Soraluce VSET vereenvoudigt opspannen grote werkstukken

0

De gepatenteerde VSET-technologie van Soraluce is een visueel, geautomatiseerd systeem voor het meten en uitlijnen van onbewerkte onderdelen. “De applicatie is eenvoudig, de bespaarde tijd is enorm”, zegt Gerlof Vollema, sales engineer bij Laagland, dat Solaluce in Nederland vertegenwoordigt.

Grote werkstukken van meer dan 1 kubieke meter vereisen lange, tijdrovende en kostbare uitlijnprocessen. Het uitlijnen duurt vaak langer dan de daadwerkelijke bewerking. Met de VSET modules wordt de geometrie van het werkstuk buiten de machine gemeten, zodat de machine door kan produceren. De meting gebeurt met behulp van fotogrammetrie technologie. Fouten uit voorafgaande processen zoals gieten, smeden of lassen worden er uit gehaald. Met de Best-Fit  berekening wordt de geometrie van het onbewerkte onderdeel vergeleken met de 3D-gegevens. “Zo zien we exact de materiaaltoegift en hoe we het verspaningsproces het beste kunnen inregelen”, aldus Vollema.

De software maakt ook een werkstuk-opspanplan met gedetailleerde informatie over een referentiepunt voor de bediener. Deze referentiepunten worden automatisch met de machine geregistreerd met behulp van een meettaster.

Dit alles resulteert in de volgende voordelen:

– Reductie van meet- en uitlijntijden tot 70%
– Kwaliteitszorg van onbewerkte onderdelen
– Verhoogde machinebeschikbaarheid en productiviteit
– Meet- en uitlijnprocessen worden buiten de machine uitgevoerd
– Eenvoudige bediening voor de machinebediener – geen ervaren meettechnicus
vereist
– Goedkoop meetproces
– Standaardisatie van instelprocedures
– Gemakkelijk te begrijpen informatie voor de machinebediener
– Procesbeveiliging

Volgens Vollema laat het VSET systeem zich bij klanten binnen een jaar terugverdienen. “Het biedt de klant een groot concurrentievoordeel. Niet voor niets heeft VSET prestigieuze prijzen ontvangen als de Best of Industry Award 2019 en de Machine Markt Award.”