Snel en nauwkeurig gleuffrezen

0

Afwijkende sleufbreedtes, geknoei met onhandige schroeven en wisselplaatjes op een gleuffrees, een stuk stripstaal moeten gebruiken om vastgelopen spanen diep in het werkstuk los te wrikken. Dit zijn een paar van de problemen waarmee verspaners te maken krijgen als ze proberen smalle gleuven en groeven te frezen. De nieuwe Kennametal Narrow Slotting (KNS)-frezen bieden uitkomst.

Autofabrikanten kunnen de nieuwe frees gebruiken om gegoten uitlaatspruitstukken en stuurcomponenten te scheiden. Toeleveranciers kunnen de deelvlakken frezen van lager kappen en kragen. Energieproducenten en elektronicabedrijven hebben nu een productievere manier om spiebanen te bewerken, koelribben voor koellichamen, klem en O-ringgroeven toe te voegen. Dat zijn allemaal smalle gleuven-, groeven- of scheidingsbewerkingen.

Scott Etling, Kennametal‘s directeur van Global Product Management voor wisselplaat frezen: “Klanten kunnen een reeks KNS-schijffrezen monteren op een doorn met afstandsbussen, Gang Milling genaamd, om meerdere groeven tegelijk te bewerken of gecombineerde doorfrees-bewerkingen uit te voeren. Dit gereedschap kan ook worden gebruikt om vijf-assig bewerkte of 3D-geprinte delen van hun basismateriaal te verwijderen.”

Verbetering standtijd
Het KNS heeft een dubbel-V-ontwerp voor veilige wisselplaat-bevestiging. Een combinatie van radiale en axiale positionering verbetert niet alleen de standtijd, maar ook de nauwkeurigheid van de onderdelen. Het freesbereik biedt gleufbreedtes van 1,6 mm tot 6,4 mm. Wisselplaten zijn verkrijgbaar als enkel- of dubbelzijdige uitvoering met een vlakke of volledig ronde snijkant. De freesdiameters variëren van 63 mm tot 250 mm, en afhankelijk van de freesuitvoering is montage op een doorn- of opsteekopname (of beide) mogelijk.
“Dit nieuwe ontwerp verlaagt ook de gereedschapskosten”, zegt Etling. “Men kan beide uiteinden van een KNS-wisselplaat met dubbele snijkanten gebruiken bij ondiepe gleuftoepassingen en vervolgens naar een wisselplaat te gaan met één snijkant wanneer men de extra diepte nodig heeft.”

Er is ook het hardmetaal. Tim Marshall, senior wereldwijde productmanager voorwisselplaat frezen: “Met het KNS-programma bieden we drie hardmetaalsoorten. KCU25 en KCPM40 zijn meerlaags PVD-bekleding typen die uitstekende snijkantstabiliteit en slijtage-eigenschappen bieden in staalsoorten, roestvast staal en op hoge temperatuur legeringen, zelfs bij verhoogde aanzetten en snijsnelheden. Terwijl KCPK30 een CVD-gecoate kwaliteit is die geschikt is voor voorbewerking en algemeen bewerken van staal en gietijzer.”
Goed hardmetaal is belangrijk, maar dat geldt ook voor de wisselplaatgeometrie. Dankzij een positieve geometrie en speciale snijkant preparatie zijn de KNS-wisselplaten zelf-stabiliserend zonder in te boeten aan de snijkantsterkte die nodig is in de meeste groeffrees toepassingen. Bovendien bevordert de SGP-geometrie een uitstekende spaanafvoer, waarbij zelfs de taaiste materialen worden omgezet in strakke, gemakkelijk af te voeren spaanvormen. Dit betekent dat men de vulringen en zelfgemaakte spanenhaken terug kan leggen in de gereedschapskist.

Kennametal
Het KNS-gleuffrees programma biedt een kosteneffectieve en productieve oplossing voor een groot aantal toepassingen.

Easy-X-montage
Het KNS is ook gemakkelijk te gebruiken. Het symmetrische ontwerp van de Easy-X-sleutel betekent niet meer graven in de spanenbak voor verloren schroeven en wisselplaatjes, geen wiggen of klemmen meer om zoek te maken – steek de sleutel gewoon in de uitsparing, draai eraan en de wisselplaat is gemakkelijk vervangen, zelfs in kleine ruimtes. Elke freeslichaam en sleutel zijn ook duidelijk gemarkeerd, dus er is geen kans dat het snijwerktuig beschadigd raakt door het verkeerde gereedschap te gebruiken.
Last but not least het integraal ontwerp van de naaf. Dit neemt de noodzaak weg van afstand- en spieringen en draagt bij aan de herhaalbaarheid en nauwkeurigheid van het systeem. En omdat de naaf over dubbele spiebanen beschikt, kunnen de frezen worden gebruikt in gecombineerde freesopstellingen, waardoor de snijkrachten worden verdeeld en een soepele freesbewerking wordt gegenereerd.