Studenten leren veel van werken met waterjet

Op Hogeschool Vives in Kortrijk wordt les gegeven aan technische bachelorstudenten en daarnaast ingezet op toegepast onderzoek en dienstverlening. In de zomer van 2015 schafte de onderwijsinstelling bij Resato een ACM 3015 waterstraalsnijmachine aan. Ruim vier jaar later blijkt dit een goede beslissing geweest te zijn.

De hogeschool in België zet hoog in op co-creatie, ontwikkeling van technische competenties en innovatie. Dit creëert een technisch uitdagende leeromgeving voor studenten die gestimuleerd worden om met creatieve ideeën op de proppen te komen. De visie van de hogeschool is om studenten te laten leren door de combinatie van denken en doen. Actief werken met machines en het daadwerkelijk maken van producten is het devies. Om deze ideeën vorm te geven voorziet de hogeschool in de nodige productiemiddelen. Voordat er een waterstraalsnijmachine aangeschaft was, werkten studenten met een manuele plooibank/plaatschaar. Hierdoor werden ze beperkt in het uitwerken van ideeën. IWT Mechanica docent Tom Scharlaken en zijn collega’s merkten dat plaatbewerking naast verspaning erg belangrijk was in de industrie, reden waarom Vives Hogeschool hier ook meer aandacht aan wilde schenken.

Materiaalkennis meegeven
In 2015 werd de zoektocht naar een waterstraalmachine concreet. “Eigenlijk waren we op zoek naar een plaatbewerkingsmachine waarbij de werking goed zichtbaar was en de materiaalkeuze breed”, vertelt Scharlaken. “Door de beperkte materiaalkeuze bij lasersnijden viel de keuze vrij snel op waterstraalsnijden. Een andere reden om te kiezen voor een waterstraalsnijmachine had te maken met hitte. Deze komt vrij wanneer er gesneden wordt met een lasersnijder, wat ervoor zorgt dat het geen geschikte methode is om alle materialen mee te bewerken. Om studenten zoveel mogelijk materiaalkennis mee te geven is de keuze gevallen op waterstraalsnijden. Het leuke van het werken met deze machine is dat je snel tot een eindproduct komt waar studenten meteen iets mee kunnen doen. Studenten schakelen snel en leren enorm veel uit het werken met deze machine.”

Omdat Vives Hogeschool zelfstandigheid biedt in het werken met verschillende technieken, kiezen studenten voor de hogeschool in Kortrijk. Door het zelfstandig werken met de machine maken de studenten grote stappen. Rafael, eerstejaarsstudent Ontwerp & Productie, gaf aan dat hij door het gebruik van de waterjet de poten van een voetbaltafel maakte. “De eerste keer dat we werkten met de machine ging het vrij eenvoudig” aldus de student. “De gebruiksvriendelijke software gaf snel resultaat”. Derdejaarsstudent Ontwerp & Productie Robbe maakte met behulp van de machine een ‘segway’. Deze baseerde hij op de techniek van kunstenaar Theo Jansen die strandbeesten (van pvc buizen) zelfstandig liet lopen. Werken met de machine ging “perfect en probleemloos” volgens Robbe.

Voorkeur voor Resato
Ondanks het grote aanbod aan waterstraalsnijmachines in de markt, koos Vives Hogeschool voor Resato na een test sample. Dit had onder andere te maken met de hoge snijkwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de software. “Het feit dat Resato de machines zelf produceert, de software ontwikkelt en de pompen bouwt, wekt vertrouwen”, legt Scharlaken uit. “Deze machine is ontworpen om aan de behoeften en wensen van de industrie te voldoen. Dezelfde industrie eist hoge kwaliteitsnormen. Het is Resato gelukt om aan de behoeften van de industrie te voldoen. Daarom heeft Vives hogeschool vertrouwen in deze waterjet.”

Innovatie Resato maakt watersnijden meer flexibel
Resato toont tijdens METAVAK de watersnijmachine ACM 2010, een speciale demomachine voor beurzen, die normaal gesproken in het pand van de leverancier van hogedruk-oplossingen in Assen staat. “Op deze meer compacte machine kunnen we precies laten zien wat de machine allemaal kan”, zegt marketing manager Sven Reiffers. “Tijdens METAVAK wordt de machine live gedemonstreerd en presenteren we tevens onze innovatie Flex-Zone.” Vanwege veiligheidsvoorschriften was de tafel voorheen onbereikbaar tijdens het snijden, maar de Flex-Zone maakt het mogelijk om veilig te laden en lossen tijdens het snijproces. Om de veiligheid van de operator te garanderen, werden normaal gesproken lichtschermen geplaatst rondom watersnijtafels. Met de Flex-Zone is de veiligheidsfunctie gemonteerd op de brug zelf en beweegt mee met het werkgebied van de snijkop. “Als de machine aan de ene zijde aan het snijden is, kan de andere zijde nu gewoon benaderd worden”, legt Reiffers uit. “Hiermee ben je als gebruiker 40% meer efficiënt. Het maakt het werk veiliger, sneller en schoner.” De reden dat Resato juist de Flex-Zone laat zien is omdat de vraag groeit in de markt. Bovendien ziet de specialist in hogedruk oplossingen in METAVAK een heel goede beurs. “Wij gaan elk jaar naar METAVAK, omdat deze beurs specifiek is gericht op de metaalindustrie”, aldus Reiffers. “Bovendien is de kwaliteit van de bezoekers hoog en levert de beurs ons altijd zeer concrete belangstelling op. Kortom, we kijken er ook dit jaar weer naar uit!”

Resato, stand A126

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

OptiMAX is OMAX’ meest geavanceerde watersnijmachine ooit

07-03 Met de OptiMAX claimt de Amerikaanse machinefabrikant en pionier op het gebied van waterstraalsnijtechnologie,…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X