Taiwanese werktuigmachinebouw gaat sky-high met intelligente machines

De werktuigmachineproducenten in Taiwan bulken van de ambities. ‘Met intelligente machines gaan we sky-high’, was de boodschap tijdens een persconferentie in Taipei,  waarmee maandag een internationale mediatour van start ging.

MetaalNieuws-hoofdredacteur Eric Weustink is momenteel in Taiwan om deel te nemen aan deze tour, die onder meer de fabrieken aandoet van Hartford (in Nederland vertegenwoordigd door Promas), Quaser (Evolent), YCM (Bendertechniek), Victor (Gibas), Fair Friend Group (o.a. Feeler, vertegenwoordigd door Techno-Center Vessem) en de Goodway  Group (BUN Engineering).  Deze werktuigmachineproducenten willen aan de vooravond van de EMO (in september in Hannover) laten zien hoe ze hun machines produceren en wat de ontwikkelingen zijn.

Intelligente machines
Verreweg de belangrijkste ontwikkeling is Industrie 4.0. De Taiwanezen zetten vol in op de ontwikkeling en productie van intelligente machines. Dat zullen ze ook wel moeten, want 80 procent van alle werktuigmachines die ze produceren gaat naar het buitenland. En daar worden steeds meer intelligente machines gevraagd voor maximale, betrouwbare en foutloze productiviteit. Dat geldt trouwens ook voor het eigen land. De  Taiwanese overheid steunt de Industrie 4.0 initiatieven in de werktuigmachinebouw omdat ze verwacht dat bijvoorbeeld de eigen defensie industrie hiervan sterk kan profiteren.

De brancheorganisaties en de topmensen van de producenten zien goede kansen om hun positie op de wereldmarkt uit te bouwen. Taiwan is momenteel de zevende producent van werktuigmachines in de wereld en staat met de export daarvan zelfs op de vijfde plaats.

De MetaalNieuws redactie op bezoek bij Hartford.

De MetaalNieuws redactie op bezoek bij Hartford.

Volgens Steven Yeh, CEO van Hartford, zijn er al jaren grote ontwikkelingen gaande in de Taiwanese werktuigmachinebouw: “Industrie 4.0 is een nieuwe kans voor ons. In het verleden lag onze focus meer op kwantiteit, nu meer op kwaliteit. Onze hardware ziet er misschien niet veel anders uit dan 10 jaar geleden, maar van binnen zijn onze machines volkomen veranderd. We gaan van CNC machines naar smart machines. Een van onze slogans is dat we alleen nog maar smart machines bouwen en de productie van eenvoudige machines elimineren.”

Ook bestuursvoorzitter Richard Chen van YCM is optimistisch: “We gaan door een opwindende evolutie naar smart machining en dat geeft ons echt de kans om te stralen. Onze focus lag lange tijd op het bouwen van standaard machines voor jobshops, maar we zijn inmiddels ook in beeld  bij OEM’ers. Dus moeten we doorontwikkelen en dat doen we ook. De mondiale maakindustrie is op zoek naar betaalbare oplossingen om productiviteitswinst te boeken. Daar ligt een grote kans voor onze werktuigmachinebouw.”

Jimmy Chu, bestuursvoorzitter van de Fair Friend Group, beseft wel dat er schaalgrootte nodig is om als klein land (met voornamelijk MKB-bedrijven) de wereldwijde concurrentiestrijd met grote machineproducenten uit landen als Japan, Zuid-Korea en Duitsland aan te kunnen. De Fair Friend Groep werkt hard aan die schaalgrootte: de groep is dankzij vele acquisities uitgegroeid tot een organisatie met 39 merken en tientallen bedrijven over de hele wereld. “We gaan alle R&D activiteiten gericht op 4.0 ontwikkelingen in alle landen integreren, zodat hele groep daarvan sterker wordt”, aldus Chu.

Binnenkort in MetaalNieuws veel meer over de werktuigmachinebouw in Taiwan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hedelius presenteert compacte Tiltenta 7 NEO op huisshow

08-04 “Dit jaar hebben we onze huisbeurs het motto ‘Succesvol met Hedelius’ gegeven”, zegt algemeen…

TechnishowNieuws

Promas met Hedelius, CMZ en Hartford op TechniShow

08-01 Na een afwezigheid van 6 jaar zal de machineleverancier uit het Limburgse Maasbree weer…

Verspanen

Portaalfreesmachines F. Zimmermann terug bij Promas

18-12 F. Zimmermann is gespecialiseerd in de machinebouw van zware en nauwkeurige vijfassige portaalfreesmachines. De…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

Bij Metaaldraaierij Willems draait het nu ook om klein werk

03-10 Al 110 jaar ontzorgt Metaaldraaierij Willems klanten met passende oplossingen en korte levertijden. Tegenwoordig…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV