Rol Humacs Krabbendam is veranderd

Ruim twee jaar na de ingebruikname kon Humacs Krabbendam medio mei eindelijk open huis houden in het nieuwe bedrijfspand in Nieuwleusen. Drie dagen lang werden hier klanten, leveranciers en andere relaties ontvangen.

Humacs Krabbendam beschikt nu over de faciliteiten om de machines en de organisatie die erachter zit te laten zien en zo de klanten te overtuigen.

Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de nieuwe huisvesting betrokken, was er van corona nog geen sprake en hadden ze grootse plannen voor een feestelijke opening. Maar daar is het nooit van gekomen. Tot hun spijt, want het nieuwe pand is een mijlpaal, waar ze best trots op zijn.

Draaien, frezen en automatiseren

Hudepohl en Krabbendam zijn al heel wat jaren aan het ondernemen. Eerst ieder voor zich en sinds 2012 samen. Begonnen met het servicen van CNC-machines voor metaalbewerking, is Humacs Krabbendam nu ook al jaren leverancier van die machines. Het bedrijf is uitgegroeid tot een organisatie met twintig mensen, waaronder tien buitendienst monteurs. De rek is er nog lang niet uit. Momenteel lopen er bijvoorbeeld drie vacatures. “Zeker monteurs kunnen we goed gebruiken. We bieden hen werk met uitdagingen. Want het gaat bij ons niet alleen om draaien en frezen, maar ook om automatisering en software-automatisering”, zegt Hudepohl.

Premium partner RoboJob

Een sterk punt van Humacs Krabbendam is automatisering met robots. Daarom is de machineleverancier ook premium partner van CNC-automatiseerder RoboJob. “Een robot en een machine moeten met elkaar praten”, verklaart Krabbendam. “Dat vraagt om een goede verbinding tussen die twee en juist in dat stukje zijn wij heel goed. Daarmee onderscheiden we ons van veel andere machineleveranciers. We automatiseren veel bestaande machines, ook andere merken die we niet zelf hebben geleverd.”
Volgens Hudepohl en Krabbendam heeft hun bedrijf hierdoor in de loop der jaren een andere rol gekregen. “Onze rol is klanten helpen meer uit hun machinepark te halen. We denken mee met de klant, en willen een toegevoegde waarde zijn voor hen. In gesprek met de klant kunnen we bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat hij gebaat is bij optimalisatie, bij meer spindeluren halen uit een bestaande machine door er een robot aan te zetten. Daar is vaak veel winst mee te behalen.”

Levertijden

Zeker in de huidige tijd is robotisering een interessante optie. Er zitten immers lange levertijden op machines, ook Humacs Krabbendam heeft daar last van. Het bedrijf vertegenwoordigt onder meer het Koreaanse merk SMEC en de Japanse merken Fanuc en Kitamura. Normaal zijn de levertijden 3 maanden af fabriek, daar komen momenteel afhankelijk van model en uitvoering zomaar enkele maanden bij.” Met uitzondering van Fanuc, dat alles – machinebouw en elektronica – in eigen hand heeft en bovendien machines buffert in Europa. “Die lange levertijden zijn niet prettig”, zegt Krabbendam. “Bij de standaard machines valt het nog enigszins mee, zodra er opties in het spel zijn, loopt de levertijd al snel op. Niet door de productiecapaciteit bij de fabrieken, maar door de haperende toelevering van componenten.” Het heeft effect op de business van Humacs Krabbendam. “We zouden meer machines kunnen verkopen. Wie een machine kan leveren, kan hem verkopen, zo is de markt momenteel eigenlijk.”

Wim Hudepohl en Han Krabbendam voor hun bedrijfspand in Nieuwleusen, waar ze eindelijk open huis konden houden.

Wim Hudepohl en Han Krabbendam voor hun bedrijfspand in Nieuwleusen, waar ze eindelijk open huis konden houden.

Sterke uitstraling

Het nieuwe bedrijfspand is belangrijk voor de ontwikkeling van Humacs Krabbendam. Er is een flinke showroom voor demonstratie van machines, een magazijn om onderdelen op voorraad te houden en snel uit te leveren en een werkplaats voor reparaties. “Onze uitstraling naar klanten is nu veel sterker. Het ondersteunt de verkoop, want klanten willen machines zien. We vertegenwoordigen SMEC en Kitamura al jaren, maar er zijn nog steeds metaalbewerkers die deze merken niet kennen. Dan is een showroom heel prettig. Hier kunnen we de machines en de organisatie die erachter zit laten zien en zo de klanten overtuigen.”
Zo kunnen Wim Hudepohl en Han Krabbendam en hun medewerkers dus verder aan de weg timmeren. Ooit begonnen vanuit de service laten ze nu aan de markt zien een volwaardige machineleverancier te zijn met kwalitatief goede producten. “We verkopen uitsluitend machines waar we volledig achter staan. Kwaliteit en degelijkheid met een goede service, daar gaan we voor.”

Nieuwe vertegenwoordiging: Edel machines

Humacs Krabbendam presenteerde tijdens het open huis ook de nieuwe vertegenwoordiging van de Duitse machinefabrikant Edel en het spindelrevisiebedrijf VRR, dat per 1 maart is overgenomen. Edel is aan het leveringsprogramma toegevoegd om tweeërlei redenen. Allereerst bouwt deze fabrikant grote 5-assers en portaalfreesmachines. In het segment grotere machines had Humacs Krabbendam nog niks. Daarnaast is bewust gezocht naar een Europese leverancier omdat het transporteren van machines uit Korea en Japan tegenwoordig erg duur is.
Edel bouwt alle machines geheel in eigen huis, ook de vierde assen en de koppen. Deze koppen worden geproduceerd door het dochterbedrijf Cytec Systems. Op het open huis was een opengewerkte kop te zien.

Edel bouwt alle machines geheel in eigen huis, ook de koppen.

Edel bouwt alle machines geheel in eigen huis, ook de koppen.

Spindelrevisies

De overname van VRR spindelrevisie past ook bij Humacs Krabbendam. “Spindelrevisie en -reparatie misten we nog in ons service-aanbod, we waren daarvoor klant van VRR. Deze overname heeft voor ons dus echt toegevoegde waarde.” Spindels kunnen worden gereviseerd in de eigen werkplaats van VRR in Berlicum, maar het bedrijf kan ook een conus op de machine slijpen zonder demontage van de spindel, dus op locatie bij de klant. VRR is nu weliswaar eigendom van Humacs Krabbendam, maar ook andere machineleveranciers en eindgebruikers kunnen rechtstreeks bij VRR terecht voor hun spindelreparaties.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Automatisering

RoboJob zet deuren open voor Experience Day

23-03 Dat robots en automatisering ‘hot’ zijn is een understatement. Sinds Corona is de vraag…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Automatisering

RoboJob kan strakke levertijden aanhouden

23-02 De vraag naar deze oplossingen neemt al geruime tijd sterk toe. Vorig jaar wist…

Automatisering

Recordcijfers RoboJob

18-01 De recordcijfers zijn te danken aan een versnelde vraag naar CNC-automatisering én aan internationale…

Verspanen

Geautomatiseerd assen 2-zijdig bewerken

10-01 De nieuwe SMEC PL2000 is onder andere voorzien van een Hainbuch spantangsysteem en Fanuc…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X