Slim leren, slim produceren en slim verdienen

SMITZH organiseert tijdens METAVAK een driedaags kennisprogramma. In het centraal op de beursvloer gesitueerde kennistheater komen actuele en aansprekende onderwerpen aan bod, zoals Industrie 4.0, IoT, 3D-printen, slim met data en smart welding.

SMITZH organiseert op METAVAK een 3-daags programma over diverse aspecten van het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van de productie.

Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland). Dit is een programma dat de Zuid-Hollandse maakindustrie en zijn technologische toeleveranciers ondersteunt bij het toepassen van Smart Manufacturing, ofwel het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van de productie. Anton Duisterwinkel, Programma manager SMITZH bij InnovationQuarter zegt: “Op tijd de gevraagde kwaliteit leveren tegen minimale kosten. Digitalisering kan daarbij het verschil maken. Ondernemers in de metaal die daarin een stap(je) willen maken, kunnen terecht bij SMITZH voor kennis, kunde en een financieel duwtje in de rug.”

Rijke bagage van partners

SMITZH wordt gecoördineerd door InnovationQuarter en mede mogelijk gemaakt door diverse partners, waaronder Metaalunie, TNO, Holland Instrumentation, FME, Provincie Zuid-Holland, TU Delft, Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. Met de rijke bagage van al deze partners organiseert SMITZH een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld per thema per beursdag: slim leren (dinsdag 5 oktober), slim produceren (woensdag 6 oktober) en slim verdienen (donderdag 7 oktober). Twee keer per beursdag (in de middag en begin van de avond) is een reeks sessies bij te wonen. Elke sessie duurt een half uur.

Slim leren

De dinsdag (5 oktober) staat in het teken van slim leren. Joyce van Dijk verzorgt dan een presentatie over oZone, een online leeromgeving voor medewerkers in de techniek. Hierin kunnen bedrijven kennis afnemen en zelf toevoegen. In deze sessie kan men kennis delen met oZone. Ook geeft Joyce van Dijk tips uit de praktijk zodat je weet hoe je in jouw organisatie leren in gang kan zetten en houden.

Jeroen Wevers van de Smart Welding Factory neemt het tweede deel van het thema slim leren voor zijn rekening. Hij gaat het hebben over lasrobots. Veel metaalbedrijven maken er graag gebruik van en willen dat ze direct optimaal werken. Helaas is dit niet direct het geval want je moet daar als organisatie ook het nodige aan doen. Zijn mijn mensen goed opgeleid, hoe ziet het programmeren er in de toekomst uit? Dit legt Jeroen Wevers in deze sessie uit.

Slim produceren

Op de woensdag (6 oktober) staat slim produceren centraal met onderwerpen als 3D-printing en slim datagebruik. Kris Binon van Flam3D bijt dan het spits af met een presentatie over 3D-printing. Hoewel dit steeds meer doorbreekt, blijft het een uitdaging voor de bedrijven die ermee willen starten: meer dan 30 verschillende technologieën, heel wat mogelijke toepassingen…Hoe begin je eraan? Kris Brinon geeft een korte inleiding.

Daarna is de vloer van het kennistheater voor Vincent Wegener van RAMLAB. Hij gaat in op de voordelen van het 3D printen en reparatie (oplassen, hardfacing, overlay welding) van grote metalen onderdelen met behulp van Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM).
Tot slot is het woord deze dag aan Jeroen Broekhuijsen van TNO. TNO en Produmize hebben samen het programma ‘10x Klaar voor Industry 4.0’ opgezet waarbij een aantal Industriële MKB-bedrijven samen aan de slag gaan met data verzamelen in productie. In de kennissessie worden de resultaten gedeeld en wordt uitgelegd hoe je zelf deel kunt nemen aan het programma.

Slim verdienen

Slim verdienen is het dagthema op de donderdag (7 oktober) met aandacht voor onder andere ERP-systemen, servitization, kosten-baten tool en circulariteit. Erik Bok van PKM
begint met de workshop ERP systemen + rapportage. Enterprise Resource Planning (ERP) is software waarmee men de financiën, toeleveringsketen, operaties, rapportage, productie en HR-activiteiten van een bedrijf beheert. Met ERP automatiseert en digitaliseert u uw bedrijfsvoering en productie, waardoor de efficiency en effectiviteit wordt vergroot. Tijdens deze workshop legt Erik Bok uit waarom het handig is dat uw onderneming een ERP-programma heeft.

Ook laat hij zien wat u ermee kunt doen in uw bedrijf. Ook komt aan bod welke soorten ERP-pakketten er zijn en leert u welke variant het beste past bij uw onderneming. Tenslotte komt aan de orde hoe je een ERP systeem goed kunt gebruiken om je organisatie zo slim, efficiënt en effectief mogelijk te kunnen laten werken en zo grip op de zaak te hebben en te houden.

Koos Kerstholt van het Kenniscentrum Business Innovation van de Hogeschool Rotterdam gaat in op de transitie naar Smart Industry. Daar wordt veel van verwacht maar de weg er naartoe is niet eenvoudig. Hij zal uitleggen dat de koppeling aan een servitization businessmodel grote kansen biedt.

Jenny Coenen van de Haagse Hogeschool sluit het kennisprogramma af. Zij zal een beeld geven van hoe Factory-as-a-Service er in praktijk uit kan zien. Welke manieren zijn er om -binnen een netwerk van bedrijven- flexibel productiecapaciteit uit te wisselen? En hoe organiseer je dat? Ook in deze sessie: een demo van Tech2B platform voor het digitaal bij elkaar brengen van vraag en aanbod in de maakindustrie.

De middagsessies beginnen dagelijks om 14.00 uur, de avondsessies om 18.00 uur Zie voor de exacte aanvangstijden van alle deelsessies de METAVAK-website (programma).

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Bedrijf en Economie

Metaalunie sceptisch over nieuwe aanpak regeldruk

15-07 Dat zegt de branchevereniging voor het MKB-metaal in een reactie op een nieuw regeldrukprogramma…

TechnishowNieuws

Besten Machines versterkt onderhoudsaanbod

13-07 “Noem het maar APK-keuringen”, zeggen Ron Besten en Rutger Blankenspoor, die blij verrast zijn…

Bedrijf en Economie

Metaalunie mist visie op MKB in industriebrief kabinet

13-07 Het gepresenteerde industriebeleid bevat volgens Metaalunie een aantal positieve nieuwe accenten. Het kabinet wil…

Automatisering

Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

06-07 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet 15.000e lid

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X