Snaas moderniseert lasersnijcapaciteit

De grote leveranciers van machines voor plaatbewerking constateren het al een aantal jaren: ze leveren hun klanten steeds vaker complete, veelal geautomatiseerde machinesystemen in plaats van standalone machines. Deze ontwikkeling dringt nu ook door in het segment van de gebruikte machines. Zo heeft Bruma Machines bij Snaas Metaalwaren in Hoorn een lasersnijmachine met belading en magazijn geïnstalleerd.

Voor Snaas betekent dit een enorme verbetering van de lasersnijcapaciteit. De nieuwe installatie heeft twee andere lasernijmachines (één met belading en een standalone machine) vervangen. Directeur Norbert Snaas: “We hadden meer capaciteit nodig en wilden langer onbemand snijden. De oude machine met belading was wat dat betreft toch beperkt en werd ook minder betrouwbaar, wat de continuïteit kwetsbaar maakte. Bovendien wilden we een snellere machine.”

Allround machine met bewezen techniek
Die werd gevonden bij gevonden bij Bruma. De machineleverancier uit Spankeren kon een complete installatie leveren – afkomstig van ander bedrijf in Nederland -, bestaande uit een  Trumpf TruLaser 3530 met automatische belading Liftmaster en een Stopa platenmagazijn met zestien palletplaatsen. Hiermee kan onbemand en volautomatisch worden geproduceerd.
Dit complete systeem paste Norbert Snaas precies. Hij wilde een allround machine met bewezen techniek.  “We hebben zeker naar een fiberlaser gekeken, maar kwamen toch tot de conclusie dat deze niet het meest geschikt was voor het hele bereik van 1 tot 16 mm. In het hogere bereik legt de fiber het toch af. Dan komt de kwaliteit in de knel en wordt ook de snijsnelheid minder. Deze installatie van Bruma bood ons het beste van twee werelden:  een compleet systeem met bewezen CO2 lasersnijtechniek en bovendien een jonge gebruikte machine, die aantrekkelijk was qua kostprijs. Er stonden slechts 6200 snij-uren op, allemaal door de vorige eigenaar gebruikt voor zijn eigen productie van voornamelijk dun materiaal. De machine heeft dus nauwelijks geleden.”

Nieuwe gewapende cementvloer
De plaatsing van het lasersnijsysteem was een hele operatie, zowel voor Snaas als voor Bruma. Om het gewicht van de machine, de belader en het materiaalmagazijn te kunnen dragen moest een nieuwe vloer worden gestort. De bestaande vloer is in blokken gezaagd en uitgenomen. Daarna zijn 22 palen geslagen waarop een nieuwe gewapende cementvloer van 30 cm dikte is gestort.
Daarvoor had Bruma een van oude machines al afgevoerd en de andere tijdelijk verplaatst,  zodat Snaas toch door kon snijden. Dat was nodig omdat het hele vervangingstraject al met al toch zo’n acht weken heeft geduurd. De vloer moest eerst een aantal weken drogen en daarna moest nieuwe installatie worden opgebouwd.
Meestal brengt Bruma een machine die gaat verhuizen eerst naar de eigen werkplaats in Spankeren voor een complete revisiebeurt. Maar dit keer werd de hele installatie vanwege de omvang en om de vervoerskosten te beperken, rechtstreeks van de vorige eigenaar naar Snaas gebracht. Daar is alles schoongemaakt, is de hele machine nagelopen en zijn de slijtdelen vervangen. “Ook voor Bruma was dit een spannende operatie”, aldus Snaas. “Want zij zijn meer de standalone machines gewend. Ze hebben zelf de machine gereviseerd en geplaatst en voor de toren hebben ze de hulp ingeroepen van een andere partij. Dat is allemaal vlekkeloos verlopen.”

Wennen aan de toren
Bruma heeft ook gezorgd voor de training op de laser en het magazijn. Voor de medewerkers van Snaas was het Stopa magazijn nog het meest wennen. Snaas: “Nu drie systemen samenwerken moet je een productieschema maken in plaats van van order naar order te werken. Je moet eigenlijk vooruitwerken en de orders vooruit in een wachtrij zetten, die vervolgens netjes wordt afgewerkt. Ook zijn we nog aan het ervaren wat wijs is om in de toren te leggen en waar we het meest gemak van hebben. Nu leggen we er vooral materiaal in dat we veel gebruiken: 6, 8, 10 en 12 mm. We zoeken nog wel een goede oplossing voor het restplatenbeheer. Nu gaan de restplaten nog terug in de stellingen en dat betekent toch regelmatig lang zoeken.”

Extra X-as
De lasersnijmachine heeft 4 kW vermogen en maakt gebruik van een extra X-as (Xp) op de snijkop. Omdat deze een veel lager gewicht heeft dan de grote X-as, kunnen hogere versnellingswaardes worden bereikt tijdens het positioneren. Dit resulteert in een hogere verwerkingssnelheid, vooral bij kleine contouren in dunne plaat. PierceLine zorgt voor kortere  insteektijden en Flycut voor de productie van perforaties op pons-achtige snelheden. Dit wordt gedaan door de laserbundel aan- en uit te schakelen, terwijl de snijkop laag en snel over de plaat beweegt. Omdat de Liftmaster zorgt voor de aanvoer van platen en de afvoer van gesneden producten, vermindert het risico op beschadiging van gevoelig materiaal.
Dankzij al deze mogelijkheden kan Snaas het verschil goed merken. De oude machines sneden goed tot 8 mm dik. Dikker materiaal werd uitbesteed. Nu kan Snaas tot maximaal 18 mm dik materiaal zelf snijden. “Maar ook het dunne materiaal snijden we sneller en beter. In de oude situatie moesten we veel bijregelen om te gewenste kwaliteit te halen en dat kostte veel tijd. Alles bij elkaar  is de nieuwe laser wel vier keer zo snel. Het is voor ons een hele vooruitgang en we verwachten hiermee weer jaren vooruit te kunnen. Te zijner tijd kunnen we ook een nieuwe laser installeren en de automatisering laten staan.”

Nieuwe lasrobotinstallatie  

De verbetering van de lasersnijcapaciteit was noodzakelijk omdat Snaas verwacht dat de omzet de komende jaren met zo’n 20 procent per jaar zal groeien. Om dit te realiseren wordt ook geïnvesteerd in de robotlascapaciteit. In juni zal een nieuwe robotlasinstallatie van Rolan Robotics operationeel zijn.

Snaas Metaalwaren is de toeleverancier binnen de Snaas groep, die verder bestaat uit Snaas Magazijninrichting en Snaas Afvalsystemen. De werkmaatschappij Metaalwaren levert 60 procent aan derden (onder meer kantoormeubelen, verlichtingsindustrie, machine- en apparatenbouw en verwarmingsindustrie) en de overige 40 procent – gelijkmatig verdeeld – aan de twee zusterbedrijven.
De toelevering loopt momenteel prima omdat diverse branches het goed doen. Daarnaast heeft Snaas Afvalsystemen twee grote aanbestedingen binnengehaald. Het bedrijf mag afvalsystemen leveren aan Amsterdam en Utrecht. Deze leveringen beslaan een periode van 5 jaar en vormen een prachtige basis voor de productiecapaciteit van Snaas. “Dat worden heel veel containers, dus zijn we de productiecapaciteit daarvan aan het vergroten”, aldus Norbert Snaas.
De investering in het robotlassen heeft dan ook met name met die order te maken. Het gaat daarbij om ondergrondse afvalcontainers die in de steden die door ledigingsvoertuigen worden opgetakeld en geleegd.Deze producten worden bij Snaas nu nog met de hand gelast omdat ze niet op de twee lasrobots (met draaimanipulatoren) passen.
Een van die lasbrobots is nu vervangen door  een robot op een track die langs drie lasplaatsen gaat, waaronder twee met een extra as en met een opspantafel van 3 meter. Eén plek wordt specifiek voor de afvalcontainers ingericht. Deze krijgt een draaitafel zodat alle zijden automatisch kunnen worden gelast.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productieve, flexibele combinatie

30-10 Met zijn combinatie van productiviteit en flexibiliteit is dit systeem een oplossing voor een…

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Amada introduceert nieuwe fiberlaser op digitale en fysieke huisshow

23-11 Amada organiseert nog tot 11 december de ‘It’s your SOLUTION’ huisshow in het Solution…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV