‘Slimme fabriek’ van Laserworx krijgt vorm

Met de installatie van een 12 kW lasersnijmachine en een zware kantbank van Bystronic, inclusief software om beide machines aan te sturen, heeft Laserworx een grote stap gezet in de ontwikkeling naar een Smart Factory. Directeur/eigenaar Wim Oostra weet precies hoe zijn ‘slimme fabriek’ er uit gaat zien: meerdere bedrijven onder één dak, die opereren onder één softwaresysteem om hun klanten optimaal te bedienen.

Oostra is 5 jaar geleden met Laserworx begonnen als een loonsnijbedrijf voor derden. Het in Leek gevestigde metaalbedrijf produceert enkelstuks, kleine en middelgrote series voor klanten in de machinebouw en constructiebedrijven, veelal in markten die gerelateerd zijn aan de voedingsmiddelenindustrie. Na 3,5 jaar was Laserworx al winstgevend.

Eind vorig jaar is het loonsnij- en kantbedrijf verhuisd naar een nieuwe locatie met een oppervlak van 3500 vierkante meter. Hier zijn nu ruim twintig medewerkers in dienst. Het werk loopt nog goed door ondanks de stikstof- en pfas-perikelen en de coronacrisis. “We zitten nog op het niveau van vorig jaar. Als we het jaar zo kunnen afsluiten, ben ik tevreden”, zegt Oostra.

Wim Oostra maakt gebruik van moderne software om de klanten van Laserworx optimaal te kunnen bedienen.

Wim Oostra maakt gebruik van moderne software om de klanten van Laserworx optimaal te kunnen bedienen.

Creatief zijn

Hij is een ondernemer die vooruit denkt en actief is. Bij het begin van de coronacrisis, toen somberheid troef was, is hij samen met twee andere ondernemers Del Nord BBQ’s gestart. Dit product is inmiddels uitgegroeid tot een modulair kookmeubel en zorgt voor een fijne onderstroom in de productie van Laserworx. “Het begon als iets leuks, maar het heeft weerbaarheid, moed en strijdlust in ons losgemaakt. Je kunt als ondernemer in een crisis juist het verschil maken voor je medewerkers, leveranciers en klanten door creatief te zijn en los te komen uit de vaste patronen.”

Creatief zijn geldt ook voor de verdere ontwikkeling van zijn bedrijf. In de conservatieve metaalmarkt zijn enkele partijen opgestaan die – gesteund door investeringsmaatschappijen – veel snij- en kantwerk naar zich toe trekken door een grote productiecapaciteit op een slimme manier te koppelen aan de mogelijkheden van internet. Oostra heeft er bewondering voor, maar stelt zichzelf tegelijkertijd de vraag hoe relatief kleine metaalbewerkingsbedrijven zich daartegen kunnen wapenen. “We zullen ons moeten onderscheiden.”

Klant is het belangrijkste

Ook Laserworx biedt de klanten nu een webportal aan waardoor zij elk moment een aanvraag kunnen doen door tekeningen via de software in te lezen, om daarna direct een prijs en levertijd te ontvangen. Programma’s worden volautomatisch gesneden. Alle benodigde informatie is digitaal voorhanden, waardoor bijvoorbeeld maatvoeringen van zetmaten, maar ook levertijden real-time beschikbaar zijn.

De software neemt veel van de oorspronkelijke werkzaamheden van de medewerkers over. Zij zijn omgeschoold voor andere taken en fungeren nu als procesoperators die het proces in de gaten houden en verschillende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Via het ERP/CRM pakket van Syntri kan Laserworx de klant elk moment inzicht geven in hoe een order er voor staat. “Dat is slim produceren, omdat de klant altijd het belangrijkste is. Dat is mijn visie op Smart Industry”, zegt Oostra.

De kantbank Xpert Pro 320 met buighulpen is een hydraulische machine, die ook het grotere plaatwerk nauwkeurig en met een hoge output zet.

De kantbank Xpert Pro 320 met buighulpen is een hydraulische machine, die ook het grotere plaatwerk nauwkeurig en met een hoge output zet.

Hoge snijkwaliteit

Tijdens de speurtocht naar de beste mogelijkheden om zijn Smart Factory te realiseren is Oostra in contact gekomen met Bystronic. Laserworx heeft geïnvesteerd in een ByStar Fiber lasersnijmachine met een bed van 4×2 meter, die wordt ondersteund door een volledige automatisering ByTrans 4020 Extended, waardoor 24/7 geproduceerd kan worden. De fiberlaser heeft een vermogen van maar liefst 12 kW en is daarmee de zwaarste in Noordoost-Nederland. De machine is uitgerust met de Bystronic-innovatie Beamshaper. “Hierdoor snijdt hij ook dikker staal met een verassend hoge snijkwaliteit”, zegt Jan Berends van Bystronic. “Hij snijdt nu gewoon 30 mm dik staal en kan ook serieus dik RVS snijden.”

Daarbij is de kantbank Xpert Pro 320 met buighulpen gekomen. Met een werkbreedte van 4 meter en een tonnage 320 ton is het een zware jongen die past bij dit type laser. Het is een hydraulische machine, die ook het grotere plaatwerk nauwkeurig en met een hoge output zet.

Veel sneller produceren

Beide machines worden aangestuurd door de Bysoft software. Overkoepelend zit daar de Bystronic software voor plantmanagement boven. Deze verbindt de machines en de software met het ERP-systeem Syntri en het SmartPart webportal/calculatiesysteem. De portal van de Nijmeegse software-ontwikkelaar Smart part is precies wat Oostra zocht: de klant kan met één druk op de knop een prijs krijgen en een order plaatsen.

Daarbij krijgt hij een terugkoppeling als iets niet kan, niet maakbaar is. “Dan nemen we contact op”, zegt Oostra, die nu alle middelen heeft gekocht om een Smart Factory te worden, inclusief een 1600 mm brede machine met roterende borstels van Timesavers om plaatuitslagen te ontbramen, afronden en finishen. “We zijn al een heel eind. Met deze investering kunnen we tussen de 4 en 10 keer sneller produceren dan collega’s in de markt. De machines zijn volledig benaderbaar om voor ons digitale proces automatisch nacalculaties en informatie te krijgen. Deze informatie is nodig om naar ‘echt’ slim produceren te gaan.”

Jan Berends van Bystronic en Wim Oostra van Laserworx bij de ByStar Fiber 12 kW lasersnijmachine en 320 tons kantbank Xpert Pro 320. Beide machines en de software van Bystronic spelen een sleutelrol in de ‘slimme fabriek’ van Laserworx.

Jan Berends van Bystronic en Wim Oostra van Laserworx bij de ByStar Fiber 12 kW lasersnijmachine en 320 tons kantbank Xpert Pro 320. Beide machines en de software van Bystronic spelen een sleutelrol in de ‘slimme fabriek’ van Laserworx.

Industrie van de toekomst

Maar niet alleen Laserworx wordt hiermee naar een hoger plan getild. De webportal en het ERP-systeem gaan ook andere bedrijven aansturen. De eerste samenwerkingen zijn al een feit. In het pand van Laserworx opereren ook Van der Graaf Machinebouw & Constructie en ESB Noord, een specialist in plasma- en autogeen snijden. Doordat deze bedrijven samenwerken en aangestuurd worden vanuit één systeem kunnen alle aanvragen van klanten door één aanspreekpunt worden verzorgd: van een boutje tot aan halffabricaten en zelfs volledig geassembleerde samenstellingen.

Oostra: “Een machinebouwer schiet zijn hele product in onze portal, wij trekken het uit elkaar, maken de onderdelen, assembleren ze en leveren het product compleet af. De klant zit desgewenst met ons team om tafel. Een team met verstand van zaken om op een gezonde, verantwoorde en innovatieve wijze te groeien naar de metaalindustrie van de toekomst.” Oostra denkt dat deze manier van werken wel eens het gezonde antwoord kan zijn op de huidige schaalvergrotingen: “Als wij opdrachten intern of met heel korte lijnen kunnen regelen, bied je altijd een voordeel voor de klant ten opzichte van de grote bedrijven die alles moeten outsourcen. Zo wint de klant niet alleen op het gebied van tijd, maar ook met geld.”

Laserworx zal binnenkort ISO 9001 gecertificeerd en overstempelbevoegd zijn en leveren volgens de 1090-norm. Daar blijft het dan voor dit jaar even blij. “Ik neem de tijd om de machines en processen te optimaliseren en de systemen samen met het hele team verder te ontwikkelen. Dan gaan we volgend jaar helemaal los.”

Wim Oostra projecteert zijn visie op Smart Industry nu op relatief bescheiden schaal, met een aantal bedrijven onder één dak. Maar voor de toekomst denkt hij veel groter. Over een aantal jaren verwacht hij met Laserworx te verhuizen naar een groter bedrijventerrein, waar met nog veel meer bedrijven kan worden samengewerkt onder één systeem. “Op die manier kun je samen innoveren en doorgroeien naar een model waarbij de klant volledig wordt ontzorgd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Onberispelijke snijkwaliteit cruciaal voor Boers & Co

24-09 Hiermee is Boers & Co overgestapt van de CO2-laser naar de fiberlaser. Dat lijkt…

Plaatbewerking

Bystronic levert 300ste mobiele buigcel

26-08 Wiegand levert zijn rodel- en glijbanen over de hele wereld. Ze worden door de…

Plaatbewerking

Bystronic showt oplossingen voor plaatwerkuitdagingen

16-07 Om direct maar met dat laatste te beginnen: hiervoor zijn steeds meer oplossingen voorhanden,…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

23-04 Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

BMO, Clever Bending en Smart Factory genomineerd voor TechniShow Innovatie Award

27-02 BMO BMO gaat op voor de prijs met de slimme OptiVice machineklem en het…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV