Staalprijzen hoger in de herfst?

0

Tegen het einde van de zomervakantie is het doorgaans rustig aan het staalfront, maar dit jaar waren er toch enkele opmerkelijke acties, zo signaleert Noviostaal in haar maandelijkse Staaljournaal. Een voorbode van hogere staalprijzen in de herfst?

In de eerste helft van deze maand waren er al enkele bijzondere gebeurtenissen. De EU-Commissie besloot begin augustus tot het invoeren van voorlopige importheffingen voor verzinkt staal uit China. Medio augustus kondigden enkele Italiaanse fabrieken prijsstijgingen aan tot wel € 50 per ton voor warmgewalste rollen. “Opmerkelijke acties in een tijd waarin het normaal wat rustiger is en veel afnemers voorzichtig kijken naar wat de prijsontwikkelingen in de laatste 4 maanden van het jaar zullen zijn”, aldus het Staaljournaal van Noviostaal.

Basisprijs warmgewalste coils
De grotere Duitse fabrieken bleven zeer stug bij de prijsonderhandelingen en offreerden een basisprijs op het niveau op ongeveer € 525-530. Het Italiaanse ILVA echter verhoogde de basisprijs voor warmgewalste coils naar € 520 en Marcegaglia zelfs naar € 550. De aankondiging van ILVA kan volgens Noviostaal verklaard worden door de invloed van de nieuwe eigenaars (ArcelorMittal en Marcegaglia). Van ArcelorMittal wordt nogal veel verwacht in dit verband. ING publiceerde in juli een analyse over dit concern, waarin het zeer positief oordeelde over het bedrijf op zich, maar ook over de overname van ILVA, dat in dat bericht een ‘schone slaapster’ werd genoemd.  “Inderdaad staat ILVA bekend als een zeer goede producent van hoogwaardige staal wat vooral in de automobiel- en witgoedindustrie gebruikt wordt. Maar tezelfdertijd was deze leverancier nou niet bepaald beroemd vanwege de veelal en lang uitlopende levertijden.”

Importprijzen stijgen
Noviostaal merkt op dat het de Italianen met hun aankondiging de prijzen naar boven aan te gaan passen overigens in die zin wel mee zit, dat momenteel ook de importprijzen sterk aan het stijgen zijn. Dit ondanks het feit dat de US dollar versus de euro zwakker geworden is. Die in waarde gedaalde dollar zou normaal gesproken binnen Europa juist uitnodigen tot de aankoop van meer importmateriaal. Maar de werkelijkheid is anders. Natuurlijk zijn er de diverse heffingen op geïmporteerd staal, die de EU-Commissie in 2016 en 2017 heeft ingevoerd, die het kopen van meer import ontmoedigen. Maar de verhoging van de importprijzen wordt ook verklaard door hogere prijzen in Azië. De benchmark voor prijzen van warmgewalste coils in Azië is in 3 weken tijd met 10% gestegen. Onder andere in China is de markt sterk aangetrokken als gevolg van meer investeringen in de infrastructuur en de bouw. In de USA hebben diverse fabrieken recentelijk prijsverhogingen van $ 30 tot $ 40 per ton aangekondigd voor leveringen in het 4e kwartaal. Nucor meldde zich als eerste, gevolgd door AK Steel en SSAB. Maar ook bij materiaal uit Turkije is een opwaartse trend zichtbaar.

Erts- en schrootprijzen
In Europa zijn de prijzen eveneens omhoog gegaan en wordt er nog meer stijging verwacht. Niet alleen als gevolg van de eerder genoemde importheffing op verzinkt materiaal, maar ook omdat zowel de erts- als schrootprijzen dezelfde ontwikkeling meemaken. Voor een bepaald soort schroot werd medio augustus zelfs € 330 FOB Rotterdam genoteerd. “Voeg daarbij dat de levertijden van diverse Europese fabrieken behoorlijk lang zijn, dan is het alleszins reëel te verwachten, dat de staalmarkt in het 4e kwartaal met nog hogere prijzen te maken zal krijgen”, waarschuwt Noviostaal. “In de komende maand, maar wellicht in het volgend kwartaal zal ook meer duidelijkheid gaan komen over de samenwerking tussen Tata Steel en ThyssenKrupp Steel Europe. De mogelijke fusie of joint venture van de beide staalgiganten komt nu dichterbij doordat Tata Steel in Engeland deze maand eindelijk een akkoord heeft kunnen sluiten over de pensioenregeling, wat voorheen een struikelblok bij de onderhandelingen tussen beide partijen was.”