Roemheld sensor-spantechnologie bewaakt productieproces

Roemheld heeft samen met August Wenzler Maschinenbau intelligente sensoren in haar hydraulische spansystemen ingebouwd. Deze controleren in-process onderdelen op gietfouten en contourafwijkingen. Het systeem detecteert en signaleert met de ingebouwde sensoren positioneerfouten en geeft continu informatie over de spankracht op het werkstuk tijdens de bewerking

In het praktijkvoorbeeld is de mal voorzien van twee zwenkspanners; de ene is uitgevoerd met wegmeetsysteem, de andere met een druksensor, die de spankracht op het werkstuk meet.

Wenzler ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Hierop worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie, zoals chassis en componenten van aluminium. Begin 2019 is samen met Roemheld een verbetertraject ingezet om klemtechnologie te laten bijdragen aan het nog stabieler en productiever maken van het productieproces. Begin 2020 is men, in opdracht van een Duitse automobielleverancier, begonnen met de serieproductie van aluminium constructiedelen.

Gegoten aluminium werkstukken worden vaak pas na een complete bewerking gecontroleerd. Met het nieuwe concept kunnen gietstukken vooraf tegen lage kosten en zonder veel moeite worden gecontroleerd op gietfouten en contourafwijkingen. Bovendien kan de kwaliteit tijdens de bewerking continu worden bewaakt en gedocumenteerd.

Geschikte machines

In het concept neemt de spantechniek naast het opspannen van het werkstuk de extra taak op zich om het onderdeel te bewaken. Roemheld presenteerde al verschillende elementen op EMO 2019. Om spantechniek met geïntegreerde sensoren te kunnen toepassen, zijn machines met data- en energie-interfaces nodig.

Praktijkvoorbeeld

Tijdens de bewerking wil men graag informatie over de volgende aspecten: Zijn er gietfouten of contourafwijkingen? Is het werkstuk correct geplaatst en is de klempositie correct? Worden de gewenste spankrachten bereikt? Is de tegendruk van het werkstuk binnen het gespecificeerde bereik? Komt de spankracht op de mal overeen met de specificaties?

Om al deze informatie in-process te verkrijgen is standaard spangereedschap voorzien van druksensoren en wegmeetsystemen. In het praktijkvoorbeeld is de mal voorzien van twee zwenkspanners; de ene is uitgevoerd met wegmeetsysteem, de andere met een druksensor, die de spankracht op het werkstuk meet. De kracht wordt gemeten op de plaats waar het werkstuk gespannen wordt. De ondersteuningsposities van het werkstuk bij de zwenkspanners zijn uitgerust met druksensoren, die directe kracht van de tegendruk bepalen.

Draadloze energie- dataoverdracht

De energie voor de sensoren en de afgegeven data worden inductief getransporteerd tussen het apparaat en de machinebesturing. Alle componenten zijn beschermd en daardoor minder storingsgevoelig. De gegevens worden op het display gevisualiseerd en vergeleken met de streefwaarden. Als ze in orde zijn, begint de bewerking. Als er afwijkingen zijn, weigert het systeem te starten.

Bij Wenzel is men zeer tevreden met de resultaten van dit project: “We bereikten al snel een geweldig resultaat: meer efficiëntie en procesbetrouwbaarheid, minder uitval en een betere componentkwaliteit – en dat alles tegen lagere kosten. Bovendien zijn de transparantie, controle en documentatie van de productie verbeterd.”

Online seminar gecontroleerd opspannen met sensoren

Op 30 en 31 maart houdt Roemheld het online seminar ‘Spannen met sensoren’. Dit is bedoeld voor productieplanners, werkvoorbereiders en ontwerpers. Deelname is gratis.

Door gebruik te maken van sensortechniek in de opspanning van producten ontstaat volledige controle. Zowel bij het plaatsen van het werkstuk, als tijdens de bewerking signaleren de sensoren of het product juist is ingelegd en of de spankrachten binnen de ingestelde waarden blijven. Aldus kan een verbeterslag worden gemaakt in het productieproces: verhoging van de productiviteit; verhoging van flexibiliteit; herken fouten en afkeuringen voor aanvang van de bewerking; bewaking van het productieproces; verhoging van de procesbetrouwbaarheid; hoge systeembeschikbaarheid door condition-based onderhoud.

Het Duitstalige online seminar vindt plaats op woensdag 30 maart om 14.00-14:50 uur en het Engelstalige donderdag 31 maart van 09:30-10:20 uur. Aanmelden kan via de website van Roemheld of door een mail te sturen naar Laagland, dat Roemheld in Nederland vertegenwoordigt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Terugblik AMB: Uitpuilende beurshallen tonen verspaningshighlights in overvloed

22-11 Tussen alle drukte door is het de redactie van Verspaningsnieuws toch gelukt om de…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Laagland laat breed pakket aan oplossingen zien op TechniShow

15-08 Om het potentieel van geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling te presenteren, laat Laagland diverse voorinstelapparaten en toolmanagementsystemen…

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

16-06 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Open House Index draait om verspaning

28-03 Wanneer op dinsdag 26 april de deuren openen voor het Index Open Huis 2022,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen