Bereid je bedrijf voor op nieuwe Machineverordening

Op 20 januari 2027 vervalt de Machinerichtlijn 2006/42/EG en wordt deze vervangen door Verordening (EU) 2023/1230 betreffende machines. Deze Europese Verordening wordt van kracht in alle EU-landen en is van toepassing op machinebouwers en de gehele toeleveringsketen. Wat gaat er precies veranderen en hoe bereid je jouw bedrijf hierop voor?

De komst van de Machineverordening heeft grote invloed op bedrijven die internationaal actief zijn, zoals Vanderlande Industries dat voorspellend onderhoud introduceert aan het bagageafhandelingssysteem van Heathrow Airport. Vanderlande levert een bijdrage aan de inspiratiesessie van Mikrocentrum.

 

Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen op 6 juni tijdens Vision, Robotics & Motion de inspiratiesessie ‘Machineverordening: impact en aanpak’. Onder leiding van Mikrocentrumdocent Machineveiligheid Nick de With en Chris van der Heijden, Design Safety Improvement Manager Corporate HSE van Vanderlande Industries, worden deelnemers in 2,5 uur tijd meegenomen in alle ins en outs om direct aan de slag te gaan.

Nauwe samenwerking

De komst van de machineverordening brengt uitdagingen met zich mee die van invloed zijn op de werkwijze en het dagelijks handelen van technische professionals. “Als technisch professional is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste wet- en regelgeving. Neem hierbij als voorbeeld de nieuwe Machineverordening. Deze veranderende wetgeving geeft een impuls aan machinebouwers om bijvoorbeeld een ontwerp op te frissen. In eerste instantie leidt verandering in regelgeving tot verwarring, want er zijn verschillende aanpakken mogelijk. Dat is precies waar wij als Mikrocentrum Opleidingen aan bij willen dragen: het geven van inzichten zodat het gemakkelijker wordt om duidelijkheid te krijgen in de veranderingen en hun impact”, vertelt Geert-Jan van Winkel, Programmamanager Opleidingen Machineveiligheid bij Mikrocentrum.

Van oud naar nieuw

De Machinerichtlijn was een van de meest essentiële Europese richtlijnen voor het reguleren van productveiligheid binnen de EU. In tegenstelling tot de Machinerichtlijn hoeft de Machineverordening niet eerst te worden omgezet naar nationale wetgeving. Dit betekent dat de nieuwe Machineverordening rechtstreeks binnen alle lidstaten van de EU van kracht wordt op 20 januari 2027.

Enkele belangrijke wijzigingen waar rekening mee moet worden gehouden, zijn dat nieuwe technologieën zoals AI en IoT onder de Machineverordening vallen voor zover dit de veiligheid van machines aangaat. Bovendien introduceert de Machineverordening een nieuwe lijst van ‘machines met een hoog risico’, waarmee de oude lijst komt te vervallen.

Vanderlande

De komst van de Machineverordening heeft grote invloed op bedrijven die internationaal actief zijn, zoals Vanderlande Industries. Het waarborgen van de nieuwe verordening heeft namelijk invloed op de invoering van producten, de distributie van machines en het nastreven van nieuwe regelgeving en eisen rondom product- en machineveiligheid. Bedrijven die wereldwijd actief zijn in machinebouw of gebruiker zijn van (hightech) machines, moeten zich goed laten voorlichten om niet voor verrassingen te komen staan.
Tijdens de inspiratiesessie krijgen deelnemers antwoord op vragen als: wat is de aanleiding van de nieuwe wetgeving voor machines? Wat zijn de significante wijzigingen in de ‘essentiële veiligheids- en gezondheidseisen’? Hoe kan je als machinebouwer jezelf voorbereiden op de Machineverordening? En welke nieuwe, wettelijke eisen hebben de meeste impact?

Programma

De inspiratiesessie vindt plaats op donderdag 6 juni tijdens Vision, Robotics & Motion in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is gewenst en kan via het aanmeldformulier van de vakbeurs. Na de workshop hebben deelnemers de kans om ook gratis Vision, Robotics & Motion te bezoeken waar o.a. ruim 130 bedrijven hun digitalisering- en automatiseringsoplossingen voor het MKB presenteren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Succesvolle editie Vision, Robotics & Motion

10-06 Met de nieuwe pijler Digital Innovation, 40 sprekers, 120 exposanten en 1796 bezoekers (beide…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion wijst weg naar slimme productieautomatisering

29-05 Nieuw deze editie is de toevoeging van de pijler: Digital Innovation. “Steeds meer maakbedrijven…

Automatisering

Mitutoyo demonstreert geautomatiseerde meetcel

22-05 De vraag naar geautomatiseerd produceren is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast…

Oppervlaktetechniek

Schuurrobot voor automatisch schuren en polijsten

21-05 Het hart van EKB’s expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Automatisering

Eén smart systeem voor elke robot en elke grijper

24-05 Match is compatibel met elke lichtgewicht robot, cobot en met alle 6-assige robots op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV