Steun voor MKB in materiaaltechnologie

Op 1 januari is het project Manufacturing NextMaterials (MNM) van start gegaan. Dit is een Europees initiatief gericht op het opschalen van prototypes naar testproductie van onderdelen en componenten met slimme en duurzame eigenschappen. Denk aan lichtgewicht auto-onderdelen en batterijmaterialen.

Het project Manufacturing NextMaterials (MNM) richt zich op het opschalen van prototypes naar testproductie van onderdelen en componenten met slimme en duurzame eigenschappen.

 

Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de kloof tussen prototype en markt te overbruggen. Initiatiefnemer en leadpartner Oost NL werkt samen met verschillende Duitse en Nederlandse partners gedurende een looptijd van 4 jaar aan dit project.

Barrières bij opschalen

Het project MNM komt voort uit de noodzaak om MKB’ers in de materiaaltechnologie te ondersteunen. Vaak ondervinden deze bedrijven moeilijkheden bij het opschalen naar productie en het betreden van de markt, aangezien overheidssteun doorgaans stopt bij het stadium van prototypeontwikkeling. MNM richt zich op het aanpakken van deze barrières en biedt oplossingen voor vraagstukken met betrekking tot productietechnieken, kwaliteitsgarantie en naleving van wettelijke eisen.

Het project overbrugt zo de kloof tussen prototyping en testproductie. Dit stelt de maakindustrie in staat om snel en efficiënt te reageren op de groeiende vraag naar slimme en duurzame producten. Denk aan duurzame materialen voor lichtgewicht voertuigen of voor veilige en recyclebare batterijen.

Oost NL, NMWP.NRW en BOM zijn de kernpartners van het project. Samen met vijf kennisinstituten en CATO Composites, Application Centre van Saxion Hogeschool, Fraunhofer Innovation Platform van Universiteit Twente, Universiteit van Münster, Fraunhofer Institute for Battery Cell production en Rapid Technology Centre van Universiteit Duisburg-Essen werken ze aan drie zogenaamde Lighthouse-pilotprojecten. Hierin werken Duitse en Nederlandse innovatiecentra samen om oplossingen te bieden voor drie belangrijke uitdagingen in de materiaaltechnologie.

Uitdagingen op dit gebied liggen in het opzetten van een goede testproductie van composietmaterialen, het gebruik van 3D-printing om na de prototypefase te groeien, en de productietechnologie van slimme materialen, zoals die voor batterijen. Zo maken ze stappen in de opschaling van onderdelen en componenten uit de prototypefase naar marktklare producten.

De projecten bieden ondersteuning aan MKB’ers op zowel technisch als zakelijk vlak, met een focus op testproducties. De kennispartners richten zich op technische obstakels, terwijl de kernpartners zich concentreren op zakelijke aspecten. Samen creëren ze grensoverschrijdende faciliteiten voor testproducties van composieten, geavanceerde batterijproductie en ondersteuning voor 3D-printing. MNM draagt bij door een roadmap te bieden voor blijvende samenwerking tussen innovatiecentra. Daarnaast worden workshops en trainingen georganiseerd om MKB’ers voor te bereiden op testproducties. Oost NL heeft budget gereserveerd voor het opzetten en uitvoeren van testproducties door MKB’ers, waarbij potentiële klanten en investeerders als waarnemers betrokken zijn.

Interesse en aanmelden

In het tweede kwartaal van 2024 gaat MNM open voor deelname van geïnteresseerde MKB’ers in de maakindustrie in het Duits-Nederlandse grensgebied. Wie nu al vragen heeft, kan terecht bij Judith Inberg of Hilde van der Pluym.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Toeleveren

Flanders Make opent derde centrum voor maakindustrie

15-11 Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?