Superstemming op METAVAK

0

De metaalbewerkingssector draait momenteel als een tierelier en dat hebben de exposanten op METAVAK goed kunnen merken. Velen beleefden vorige week drie topdagen in Evenementenhal Gorinchem.

Een record aantal exposanten (211) verwelkomde in totaal 8.197 bezoekers. Daarmee stond METAVAK dit jaar als zelfstandige titel bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar toen de beurs werd gecombineerd met NIL Verbindingsweek. Exposanten waren zeer tevreden, zo bleek ook uit het feit dat meer dan 40 procent van alle deelnemers zijn plek voor 2018 direct tijdens de beurs al boekte.

Meer machines dan ooit
Oude tijden herleefden op METAVAK. Wie de hal met meer dan 200 exposanten binnenstapte, merkte het al direct: het geluid van draaiende machines en het geroezemoes exposanten in gesprek met bezoekers. De exposanten hadden meer machines dan ooit meegenomen. Op diverse stands werd er live gedraaid, gefreesd, gesneden of gebogen. En er was opvallend veel software en automatisering aanwezig. Zo waren bijvoorbeeld vrijwel alle aanbieders van geautomatiseerde belaad- en ontlaadsystemen voor verspanende CNC-machines van de partij. “Een teken dat de beurs sterk staat in de markt”, aldus Gertjan Lammers namens METAVAK.

Kwaliteit bezoekers
Waar de driedaagse technische vakbeurzen van Evenementenhal/Easyfairs op de eerste dag – de dinsdag – vaak een rustige aanloop kennen, daar was het op METAVAK nu van meet af aan goed druk. Hoffmann Quality Tools, voor de eerste keer deelnemer, mocht op de eerste dag al een groot aantal leads noteren. “We zijn aangenaam verrast over de grote aanloop en de kwaliteit van de bezoekers”, aldus directeur Henry Blom.

Jack van Hoorn van Van Hoorn Machining, METAVAK-deelnemer van het eerste uur, sprak van zijn beste METAVAK ooit. “We hebben nog nooit zo veel bezoek gehad op onze stand. En de kwaliteit van de bezoekers was uitstekend.”

Wat John Kooning van DMG Mori betreft, werd de lijn van de EMO in Hannover in Gorinchem naadloos doorgetrokken. “De markt is momenteel ontzettend goed. Wat daar in Hannover gebeurde was echt bizar. Dat heb ik nooit eerder mee gemaakt. Maar ook hier in Gorinchem is het echt helemaal top.”

Gertjan Lammers: “De sfeer was ontzettend goed. De metaalbewerkingssector draait momenteel op volle toeren en dat was op METAVAK meer dan zichtbaar. Bezoekers konden ook zelf aan de slag op het Demoplein en het Plaatbewerkingsplein. Ondanks dat METAVAK niet gecombineerd werd met NIL Verbindingsweek, maakte de verbindingstechniek ook dit jaar onderdeel uit van de beurs door middel van een lasplein.”
Exposanten waren tevreden over de toegenomen bezoekerskwaliteit, terwijl bezoekers juist het toegenomen aanbod aan exposanten en interactiviteit roemden. Lammers: “Alles viel samen tijdens deze drie dagen beurs. We hebben daarmee een sterke basis gelegd voor 2018. En dat gevoel en vertrouwen wordt gedragen door de branche.”

Beeld bevestigd
De markt is momenteel booming voor machine- en gereedschappenleveranciers. Diverse leveranciers melden topomzetten en vrijwel iedereen heeft hooggespannen verwachtingen voor de laatste maanden van het jaar. METAVAK bevestigde het beeld van de economische barometer, die medio oktober door Koninklijke Metaalunie is gepubliceerd. Hieruit bleek dat voor het eerst in 10 jaar de investeringsverwachting van het MKB-metaal voor het komende halfjaar per saldo positief is. Er zijn dus meer bedrijven die aangeven meer te gaan investeren in hun machinepark, dan dat er bedrijven zijn die verwachten minder te gaan investeren.

In 2018 wordt METAVAK weer gecombineerd met NIL Verbindingsweek. Deze combi-editie vindt plaats op 30 oktober tot en met 1 november in Evenementenhal Gorinchem.

Binnenkort in de papieren uitgave van MetaalNieuws een uitgebreide terugblik op METAVAK.