Snijkwaliteit sterk punt van fiberlasers Cutlite Penta

Fiber Laser Benelux in Ede vertegenwoordigt de fiberlasersnijmachines van Cutlite Penta in de Benelux. Deze Italiaanse fabrikant is producent van diverse types fiberlasers van klein tot heel groot formaat met laserbronnen van 1 tot maar liefst 20 kW vermogen. Jeffrey Datema en Wilko Ketelaar van Fiber Laser Benelux verwachten veel van deze machines, vooral vanwege de uitstekende snijkwaliteit in verhouding tot de prijs.

Fiber Laser Benelux is het nieuwe zusterbedrijf van CSBX (Cutting Service Benelux), dat in krap tien jaar tijd als preferred service partner van Esab een flinke klantenkring voor industriële snijmachines in Nederland en België heeft opgebouwd. Esab is producent van plasma/autogeen snijsystemen en CO2-lasersnijmachines. Deze lasers zijn altijd groot (minimaal 5 meter breed en tot wel 100 meter lang).

Toenemende vraag

Maar Datema en Ketelaar en hun acht medewerkers merken een toenemende vraag naar fiberlasers. “We hebben de afgelopen jaren veel leads weggegeven.” Ze voorzien dat de fiberlaser een groot deel van het werkgebied van plasma gaat overnemen. Wilko Ketelaar zegt zelfs: “Over 10 jaar is plasma weg. Dan is het een niche voor het hele dikke materiaal, bijvoorbeeld 150 mm dik RVS. Want dat gaat de fiberlaser de eerste 10 jaar niet snijden. Maar 75 mm dik RVS kun je in principe nu al snijden met een 20 kW fiberlaser. Daarbij snijdt een fiber veel sneller. Wij kennen klanten die twee plasmasnijders de deur uit zouden kunnen doen voor één fiber en dan meer productiecapaciteit hebben. De fiber heeft een betere snijkwaliteit en meer mogelijkheden om bijvoorbeeld kleine gaten te snijden. Bovendien is hij energiezuiniger en eenvoudig qua onderhoud.”

De moderne productielocatie van Cutlite Penta in Florence.

De moderne productielocatie van Cutlite Penta in Florence.

Cutlite Penta

Daarom zijn Datema en Ketelaar op zoek gegaan naar een fiberlaser producent om te vertegenwoordigen. Op de vakbeurs Laminiera in Milaan maakten ze kennis met Cutlite Penta. “Dat was gelijk een match”, aldus Datema. “Hun ambitie klopte met wat wij willen. Na een bezoek aan hun fabriek en diverse referentiebezoeken zijn we met hen in zee gegaan.”

Cutlite Penta is een innovatieve, technologiegedreven onderneming, onderdeel van de beursgenoteerde El.En Group. De fiberlasers worden volledig ontwikkeld en gemaakt in Italië met Europese componenten. Het bedrijf heeft een groot marktaandeel opgebouwd in eigen land. De machines zijn nu zo goed en het snijproces is zo onder controle, dat de Italiaanse fabrikant uitbreidt in Europa. In Frankrijk is al een dealer actief, en nu dus ook in de Benelux. Recent is met het oog op de Europese ambities een moderne productielocatie geopend in Florence om de levertijden van 8 à 10 weken te kunnen handhaven.

Eigen laserkop voor 20 kW

Jeffrey Datema en Wilko Ketelaar zijn gevallen voor de bouwkwaliteit van de machines. “Ze hebben een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 20 kW. Dat zegt veel over de knowhow van het bedrijf. De eerste machines met dit vermogen worden nu geproduceerd en uitgeleverd in Italië. Verder bakken ze hun tafels af in een oven en daarna worden de sleuven voor de lineaire geleidingen er in gefreesd. Deze tafels worden bekleed met keramiek, zodat de hoogvermogen lasers er niet dwars doorheen snijden. Ze kunnen ook bevellen, met 5-assige oplossingen die ook vanaf de onderzijde laskanten afschuinen. En daarbij is de snijkwaliteit waanzinnig.”

Cutlite Penta heeft een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 20 kW.

Cutlite Penta heeft een eigen fiberlaserkop ontwikkeld, die geschikt (gecertificeerd) is voor het snijden met 20 kW.

Machineprogramma

Het machineprogramma voert van klein formaat (vanaf 1000×1000 mm 2D werkgebied) tot heel groot. Cutlite Penta bouwt machines tot 3,5 meter breed en 16,5 lang (volledig overkapt) met wisseltafel. De vlakbedlasers zijn leverbaar als het instapmodel LME (1 tot 8 kW vermogen, 2D werkgebied van 1000×1000 mm tot 6000×2000 mm) en het model Fiber Plus (1 tot 20 kW, 2D werkgebied van 3015×1525 tot 15200×3050 mm en groter op aanvraag). Het assortiment omvat ook de Fiber Bevel, die dankzij speciaal vervaardigde nozzles een uitstekende snijkwaliteit biedt op RVS tot 15 mm bij 45°. Verder is er de buislaser Fiber Tube (tot 12 kW vermogen) en de driedimensionale snijmachine LaserCube voor toepassingen in de zeer nauwkeurige mechanische industrie. En nieuw product is een LME vlakbedlaser in combinatie met een buislaser. De machines zijn te koppelen met alle vormen van automatisering. “De besturing is Industrie 4.0, helemaal open en communiceert optimaal met welk systeem dan ook”, aldus Datema.

Service is de basis

CSBX huurde een pand in Ede, maar vanwege de start van Fiber Laser Benelux, is een vier keer zo groot pand elders in de gemeente gekocht. Hier staat een 8 kW fiberlaser LME demogereed opgesteld. “We hebben hem al een keer helemaal uit elkaar gehaald en in elkaar gezet om te zien hoe alles werkt. Onze monteurs zijn opgeleid in Italië zodat ze zelf kunnen snijden.”
Met deze vertegenwoordiging wil Fiber Laser Benelux echt iets opbouwen. “We moeten nu deze stap maken, dit wordt onze toekomst”, zegt Datema. “Onze organisatie is er klaar voor; we hebben de monteurs en de knowhow om de machines te kunnen installeren en servicen. Service is onze basis. Met onze kennis en grote voorraad onderdelen van Esab zorgen we ervoor dat machines bij problemen snel weer draaien. Voor de fiberlasers van Cutlite Penta doen we hetzelfde.”

Open huis met uitdagende snijdemo’s en exposant op METAVAK

Door het coronavirus verloopt de introductie van de fiberlasers van Cutlite Penta in ons land anders dan verwacht. Fiber Laser Benelux had ze willen demonstreren op TechniShow, maar dat is niet doorgegaan. Ook de Euroblech eind oktober gaat niet door. Wel is Fiber Laser Benelux exposant op METAVAK (6, 7 en 8 oktober in Gorinchem). Hier zal de LME fiberlaser die nu in Ede staat live worden gedemonstreerd.

Ondertussen worden er ook snijdemo’s verzorgd in Ede. Dat is al begonnen tijdens een open huis in februari. Vlak voordat het virus roet in het eten gooide, werden drie dagen lang in totaal zestien klanten ontvangen. In september is er opnieuw open huis. Wilko Ketelaar: “We dagen klanten uit. Kom bij ons met tekeningen en materiaal waarover je twijfels hebt, zoals gestraalde platen en platen waarop menie zit. Wij gaan dat snijden waar ze bij staan.”

Het open huis is van 22 tot en met 24 september. Belangstellenden kunnen zich aanmelden en een afspraak maken op de website van Fiber Laser Benelux.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Live snijdemonstraties met 30 kW

03-10 De voordelen van een hoogvermogen fiberlaser zijn niet alleen een ongekend hoge snijsnelheid en…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

27-02 MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook…

Plaatbewerking

XL combimachine is uitkomst voor Krepla

18-01 De nieuwe machine is geleverd door Fiber Laser Benelux. Het is een LME 6020…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

Snijsnelheid én snijkwaliteit op topniveau

14-12 Toen de industrie overschakelde van CO2-lasers naar fiberlasers voor hogere snijsnelheden en lagere bedrijfskosten,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?