Stevig herstel industrie; sterkste groei sinds april 2011

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). De NEVI PMI steeg in augustus naar 53.5. Dat is het hoogste cijfer in 27 maanden. Een PMI-waarde boven de 50 wijst op toename van de bedrijfsactiviteiten.

De productie steeg fors als gevolg van de grootste toename van de nieuwe orders sinds april 2011. De verkoop aan het buitenland bereikte het hoogste niveau in 28 maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde in augustus opnieuw, zij het beperkt. Hetzelfde gold voor de werkgelegenheid: daar was de daling de kleinste in zeven maanden.
De voorraad gereed product daalde opnieuw. Daarentegen nam de hoeveelheid ingekochte materialen voor de eerste keer in 26 maanden toe. Ook de voorraad ingekochte materialen nam daardoor toe. De levertijden waren in augustus voor de tweede opeenvolgende maand langer.
De inkoopprijzen daalden opnieuw, maar wel aanzienlijk minder dan in juli. Hetzelfde was het geval met de verkoopprijzen.

Productie index
De productieomvang in de Nederlandse industrie steeg in augustus fors en in grotere mate dan de maand ervoor. Dit werd duidelijk in de seizoensmatig aangepaste Productie index die het hoogste niveau bereikte in tweeënhalf jaar. De hogere productieomvang werd ondersteund door een stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders bij de productiebedrijven.

Levertijden index
De gegevens voor augustus wijzen voor de tweede opeenvolgende maand op een verlenging van de levertijden. Deze verslechtering van de prestatie van leveranciers was bovendien aanzienlijk en de grootste sinds februari. Ruwweg 20% van de panelleden maakte melding van langere levertijden tegenover ongeveer 3% die een verbetering noteerde.

Ingekocht materiaal index
De hoeveelheid ingekochte materialen bij de productiebedrijven in Nederland nam in augustus voor de eerste keer in 26 maanden toe. Deze toename was behoorlijk en de grootste sinds april 2011. De panelleden die melding maakten van een uitbreiding van hun inkoopactiviteiten, schreven dit over het algemeen toe aan de groei van de productieomvang en van het aantal nieuwe ontvangen orders.

‘Weg opwaarts gevonden’
“De NEVI-PMI lijkt de weg opwaarts te hebben gevonden”, zegt inkoophoogleraar Arjan van Weele in zijn maandelijkse commentaar. “Deze stijging is goed nieuws! De industrie krijgt het steeds drukker. De productie-index noteerde voor de vierde keer op rij een waarde van > 50 ic. 56.0. De oorzaken? Ten eerste: de niet aflatende groei van de export (55.9) bij vooral producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen. Ten tweede: de sterke groei van de binnenlandse vraag, die met een waarde van 55.4 het hoogste niveau liet zien sinds april 2011. Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit. Zeker als de inflatie verder niet toeneemt. Industriële markten krijgen dan tijd om zich te herstellen. Voorlopig blijven zowel inkoop als verkoopprijzen goed onder controle.

Vertaalt een en ander zich al in nieuwe banen? Nee, daarvoor is deze ontwikkeling nog van te korte duur. Daar waar dat mogelijk is bouwen bedrijven en personeelsbestanden nog af. Levertijden worden nog niet korter. Maar de stijging van voorraden ingekochte producten zal een verkorting van de levertijden de komende maanden mogelijk maken. Over augustus dus goed nieuws. Op de korte termijn verwacht ik dat dit nieuws zal aan houden. Ik verhoog mijn rapportcijfer daarom van 5.9 naar 6.2. Net iets meer dan voldoende.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen