 65 posities. De machine is met name geschikt voor efficiënte, snelle bewerking van complexe producten.

Een tweede machine van Hedelius die Promas demonstreert is het bewerkingscentrum T6. Dit is het kleinere broertje van de populaire T7 ‘Tiltenta’, die al in menige Nederlandse en Belgische metaalwerkplaats operationeel is. Deze zwenkkopmachines zijn voorzien van een zwenkbare hoofdspil en geïntegreerde NC-draaitafel. Deze combinatie maakt de machines geschikt voor complexe verspaningstaken en voor zowel 5-assige als axiale bewerkingen, waarbij een hoge productiviteit vereist is. De T6 heeft een werkbereik van 2300x600x800 mm.

Daarnaast toont Promas twee hardlopers uit het assortiment. Dat is allereerst het Hartford MVP 1060 bewerkingscentrum met een werkbereik 1020x600x630 mm en een wisselaar met 30 posities (BT40). Deze machine is voorzien van een spanentransporteur, koeling door de spil (20 bar), perslucht langs en door de spil en rollengeleidingen in alle assen.
Ook de CMZ TC-35Y/1350 CNC schuinbed draaibank met aangedreven gereedschappen is een hardloper. Deze machine heeft een omloopdiameter boven het bed van Ø 920 mm en een maximale draaidiameter Ø 550 mm. De afstand tussen klauwplaat en tegencenter is 1416 mm.

3D metaalprinter Sisma
Met de vertegenwoordiging van de Italiaanse fabrikant Sisma speelt Promas ook in op additive manufacturing, dat volop in de belangstelling staat bij de metaalverwerkende industrie. Sisma bouwt van oudsher laserbewerkingsmachines en heeft enkele jaren geleden een eigen 3D metaalprinter ontwikkeld. Bezoekers van de MTMS Machineering kunnen op de Promas stand kennis maken met de 3D metaalprinter Mysint 100, een machine met het Laser Metal Fusion proces (poederbedtechnologie). Voor dit proces is slechts een STL 3D-file nodig en metaalpoeder. De laserbron smelt de poeder laag voor laag en print een compleet product door de instructies van de 3D-file te volgen. Metaalpoeders die voor dit proces geschikt zijn, zijn onder andere brons en staal. De machine is geschikt voor zowel prototypes als serieproductie.

Promas-mysint100_RM_nuova

De 3D metaalprinter Mysint 100 is een machine met het Laser Metal Fusion proces (poederbedtechnologie). Hiervoor is slechts een STL 3D-file nodig en metaalpoeder.

Promas heeft onlangs een Mysint 100 geleverd aan de Technische Universiteit Delft. “Zij hebben deze machine vooral gekocht om het 3D metaalprinten te leren kennen en er mee te experimenteren”, aldus Richard Hermans. “Bij zo’n kennisinstelling let men altijd erg op de details van zo’n machine. Ze waren er van onder de indruk.”

Promas Machines, stand C46

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Open huis Reiden Technik

03-05 Bij Reiden zijn momenteel zeer verschillende en individuele automatiseringsprojecten in opbouw. Als highlights zullen…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

Verspanen

Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

18-01 De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Verspanen

Machinefabriek Sturm maakt volgende stap met vijfassig frezen

29-11 Tevens is het mogelijk om complexere werkstukken te produceren en een hogere productiviteit te…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021