STODT leidt Oekraïense vakman in 10 dagen op tot CNC-verspaner

Oleksii Koshel uit Oekraïne kwam samen met zijn vrouw en zoon na een bewogen reis op 1 mei 2022 aan in Nederland. Stil zitten was niet aan hem besteed en dus ging hij al snel aan het werk bij verschillende opdrachtgevers in de techniek. Uiteindelijk kwam hij eind november in dienst bij Donghua Alkmaar. Directeur Frans Morskate zag direct de potentie van Oleksii, die al wat ervaring had met conventioneel draaien en frezen. Hij bood hem een tiendaagse 1-op-1 training aan bij STODT in Hengelo om zich het CNC-draaien en -frezen met Fanuc in zeer korte tijd eigen te maken.

STODT wist de Oekraïense Oleksii Koshel (l) binnen tien dagen klaar te stomen tot CNC-draaier en -frezer.

Donghua produceert kettingoplossingen en tandwielen voor mechanische aandrijfsystemen. Het bedrijf heeft net als veel andere productiebedrijven moeite om vakmensen te vinden. “Ik kwam precies op het juiste moment met Donghua in contact. Een andere werknemer stond op het punt het bedrijf te verlaten dus ze hadden met spoed iemand nodig”, vertelt Oleksii. Om hem snel de kneepjes van het CNC-draaien met Fanuc te leren, besloot Donghua om hem een tiendaagse spoedcursus te geven bij STODT.

Maatwerktraject

STODT ziet een toename in de vraag naar maatwerktrajecten, zoals het tiendaagse 1-op-1-traject dat Oleksii heeft gevolgd. Volgens Accountmanager Bert Smit komt dit omdat bedrijven hun werknemers steeds vaker bij willen scholen, maar wel op momenten die voor het bedrijf goed passen, en met trainingen die volledig voldoen aan de behoefte van het bedrijf. Daarbij kunnen deelnemers bijvoorbeeld eigen tekeningen gebruiken of de focus leggen op een bepaalde techniek zoals programmeren, meettechniek of verspaningstechniek.

“In het maatwerktraject neemt ook de vraag naar 1-op-1 trainingen toe. Net als in het geval van Oleksii, heeft de werkgever dan haast om een werknemer zo snel mogelijk op niveau te krijgen. De achterliggende reden is vaak dat mensen niet met de besturing van de machine overweg kunnen en een stukje kennis op het gebied van CNC-programmeren missen. Met een 1-op-1-programma gaat het leertraject een stuk sneller. Neem Oleksii: na twee dagen kon hij al in Fanuc programmeren, terwijl daar normaal acht modules in acht avonden voor staan. Op de derde dag stonden we zelfs al achter de draaimachine. Een stukje motivatie helpt daar natuurlijk ook bij en dat is zeker aanwezig bij Oleksii”, vertelt Bert.

Een demowerkstuk dat tijdens de training zowel is geprogrammeerd, gesimuleerd als gedraaid.

Een demowerkstuk dat tijdens de training zowel is geprogrammeerd, gesimuleerd als gedraaid.

Investeringsbereidheid is bijzonder

Oleksii volgt bij STODT de zevendaagse cursus ‘CNC-draaien met Fanuc’, aangevuld met een driedaagse cursus ‘CNC-frezen met Fanuc’. De cursus is opgezet om deelnemers binnen korte tijd het programmeren, controleren, simuleren en het instellen van de machine aan te leren. Bert geeft aan dat het traject best bijzonder is verlopen. “De werkgever heeft alle tijd en ruimte gereserveerd om Oleksii een goede basis te geven. Naast de tiendaagse training, wat natuurlijk al een investering is, heeft de werkgever ook geïnvesteerd in een laptop om het programmeren te oefenen en zijn er gedurende de opleiding hotelovernachtingen geboekt om lange reistijden te voorkomen. Wat dat betreft is Donghua een schoolvoorbeeld van hoe je goed met werknemers om moet gaan.”

Veel oefenen

Oleksii kijkt tevreden terug op de training bij STODT: “Ik heb online wel eens video’s bekeken van CNC-verspanen, maar nooit gedacht om dit zelf te gaan doen, omdat het er ingewikkeld uitziet. Toen ik er eenmaal fanatiek mee aan de slag ging, bleek dat het toch verrassend snel is te leren. En het is daarnaast ook erg leuk om te doen. Dankzij de laptop en de mogelijkheid die STODT biedt om in een cloud-omgeving te werken, heb ik ‘s avonds heel wat uurtjes op de hotelkamer geprogrammeerd. De volgende ochtend konden we dan meteen met de simulatie en de draaimachine aan de slag. De combinatie van leren, programmeren en werken met een geavanceerde draaimachine is echt een voordeel. Al met al was deze training een hele mooie kans om mezelf te ontwikkelen. Het heeft me zelfs geïnspireerd om met behulp van korte video’s het CNC-verspanen onder de aandacht te brengen in Oekraïne.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT staat bij Mogema bovenaan ‘hitlist’

14-03 Bert Smit van STODT was naar de Veluwe afgereisd om de bijbehorende oorkonde te…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Personeel en Opleiding

STODT leert verspaner op de centjes te letten

02-03 Henk Beldman van STODT heeft de afgelopen jaren tal van lucratieve afstudeerprojecten voorbij zien…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT met partners

23-02 De huisshow is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Personeel en Opleiding

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

19-05 De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen