SK Machining verhoogt capaciteit met automatisering

SK Machining in Deventer heeft recent geïnvesteerd in twee geautomatiseerde productiecellen. De ene cel bestaat uit een Mazak HCN 5000 met een Pallettech-magazijn, terwijl de andere cel een Mazak Integrex i-450H S met een RoboJob Tower omvat. Dankzij de Tower kan SK Machining ruim 130 spindeluren per week op de klok van de nieuwe Integrex zetten. Een gigantische productiviteitsverhoging. “Voorheen behaalden we deze uren nog niet eens met het complete machinepark”, vertelt Steven Koster, directeur van SK Machining.

Steven Koster voor de nieuwe productiecel met een Integrex i-450H S en een RoboJob Tower. “Dankzij de Tower van RoboJob kunnen we nu de onbemande uren volledig benutten.”

Koster is acht jaar geleden gestart met SK Machining. Inmiddels bestaat het team uit zestien personeelsleden die samen met een high-end machinepark een brede markt bedienen. Naast de productie van enkelstuks tot seriewerk, ondersteunt het bedrijf ook klanten met een stukje engineering en advies over maakbaarheid. Om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden, zocht Koster manieren om de productie-output te vergroten. “We maken voor diverse vaste klanten pakketten met steeds terugkomende onderdelen.

Door de stijgende vraag bereikte ons machinepark al snel de maximale capaciteit, waardoor het aannemen van nieuwe opdrachten een uitdaging werd”, aldus Koster. Er was voor SK Machining dus geen andere keus dan de productiecapaciteit te vergroten. Maar hoe doe je dat als je niet in omvang wilt groeien? Volgens Koster is er geen andere weg dan investeren in automatisering om een maximaal spilrendement te behalen. “Dankzij de Tower hebben we al hele weekends onbemand kunnen produceren. Werk waarvoor we voorheen anderhalve week nodig hadden, staat nu op maandagochtend klaar in de Tower. Hierdoor hebben we zoveel meer capaciteit verkregen.”

Klauwen en spantangen wisselen

De Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob. Het magazijn kan worden voorzien van ruwe materialen, maar ook van pallets, opspanmiddelen, klauwen en spantangen. Een robot, met een maximale capaciteit van 165 kg, verzorgt de handeling tussen het torenmagazijn en de Integrex. Dit maakt het mogelijk om tot wel 72 uur onbemand te produceren. “Onze Tower is de eerste in Nederland met een 165 kg sterke robot en een zware servogripper, waarmee we automatisch de klauwen en spantangen kunnen wisselen. Hierdoor kunnen we verschillende orders met variërende werkstukken door elkaar produceren. Dat is een groot voordeel.”

Daarnaast noemt Koster de grote opslagcapaciteit als belangrijk pluspunt. “We kunnen nu alle benodigdheden voor een onbemande productie kwijt in het torenmagazijn. En dankzij de slimme bouwwijze neemt de Tower ook nog eens weinig vloeroppervlak in gebruik.”

Direct goed doen

Een kijkje in de werkplaats van SK Machining leert dat de machines van Mazak goed zijn vertegenwoordigd. Het is dus niet vreemd dat ook de twee nieuwe bewerkingscentra afkomstig zijn van de Japanse machinebouwer. “Om 24/7 onbemand te kunnen produceren moet alles kloppen. Daarom hebben we geïnvesteerd in de high-end machines van Mazak. En daar horen natuurlijk ook kwalitatieve automatiseringssystemen bij. Uiteraard hebben we verschillende systemen naast elkaar gehouden, maar uiteindelijk bleek de Tower de beste keus om de Integrex te automatiseren”, zegt Koster.

De samenwerking tussen Mazak en RoboJob was volgens hem een doorslaggevend voordeel. Zo zijn de bewerkingsmachine en de automatisering optimaal op elkaar afgestemd, waardoor de complete productiecel nagenoeg ‘plug-and-play’ is. Hoewel het voor SK Machining de eerste stap was naar een geautomatiseerde productie, koos het bedrijf toch direct voor de meest geavanceerde oplossing van RoboJob. “Als je het doet, moet je het direct goed doen”, zegt Koster.

Sinds de ingebruikname van de twee nieuwe productiecellen ziet SK Machining de omzet wekelijks stijgen. “We hebben nu twee bewerkingsmachines staan die 18 uur per dag spanen maken. Voorheen, zonder automatisering, was een machine misschien net 30% van een achturige werkdag daadwerkelijk aan het verspanen. Door de enorme winst die we dankzij automatisering hebben behaald, houden we nu de rest van het machinepark en de mensen vrij voor complexer én leuker werk. Tevens kunnen we weer meer opdrachten aannemen.”

Dankzij een krachtige robot en een zware servogripper is het mogelijk om niet alleen werkstukken en pallets te handelen, maar ook opspanmiddelen, klauwen en spantangen.

Dankzij een krachtige robot en een zware servogripper is het mogelijk om niet alleen werkstukken en pallets te handelen, maar ook opspanmiddelen, klauwen en spantangen.

Automatiseren/digitaliseren

SK Machining investeert niet alleen in automatisering, maar is ook gestart met een digitaliseringstransitie. De bedoeling is dat op ten duur alle lijnen tussen fabriek en kantoor papierloos zijn. De eerste investeringen om te realiseren zijn al gedaan. Zo is geïnvesteerd in Siemens NX om het programmeren te versnellen en de werkvoorbereiding te digitaliseren. Koster: “Steeds meer leveranciers vragen of we om kunnen gaan met digitale files, zoals STEP 242 inclusief PMI. Door de investering in Siemens NX zijn we hierop voorbereid. Daarnaast hebben we een complete ‘digital twin’ van onze nieuwe machines.

Dit betekent dat onze simulatie honderd procent gelijk is aan de werkelijkheid, inclusief de vertragingen en versnellingen van de machines. Siemens NX simuleert op de daadwerkelijke NC code. Hierdoor hebben we geen vertragingen meer wanneer we een product naar de machine brengen en weten we zeker dat alles goed is. ‘First time right’.”
De nieuwe machines van Mazak zijn uitgerust met Industrie 4.0 opties. Zo is de Integrex i-450H S voorzien van de Smooth AI-besturing die na het inlezen van een STEP-file automatisch een programma kan maken.

Tevens is het mogelijk om op afstand inzicht te krijgen in het productieproces en de machinestatus. “Met digitalisering willen we de volgende stap gaan zetten in het efficiënter, flexibeler en productiever maken van onze bedrijfsprocessen. Dat is nodig om de geautomatiseerde productie bij te kunnen benen. Gelukkig hebben we een jong team met vakmensen die snel met dit soort nieuwe, digitale oplossingen bekend zijn. Om de kennis van onze ervaren mensen te waarborgen zijn we ook begonnen met het digitaal vastleggen van kennis. Elk product wordt voorzien van foto’s en bulletpoints die informatie geven over bijvoorbeeld de bewerkingsparameters en de opspanning. Met automatisering en digitalisering bereiden we SK Machining voor op een succesvolle toekomst”, besluit Koster.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Automatisering

RoboJob zet deuren open voor Experience Day

23-03 Dat robots en automatisering ‘hot’ zijn is een understatement. Sinds Corona is de vraag…

Automatisering

RoboJob kan strakke levertijden aanhouden

23-02 De vraag naar deze oplossingen neemt al geruime tijd sterk toe. Vorig jaar wist…

Automatisering

Recordcijfers RoboJob

18-01 De recordcijfers zijn te danken aan een versnelde vraag naar CNC-automatisering én aan internationale…

Automatisering

Tower van RoboJob krijgt kleine broer van 3,5 meter

08-11 De Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob.  Sinds het concept gelanceerd werd…

Automatisering

Mecopol-Kemaspray en Platteau Subcontracting investeren in RoboJob Tower

27-10 Platteau Subcontracting staat al jaren bekend voor het grote werk in de verspaning: de…

MetavakNieuws

RoboJob kijkt uit naar beurzen in recordjaar

17-08 Ook de installatieplanning loopt namelijk goed vol. “Dit wordt een recordjaar voor RoboJob”, vertelt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X