STODT verkiest Zuidberg tot Leerbedrijf 2015

Zuidberg in Ens is door STODT Toekomsttechniek uit Hengelo (O) gehuldigd als Leerbedrijf 2015. Het bedrijf investeert structureel in opleiding van medewerkers en werkt daarvoor al vele jaren samen met STODT. “Als je mensen opleidt, maak je ze bewust van kwaliteit.”

Zuidberg is een groep van gestaag groeiende bedrijven met momenteel 270 medewerkers. Boegbeeld van de groep is Zuidberg Frontline systems, wereldwijd bekend om zijn fronthefsystemen. De tandwielkasten daarvoor worden sinds 2011 in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, door Zuidberg Transmissions. Zuidberg Tracks fabriceert rupsbandsystemen en Zuidberg Staalservice levert stalen componenten en plaatwerkdelen toe aan interne en externe klanten.

Voorop in techniek
Een mooi bedrijf, zo omschrijft STODT-directeur Jeroen Rouwhof de onderneming uit de Noordoostpolder. “Zuidberg loopt voorop in de techniek en timmert daarmee aan de weg. Ze zetten zich ervoor in techniek aantrekkelijk te maken, geven jonge mensen de kans om door te groeien en bieden stagiairs veel mogelijkheden om serieuze opdrachten te doen.”

Medewerkers krijgen er de ruimte voor opleiding, vult Bert Smit, accountmanager bij STODT, aan. “Afgemeten aan het aantal medewerkers levert Zuidberg veel cursisten. Die komen op open inschrijving bij ons, maar wij verzorgen ook regelmatig cursussen bij hen in Ens, over de volle breedte van ons aanbod. Onder meer voor CNC-verspaning, tekeninglezen en meten, inleiding in FMEA (Failure Mode & Effects Analyses), warmtebehandeling en technisch Engels. En toen zij zelf tandwielen gingen fabriceren en daarvoor dure machines hadden aangeschaft, hebben wij hun mensen daar training op gegeven.”

Kortom, alle reden voor STODT om Zuidberg in het zonnetje te zetten als Leerbedrijf 2015. Op 31 mei vond daarvoor de huldiging plaats bij Zuidberg in Ens. Bij die gelegenheid heeft STODT-directeur, Jeroen Rouwhof, Zuidberg gefeliciteerd met deze titel en aangegeven onder indruk te zijn van het bedrijf.

Bewust van kwaliteit
Opleiding staat hoog in het vaandel bij het bedrijf, bevestigt directeur Jeroen Zuidberg, die de onderneming in 2004 overnam van zijn vader – en oprichter – Henk. “Het is onze managementdoelstelling dat 5% van het personeel is gelinkt aan het onderwijs, in de vorm van BBL-leerlingen, stagiairs, afstudeerders enzovoort. Daarnaast is STODT onze eerste partner voor technische training. We werken al vele jaren met hen samen.”

Hij noemt als voorbeeld tekeninglezen. “Het is voor onze mensen goed om op te frissen wat ze op school hebben geleerd. Symbolen voor vorm- en plaatstoleranties zijn toch lastig voor veel medewerkers. Als je mensen opleidt, dan maak je ze bewust van kwaliteit. Dan geef je ze mee dat elke tolerantie of ruwheid ertoe doet; een maat is een maat. Als een klant een buigradius van 4 vraagt, dan maken wij die ook, en niet 3 of 5. Die mindset vragen wij van onze mensen. Het voordeel van een training is dan: vreemde ogen dwingen.”

Effectieve lesuren
Zuidberg pakt het opleiden gestructureerd aan. “We zijn nu bezig voor onze medewerkers de competentiematrix op te stellen. We meten hun competenties en waar nodig vullen we die aan met trainingen.” Dat doet Zuidberg bij voorkeur intern in groepsverband. “Dan kunnen er gemakkelijk meer mensen meedoen. Ik ben zelf ook wel eens aangeschoven. Als een cursus buiten de deur is, ben je vanwege de kosten toch kritischer op wie wel of niet mag meedoen. Intern is de drempel lager en krijg je geen scheve gezichten. De trainingen zijn over het algemeen in de eigen tijd van onze mensen en dan kost het hun ook geen extra reistijd. Hier intern zijn alle uren effectieve lesuren. De motivatie van de medewerkers is altijd wel voldoende en sommigen zijn na afloop laaiend enthousiast. Die gaan bijvoorbeeld meteen kijken hoe toleranties op onze tekeningen worden aangegeven. Regelmatig komt iemand met feedback. Dan blijkt een tekening van ons niet helemaal te kloppen. We leren daar als bedrijf ook van, niet alleen de man in kwestie.”

Goed personeelsbeleid
De aandacht voor opleiden past in het personeelsbeleid, dat blijkbaar wordt gewaardeerd, zegt directeur Jeroen Zuidberg tot slot. “We hebben gelukkig bijna geen verloop. Nu de markt aantrekt, moeten we namelijk weer veel moeite doen om nieuwe mensen aan te trekken. We zoeken bijvoorbeeld CNC-draaiers, -frezers en-vertanders en zetters. We nemen nieuwe mensen zoveel mogelijk in vaste dienst aan, zodat we kunnen investeren in hun opleiding. Indien wij samenwerken met een uitzendbureau, wordt dit ingezet voor werving & selectie. De investering in opleiding blijft dan ook bij ons.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Belang van opleidingen verspanen en meten blijft groeien

06-03 STODT presenteert zowel de opleidingen verspanen als meten op de TechniShow, waar Smit nog…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Personeel en Opleiding

Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant

06-11 De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Personeel en Opleiding

STODT staat bij Mogema bovenaan ‘hitlist’

14-03 Bert Smit van STODT was naar de Veluwe afgereisd om de bijbehorende oorkonde te…

Personeel en Opleiding

STODT leidt Oekraïense vakman in 10 dagen op tot CNC-verspaner

01-02 Donghua produceert kettingoplossingen en tandwielen voor mechanische aandrijfsystemen. Het bedrijf heeft net als veel…

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV