Slimme oplossingen voor optimaal verspanen

De Hoffmann Group biedt tal van slimme oplossingen die het leven van een verspaner een stuk makkelijker maken. Deze variëren van een kalibratie- en een slijp- en herslijpservice tot het nieuwe softwaresysteem Connected Manufacturing (CM). Dit is een eenvoudig te installeren en te bedienen systeem voor toolmanagement (en meer), dat binnen enkele dagen in werking kan zijn. Het zorgt voor meer productiviteit, eenvoudiger processen, overzicht en minder fouten.

Veel ondernemers in de verspaning zitten met tal van praktische vragen. Hoe kan ik snel gereedschap in de productie identificeren en implementeren? Hoe organiseer ik mijn productie zo eenvoudig en flexibel mogelijk? Welk gereedschap is beschikbaar en hoe zet ik dit optimaal in. En misschien wel de belangrijkste vraag: Hoe kunnen we ons zelf verbeteren om ook in de toekomst concurrerend te blijven?

Met Connected Manufacturing biedt de Hoffmann Group een digitale oplossing voor dit soort vragen. Het is een softwareoplossing voor planning, controle en de algemene organisatie van de productie. “Maar het optimaliseren van de productie zit niet alleen in software als Connected Manufacturing”, zegt Marcel Schwarts strategisch productmanager bij de Hoffmann Group in Hengelo. “Daarvoor hebben we veel meer tools.”
Hij noemt als voorbeeld de kalibratieservice voor meetgereedschappen en momentsleutels, zowel voor nieuwe artikelen als herkalibraties. Maar ook de slijp- en herslijpservice voor snijgereedschappen. Hiervoor beschikt de Hoffmann Group in haar TEC-center in Nürnberg over diverse slijpmachines, die 100 procent origineel slijpen en coaten, hetgeen resulteert in meer dan 90 procent van de originele standtijd van het gereedschap.

eTool en Toolscout

Toolscout is een intelligente service om het juiste gereedschap te zoeken. Je geeft in welk materiaal en welke diepte je moet boren en Toolscout geeft je de beste opties daarvoor.

Toolscout is een intelligente service om het juiste gereedschap te zoeken. Je geeft in welk materiaal en welke diepte je moet boren en Toolscout geeft je de beste opties daarvoor.

Verder zijn er veel digitale instrumenten. Zo kan iedereen de dikke Hoffmann catalogus op zijn smartphone installeren en vervolgens razendsnel producten zoeken, checken en bestellen. Ook is er de digitale service eTool. “Hierin zijn al onze gereedschappen beschikbaar als digitale data voor NC-programma’s”, legt Schwarts uit. “Je kunt ze in het programmeerproces inlezen en er simulaties mee laten lopen.”

Dan is er Toolscout, een intelligente service om het juiste gereedschap te zoeken. Je geeft in welk materiaal en welke diepte je moet boren en Toolscout geeft je de beste opties daarvoor. Parameters als voeding en snijsnelheid krijg je er direct bij. “eTool en Toolscout worden door onze klanten al heel veel gebruikt”, zegt Schwarts. “We moeten ze vaak even wegwijs maken en dan kunnen ze er snel mee aan de slag.”

Kostencalculator slijpschijven

De ervaring is dat verspaners die dit soort digitale diensten benutten, ze steeds vaker gebruiken en ook gaan vragen om andere services. Dat heeft bij de Hoffmann Groep bijvoorbeeld geresulteerd in een kostencalculator app voor doorslijpschijven. “Hiermee kun je een vergelijking maken tussen de schijven die je momenteel gebruikt en de schijven die wij kunnen aanbieden. We vergelijken dan niet alleen de prijs, maar ook de standtijden. Meestal zie je dan dat klanten zich minder laten leiden door de prijs en veel meer door de standtijd. Want die bepaalt uiteindelijk toch wat de beste oplossing is.”

Tool24 uitgiftesysteem

Al een aantal jaren is ook het GARANT Tool24 uitgiftesysteem een belangrijk onderdeel van de oplossingen van de Hoffmann Group. Hierin kunnen gereedschappen en andere materialen (ook van andere leveranciers) overzichtelijk en compact worden opgeborgen. Met persoonlijke inlogcodes kan elke medewerker erbij. Alles wat er in- en uitgaat wordt geregistreerd. Komt een bepaald product onder een minimale voorraad dan wordt het automatisch besteld bij de Hoffmann Group of bij een van de leveranciers van de andere artikelen in het uitgiftesysteem. Tool24 helpt enorm bij het verlagen van de voorraad en de bestelkosten en de coördinatie van de facturen. Maar vooral hoeven operators nooit meer te zoeken. Het gereedschap dat ze nodig hebben ligt in de kast of ze kunnen onmiddellijk zien wie het er heeft uitgehaald en waar het dus moet liggen.
Ook voor Tool24 is er een kostencalculatie app waarmee klanten kunnen berekenen wat hen dit gaat brengen. Schwarts: “Dit uitgiftesysteem loont al snel, ook in kleinere werkplaatsen. Het blijkt dat de terugverdientijd ongeveer anderhalf jaar is.”

In het GARANT Tool24 uitgiftesysteem kunnen gereedschappen en andere materialen (ook van andere leveranciers) overzichtelijk en compact worden opgeborgen.

In het GARANT Tool24 uitgiftesysteem kunnen gereedschappen en andere materialen (ook van andere leveranciers) overzichtelijk en compact worden opgeborgen.

Connected Manufacturing

Met Connected Manufacturing kan een volgende efficiencyslag worden gemaakt. Het verbindt alles en is de spin in het web tussen instelapparaten, kwaliteitsmanagement en productie, productieplanning, CADCAM, artikeluitgifte en inkoop. Volgens Schwarts onderscheidt CM zich duidelijk ten opzichte van de toolmanagementsystemen van andere aanbieders, die door hun hoge kosten vaak niet aantrekkelijk zijn voor veel verspaners. CM is goedkoper omdat het een cloudbased oplossing is, die snel en makkelijk is te integreren. “Binnen hooguit 2 dagen hebben we alle machines met elkaar verbonden, zonder enorme scholing of stilstand van machines.”
CM is voor elke verspaner haalbaar en levert grote voordelen op doordat op één plek alle data voor de gereedschappen en machines bij elkaar staan. Schwarts: “Dat begint al met het invoeren van een order voor een product. Dan gaan er allerlei processen lopen, waaronder het vastleggen van de order en het selecteren van de productiemiddelen die nodig zijn om het product te maken. Dan volgt het programmeren op de machine. Hiervoor moet de programmeur weten: welke gereedschappen heb ik nodig? Zijn die voorradig of moet ik ze bestellen? Met CM kan hij dat direct zien. Hij ziet ook waar ze liggen; in een machine, in het magazijn of bij de werkvoorbereiding. En hoe vaak en hoe lang ze al zijn gebruikt. Door het overzicht dat je met CM hebt op je hele productieproces, zie je ook waar de bottlenecks zitten en waar je nog verbeterslagen kunt maken.”

Klaar voor volgende stap

Verspaners die hiermee hun interne proces helemaal op orde hebben, zijn klaar voor de volgende stap, die er volgens Marcel Schwarts onvermijdelijk aan komt: “Samenwerken en clusteren wordt een must in de steeds scherpere markt en de toenemende internationalisering. Het wordt ook steeds makkelijker om samen te werken omdat er door 5G binnenkort  supersnelle verbindingen zijn. Heb je een draaifreesbedrijf, dan zou je je kunnen gaan specialiseren in draaien en samen gaan werken met een goede frezer. Samen investeer je dan in automatisering. Met onze oplossingen ben je daar helemaal klaar voor.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe sales director Hoffmann Group ziet veel mogelijkheden voor groei

01-06 De functie van sales director is nieuw bij de Hoffmann Group. De groothandel in…

Verspanen

ToolScout verhoogt rendement gereedschappen

09-03 Van Ravenswaaij heeft zelf jarenlang op de werkvloer aan de machines gestaan voordat hij…

Automatisering

Efficiënt tool beheer met Hoffmann Group Connected Manufacturing

25-01 Met behulp van de nieuwe softwareoplossing ‘Hoffmann Group Connected Manufacturing’  kunnen kleine en middelgrote…

Featured

Hoffmann Group betrekt nieuwe huisvesting

09-11 De Hoffmann Group zal op maandag 16 november haar nieuwe huisvesting in de gemeente…

Verspanen

Proceszeker diepgatboren in staal

29-09 De productfamilie GARANT Master voor hoogrendementverspaning van de Hoffmann Group krijgt nieuwe aanwas. Het…

Verspanen

Nieuwe catalogus Hoffmann Group bevat 9000 nieuwe producten

28-07 Op 1 augustus presenteert de Hoffmann Group haar nieuwe catalogus 2020/2021. De geactualiseerde en…

Verspanen

GARANT Xtric centrische machinebek krijgt middenbek

27-05 De GARANT Xtric centrische machineklem met snelwisselsysteem op basis van het ‘Click & Clamp’-principe…

Automatisering

RoboJob toont Tower Advanced bij Open Huis Mazak

13-11 Met haar negende opeenvolgende deelname aan het Open Huis van Mazak mag RoboJob zichzelf…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X