Stevig herstel industrie; sterkste groei sinds april 2011

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De NEVI PMI steeg in augustus naar 53.5. Dat is het hoogste cijfer in 27 maanden. Een PMI-waarde boven de 50 wijst op toename van de bedrijfsactiviteiten.

De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in augustus opnieuw, zij het beperkt. Hetzelfde gold voor de werkgelegenheid: daar was de daling de kleinste in zeven maanden.
De voorraad gereed product daalde opnieuw. Daarentegen nam de hoeveelheid ingekochte materialen voor de eerste keer in 26 maanden toe. Ook de voorraad ingekochte materialen nam daardoor toe. De levertijden waren in augustus voor de tweede opeenvolgende maand langer.
De inkoopprijzen daalden opnieuw, maar wel aanzienlijk minder dan in juli. Hetzelfde was het geval met de verkoopprijzen.

Productie index
De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in augustus fors en in grotere mate dan de maand ervoor. Dit werd duidelijk in de seizoensmatig aangepaste Productie index die het hoogste niveau bereikte in tweeënhalf jaar. De hogere productieomvang werd ondersteund door een stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders bij de productiebedrijven.

Levertijden index
De gegevens voor augustus wijzen voor de tweede opeenvolgende maand op een verlenging van de levertijden. Deze verslechtering van de prestatie van leveranciers was bovendien aanzienlijk en de grootste sinds februari. Ruwweg 20% van de panelleden maakte melding van langere levertijden tegenover ongeveer 3% die een verbetering noteerde.

Ingekocht materiaal index
De hoeveelheid ingekochte materialen bij de productiebedrijven in Nederland nam in augustus voor de eerste keer in 26 maanden toe. Deze toename was behoorlijk en de grootste sinds april 2011. De panelleden die melding maakten van een uitbreiding van hun inkoopactiviteiten, schreven dit over het algemeen toe aan de groei van de productieomvang en van het aantal nieuwe ontvangen orders.

‘Weg opwaarts gevonden’
“De NEVI-PMI lijkt de weg opwaarts te hebben gevonden”, zegt inkoophoogleraar Arjan van Weele in zijn maandelijkse commentaar. “Deze stijging is goed nieuws! De industrie krijgt het steeds drukker. De productie-index noteerde voor de vierde keer op rij een waarde van > 50 ic. 56.0. De oorzaken? Ten eerste: de niet aflatende groei van de export (55.9) bij vooral producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen. Ten tweede: de sterke groei van de binnenlandse vraag, die met een waarde van 55.4 het hoogste niveau liet zien sinds april 2011. Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit. Zeker als de inflatie verder niet toeneemt. Industriële markten krijgen dan tijd om zich te herstellen. Voorlopig blijven zowel inkoop als verkoopprijzen goed onder controle.

Vertaalt een en ander zich al in nieuwe banen? Nee, daarvoor is deze ontwikkeling nog van te korte duur. Daar waar dat mogelijk is bouwen bedrijven en personeelsbestanden nog af. Levertijden worden nog niet korter. Maar de stijging van voorraden ingekochte producten zal een verkorting van de levertijden de komende maanden mogelijk maken. Over augustus dus goed nieuws. Op de korte termijn verwacht ik dat dit nieuws zal aan houden. Ik verhoog mijn rapportcijfer daarom van 5.9 naar 6.2. Net iets meer dan voldoende.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Materialen

Steun voor MKB in materiaaltechnologie

30-01 Het doel is om zo’n 120 MKB-ondernemingen de nodige competenties te geven om de…

Automatisering

AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

08-01 Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke…

Toeleveren

Flanders Make opent derde centrum voor maakindustrie

15-11 Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in…

Bedrijf en Economie

TNO: R&D bepaalt toekomst NL maakindustrie

27-10 Uit een eerdere studie (april 2023) van TNO naar de Nederlandse industrie bleek al…

Bedrijf en Economie

Zoektocht naar vakmensen was nog nooit zo moeilijk

16-10 Dat blijkt uit de Metaalunie Economische Barometer van de MKB-maakindustrie van het derde kwartaal…

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?