Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Begin mei organiseerde de Spaanse machinebouwer Nicolás Correa ter ere van haar 75-jarig bestaan een enerverend open huis in het Spaanse Burgos. Dormac CNC Solutions, de kersverse Nederlandse vertegenwoordiger van de fabrikant van grootformaat freesoplossingen, maakte van de gelegenheid gebruik om met een groep klanten een kijkje te nemen in de productiefaciliteiten van het machinemerk. Kenmerkend voor de grootformaat bedfreesmachines, freesmachines met beweegbare kolom, gantry type freesmachines en portaalfreesmachines, zijn de gepatenteerde freeskop, de modulaire bouwwijze en de hoge machinestabiliteit.

Tijdens de rondleiding door de productiefabriek van de Spaanse machinebouwer, werd een grote Magna freesmachine in opbouw gepresenteerd.

Met ruim 5.400 geïnstalleerde machines is Nicolás Correa een toonaangevende fabrikant van grootformaat freesmachines. Het bedrijf is in 1947 opgericht en heeft door de jaren heen verschillende belangrijke beslissingen genomen die er volgens Raúl de la Peña, area manager bij de Spaanse machinebouwer, voor hebben gezorgd dat het bedrijf staat waar het nu staat. “De beursgang in 1989 heeft het bedrijf veel gebracht. In datzelfde jaar zijn we ook de Chinese markt opgegaan. Hierdoor verdubbelde in één klap de totale machineproductie.” Tegenwoordig wordt 90% van de machines geëxporteerd en is China nog goed voor 20% van de omzet.

Antwoord op grootverspaning

Sinds de beursgang en zeker ook het laatste decennium is de machine-ontwikkeling bij Nicolás Correa in een stroomversnelling gekomen. Daarbij zijn de kernwaarden robuustheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, die het bedrijf al 75 jaar hoog in het vaandel heeft staan, bewaard gebleven en doorontwikkeld. Dankzij die kernwaarden worden de freesmachines ingezet in de meest veeleisende productieomgevingen. Klanten bevinden zich dan ook veelal in de mechanische sector, energie-, de automobiel-, luchtvaart- en spoorwegindustrie.

“We zijn enorm verheugd dat Nicolás Correa ons heeft benaderd om hun machines in Nederland op de markt te brengen”, vertelt Joost Verschure, directeur van Dormac. “Ze willen wereldwijd de nummer 1 worden op het gebied van grote freesmachines en daar horen ervaren partners bij met een hoge servicegraad. Met name onze ervaring met het installeren en onderhouden van grote Kiheung bedfreesmachines was voor Nicolás Correa voldoende reden om het merk bij ons onder te brengen.

Voor Dormac is het een mooie aanvulling op het bestaande portfolio, want zeker op het gebied van grootverspaning konden we nog niet altijd een passende oplossing leveren. Met het uitgebreide machineprogramma van Nicolás Correa kan dat nu wel. Bovendien zijn we blij dat we nu ook een Europese partij in het programma hebben, waardoor we iets minder afhankelijk zijn van onze merken uit Azië.”

Stabiliteit en nauwkeurigheid

De machines van Nicolás Correa kenmerken zich door de robuuste bouwwijze wat mede zorgt voor een hoge machinestabiliteit en nauwkeurigheid. De nieuwe generatie bedfreesmachines, waaronder de Fox en de Norma, zijn uitgerust met drie lineaire geleidingen, waarbij de X-as twee geleidingen heeft voor de tafel. Dit concept zorgt voor een grotere stabiliteit en nauwkeurigheid.

De nieuwste machine in het portfolio, de Axia freesmachine met beweegbare kolom die vorig jaar is gepresenteerd op de EMO in Milaan en recent nog de German Design Award 2022 heeft gewonnen, is ontwikkeld om de stabiliteit nog verder te verbeteren. Het machineframe is gebouwd met het zogenaamde ‘box-in-box’ principe. Hierbij is in het midden van de beweegbare kolom een ‘box’-constructie geplaatst die aan vier zijden verticaal wordt ingebed door lineaire geleidingen.

In het midden van de box is ook de ram gepositioneerd die de freeskop naar buiten verplaatst. Door de centrische plaatsing van de ram in het midden van het box-in-box systeem, ontstaat een symmetrische verdeling van alle optredende krachten. Bovendien is de thermische uitzetting in alle richtingen gelijk, waardoor dus meer stabiliteit, een hoge geometrische nauwkeurigheid over het hele werkbereik en een hoge procesbetrouwbaarheid wordt bereikt.

Mechanisch compensatiesysteem

Tijdens de rondleiding door de productiefabriek van de Spaanse machinebouwer, werd een grote Magna freesmachine in opbouw gepresenteerd. De machine met beweegbare kolom had een Z-as van 6.000 mm, maar afhankelijk van de wens van de klant is de Magna ook leverbaar met een maximaal bereik van maar liefst 27.000 mm x 2.000 mm x 8.000 mm (XxYxZ). Net als bij de Axia is de Magna voorzien van het box-in-box principe. Dit is een mooi voorbeeld van de modulaire bouwwijze van Nicolás Correa, waarbij dezelfde componenten terug te vinden zijn in meerdere machines. Bijzonder is de ram van de Magna die 2.000 mm uit kan steken.

Dit gaat uiteraard gepaard met enorme krachten, die ervoor kunnen zorgen dat de ram gaat doorhangen. Om dit voorkomen heeft de machinebouwer een slim mechanische compensatiesysteem ontwikkeld met zogenaamde ‘pulling bars’. Het compensatiesysteem zorgt ervoor dat de hoek van de ram gecorrigeerd wordt, zodat er geen afwijking ontstaat in de positie van de freesspil ten opzichte van het werkstuk over de complete uitgaande slag van de ram.

Grote kotterkop

Speciaal voor de Magna heeft Nicolás Correa een nieuwe kotterkop ontwikkeld, de Long Boring Bar BM-180. Deze nieuwe gepatenteerde oplossing is met behulp van een automatisch kopwisselsysteem uitwisselbaar. Hierdoor kan de Magna snel worden voorzien van een freeskop of een kotterkop. Het resultaat is een combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit. “Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de machine te voorzien van een universele freeskop, hoekfreeskop, een kop voor draaibewerkingen en nu dus ook een kotterkop. De koppen worden met behulp van zes klempunten met een klemkracht van in totaal 30.000 kg aan de ram bevestigd.

Dankzij dit systeem, waarbij we de complete kop kunnen verwisselen, hebben we op het gebied van toerental of koppel dus niet te maken met spindelbegrenzingen”, aldus De la Peña. De directe aandrijving van de BM-180 spindelmotor maakt een vermogen van 90 kW en een koppel van 3.438 Nm mogelijk. De kotterkop heeft een diameter van 180 mm en een W-as van 1.000 mm. De complete kop wordt net als alle freeskoppen gekoeld met water, zodat zowel de motor als de lagers een constante temperatuur behouden voor een optimale nauwkeurigheid.

Freeskoppen als belangrijkste spil

Ongeveer 80% van alle machineonderdelen wordt in eigen huis geproduceerd. Zo ook de gepatenteerde freeskoppen. De UDX-kop bijvoorbeeld, die al meer dan twintig jaar in ontwikkeling is, is speciaal ontwikkeld voor zware omstandigheden. De kop is volledig mechanisch aangedreven en daardoor stijf, minder onderhoudsgevoelig en relatief eenvoudig te repareren. De positioneernauwkeurigheid van de twee zwenkassen is met 0,02° x 0,02° bijzonder te noemen. Zeker omdat het een volledig mechanisch systeem betreft. Deze nauwkeurigheid wordt gerealiseerd dankzij een dubbele Hirth (kopse) vertanding.

Voor bedrijven die een hogere nauwkeurigheid nastreven en vijfassig willen nabewerken, heeft de machinebouwer nog niet zo lang geleden de universele traploos instelbare UCE en UDX freeskoppen geïntroduceerd. Deze hebben twee direct aangedreven motoren in zowel de B- als de C-as. Hiermee is een positioneernauwkeurigheid van 0.001° te realiseren. Het verschil tussen de twee freeskoppen zit hem vooral in de spil. De UCE heeft een maximaal toerental van 6.000 min-1 en een koppel van 1.375 Nm, terwijl de UDX het moet doen met een toerental van 10.000 min-1 en een koppel tot 620 Nm. “De freeskoppen zijn echt het paradepaardje van Nicolás Correa. Er wordt uitzonderlijk veel aandacht aan geschonken.

Uiteraard worden ze geproduceerd en geassembleerd in een geklimatiseerde ruimte, maar wat echt bijzonder is, is dat elke freeskop wordt gekoppeld aan een vaste monteur. Dat wil zeggen dat die monteur voor altijd verantwoordelijk is voor de desbetreffende freeskop, zelfs als die freeskop na tien jaar tijd een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dat vakmanschap is uniek aan de machines van Nicolás Correa. Ze zijn zelfs zo zeker van de kwaliteit die ze leveren, dat ze 5 jaar garantie geven op nieuwe machines. Daarmee is Nicolás Correa een prachtige aanwinst voor ons leveringsprogramma”, aldus Verschure.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

Automatisering

Lagere energierekening door geautomatiseerd verspanen in daluren

21-11 Heel veel verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

Mazak toont zes machines live onder spaan

07-09 Één van de machines onder spaan is een nieuw twee-assig draaicentrum dat is ontwikkeld…

Verspanen

Diepgatboorspecialist Hopman versterkt draaicapaciteit met DN Solutions

05-09 Van oudsher is Hopman Machinefabriek een specialist in diepgatboren. In de productieruimte aan de…

TechnishowNieuws

Hermle zet automatisering en digitalisering centraal

15-08 Daarnaast ziet Hermle dat klanten die al een hoge automatiseringsgraad hebben, de productie verder…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen