Schreuder M&T innoveert hand in hand met Ceratizit

Schreuder Metaal en Techniek in Zwaagdijk optimaliseert met Ceratizit als gereedschaps- en kennispartner doorlopend zijn productieprocessen om de bewerkingskosten te reduceren en de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid te vergroten. De toeleverancier staat daarbij altijd open voor het toepassen van nieuwe gereedschappen en bewerkingsstrategieën.

Jordy Pieper (l) en Dennis Schreuder voor de nieuwe Doosan Lynx 2100LSY CNC-draaimachine met cobot-automatisering.

Schreuder richt zich op alle markten waar behoefte is aan fijnmechanische onderdelen in enkelstuks, kleine of middelgrote series. Klanten bevinden zich bijvoorbeeld in de medische en maritieme industrie, maar ook in de bollen- en bloemensector. “Je kunt ons zien als een veredelde dorpssmid, maar dan wel met een hele dure gereedschapskist”, grapt Dennis Schreuder. “Omdat we ons zo breed oriënteren, groeien we zelfs in deze tijd nog door.

Sinds de corona-uitbraak hebben we bijvoorbeeld veel nieuwe klanten mogen verwelkomen die voorheen het werk hadden uitbesteed aan buitenlandse producenten. Door problemen in internationale logistieke ketens kwamen ze bij ons uit. En wat blijkt, we kunnen dezelfde producten sneller, kwalitatiever en vaak tegen een gunstigere kostprijs leveren.”

Het succes van Schreuder ligt niet alleen in de brede marktoriëntatie. De wil om te investeren in innovatie draagt daar ook sterk aan bij. Zo kijkt het bedrijf altijd hoe productieprocessen verder kunnen worden geoptimaliseerd om bewerkingskosten te reduceren en de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid te vergroten. “95% van onze snijgereedschappen komt van Ceratizit omdat zij niet alleen innovatieve gereedschappen op de markt brengen, maar ook meedenken om onze productieprocessen te verbeteren”, vertelt Dennis.

Innoveren is samenwerken

“Schreuder is één van onze klanten die altijd vooraan staat om nieuwe gereedschappen te testen en in gebruik te nemen. Door deze open houding tegenover nieuwe ontwikkelingen zie je dat ze daar nu de vruchten van plukken”, vertelt Jordy Pieper, technisch adviseur en salesmanager bij Ceratizit. “We gaan altijd voor een lange termijnrelatie, waarbij innoveren centraal staat. Samen met de klant gaan we stap voor stap naar een hoger level. Dat betekent dat we niet alleen advies geven over alle nieuwe en bestaande gereedschappen uit onze catalogus, maar ook informeren en ondersteuning bieden op het gebied van bewerkingsstrategieën, snijsnelheden, voedingen, opspanningen en de vele verschillende coatings die we in eigen huis ontwikkelen en produceren.”

Veel tijdswinst

Schreuder en Ceratizit hebben samen al verschillende productievraagstukken opgelost. Zo werden bijvoorbeeld recent Silverline frezen ingezet om onstabiel opgespannen roestvast stalen strippen te verspanen. Waar de oude frees veel trillingen en geluidsoverlast veroorzaakte, zorgde de Silverline voor een soepele snede. Ook herinnert Dennis een spoedklus voor een snoepfabriek waar de productielijn stilstond door een kapot onderdeel. Samen met Ceratizit werd binnen een uur een plan van aanpak gemaakt met een bewerkingsstrategie en de benodigde gereedschappen om het onderdeel te draaien, te frezen en een binnenvertanding te steken. Door dit plan van aanpak kon de doorlooptijd drastisch gereduceerd worden en was de snoepfabriek binnen mum van tijd weer in bedrijf.

Schreuder Metaal en Techniek vertrouwt op de gereedschappen van Ceratizit voor het verspanen van fijnmechanische onderdelen.

Schreuder Metaal en Techniek vertrouwt op de gereedschappen van Ceratizit voor het verspanen van fijnmechanische onderdelen.

Ook voor een andere opdracht wisten beide partijen de productietijd te verlagen. Voor een order van adapterblokken voor rupsvoertuigen kon de productietijd dankzij een nieuwe bewerkingsstrategie en geoptimaliseerde gereedschappen sterk worden gereduceerd. Waar Schreuder eerst 90 minuten nodig had om de blokken materiaal van 30 kg te verspanen tot adapterblokken van 8 kg, nam dat met de nieuwe bewerkingsstrategie en de nieuwe gereedschappen nog maar 23 minuten in beslag. “Dit soort grote verbeteringen kun je alleen behalen door open te staan voor nieuwe technieken.

Daarom zetten we altijd zo snel mogelijk nieuwe gereedschappen in om processen te verbeteren. Zo zijn we bijvoorbeeld meteen aan de slag gegaan met de nieuwe PCR-duikfrezen, CCR-trochoïdefrezen, 4910 hoekfrezen en WTX-boren. Het is bizar om te zien hoe ontwikkelingen in geometrieën en coatings de productiviteit van gereedschappen de laatste jaren hebben verbeterd en hoe wij hierdoor zijn gegroeid. Door nieuwe gereedschapsmogelijkheden kunnen we andere markten aanboren”, vertelt Dennis.

Gereedschapskosten zijn minimaal

Hij is ervan overtuigd dat niet bezuinigd moet worden op gereedschappen. “De kosten van gereedschappen zijn in verhouding maar een fractie van alle kosten in een productieproces. Dat terwijl de voordelen van kwalitatief gereedschap doorwerken in het hele productieproces. Door een hogere standtijd kunnen we bijvoorbeeld langer onbemand produceren.

Daarnaast zorgt lichtsnijdend gereedschap voor minder energiekosten, wordt de bewerkingsmachine minder belast en ontstaat er minder warmte-ontwikkeling. Dit laatste geeft weer de mogelijkheid om te koelen met een hoge luchtdruk in plaats van met een koelemulsie. Ook de afvoer van spanen is een belangrijk voordeel van goede gereedschappen. Een kwalitatief gereedschap zorgt dus voor allerlei kleine verbeteringen in het proces en is daardoor snel terugverdiend.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ceratizit en CAD2M bundelen krachten

23-10 Het doel van de samenwerking is het delen van kennis en expertise met betrekking…

Verspanen

Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

09-09 De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een…

Verspanen

Ceratizit introduceert standaard voor CO2-voetafdruk hardmetaal

19-07 In combinatie met een score- en classificatiesysteem belooft de hardmetaalspecialist een grotere transparantie met…

Verspanen

Belangrijke rol voor Technical Center Ceratizit

07-06 In het Technical Center kunnen technisch vertegenwoordigers met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag…

Verspanen

Kennametal gereedschapsbibliotheek beschikbaar in Mastercam

23-03 Mastercam-ontwikkelaars hebben nauw samengewerkt met Kennametal om gebruikers in staat te stellen gegevens over…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?